Pelätty kultasakaali repi historiallisella tavalla rikki eduskunnan: Vain oppositio tuki hallituksen esitystä!

”Se on häijy kaveri. Monsteri.”

Arkistokuvan kultasakaali on kuvattu Intiassa.

11.3.2019 7:03

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen kaatumisen alle jäi perjantaina samaan aikaan tapahtunut täysin poikkeuksellinen hallitusrintaman joukkopako eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa.

Hallitusta jäi puolustamaan vain oppositio.

Syynä oli kultasakaali, joka repi rikki hallituksen esityksen.

Kultasakaalikapinaa johti hallituspuolue Sinisten kansanedustaja Reijo Hongisto, joka on siviilissä vimpeliläinen poliisikonstaapeli.

Hallituspuolueet jyräsivät valiokunnan äänestyksessä hallituksen esitystä puolustaneet oppositiopuolueet.

– Se on häijy kaveri, Hongisto luonnehtii kultasakaalia.

Siksi rajat pitää saada kiinni.

Opposition edustajat eivät hekään toivota kultasakaalia tervetulleeksi Suomeen. Heidän käsityksensä tehokkaimmasta tavasta kohdata kultasakaali oli kuitenkin sama kuin maa- ja metsätalousministeriön virkamiesten, jotka olivat valmistelleet hallituksen esityksen.

Valiokunta antoi perjantaina mietintönsä hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta annetun lain ja metsästyslain muuttamisesta.

– Ongelma oli siinä se kultasakaali, Hongisto selittää.

– Me hallituspuolueiden edustajat päätimme, että äänestämme toisin kuin mitä ministeriö oli esittänyt. Minä tein esityksen, ja muut kannattivat, Hongisto kertaa perjantain historiallisia tapahtumia.

Kultasakaali on koiraeläin, jota ei tiettävästi ole vielä Suomessa tavattu, mutta joka on levinnyt Itä-Eurooppaan ja äskettäin myös Viroon.

Ilta-Sanomat kertoi jo helmikuussa 2016 kultasakaalin lähestyvän Suomea. Kysymys on tutkijoiden mukaan luontaisesta elinpiirin laajentamisesta; osittain (Kaakkois-Euroopassa) paluusta sadan vuoden takaisille elinalueille, osittain uusista aluevaltauksista.

Kultasakaali ei siis ole vieraslaji.

– Ehdotin valiokunnassa, että pidetään se meillä haitallisena vieraslajina eikä siirretä sitä (hallituksen esitys) metsästyslain piiriin. Se on todella haitallinen laji, Hongisto selittää.

Viisi vähemmistöön jäänyttä jäsentä jätti eriävän mielipiteen. Yksi heistä oli Vasemmistoliiton Jari Myllykoski.

– Pointti on siinä, minä kun olen metsästänyt 40 vuotta, että tämä on erittäin vahingollinen laji, suurempi kuin koira (tai kettu)ja pienempi kuin susi, ja todella hankala, Hongisto kuvailee.

– Jos se siirretään metsästyslain piiriin, se on silloin riistaeläin ja puhutaan riistanhoidosta, ja sitä pitää kohdella riistaeläimenä. Pitää odottaa, että kanta ensin vankistuu ja kestää metsästyksen.

– Ja silloin saadaan kyllä nostaa kädet pystyyn, Hongisto lisää.

– Sillä olisi silloin pesintäsuojat ja metsästysajat, mutta jos se on haitallinen vieraslaji, saamme poistaa sitä luonnosta aina kun sen tapaamme, Hongisto innostuu ajatuksesta.

Hongiston mukaan virolaisilta metsästäjiltä on tullut terveisiä, että he ovat jo ”aivan helisemässä, kun se sikiää niin nopeasti”.

– Se syö kauriinvasat ja jänikset ja on pesärosvo linnuille. Voimakas lihansyöjä, joka tappaa muut ja valtaa reviirit.

Eikä siinä kaikki.

– Se pystyy risteytymään koirien ja kettujen kanssa, jopa suden kanssa tiettävästi. Näiden muunnoseläinten käyttäytymistä ei kyetä ennakoimaan, Hongisto varoittaa.

– Monsteri on osuva nimitys. Niitä sekasiitoksia jää luontoon. Muunnoksia voi olla mitä ihmeellisempiä, kun ei tiedä, kumman geeni siinä periytyy, Hongisto ihmettelee.

Hän onnittelee itseään ja muita hallituspuolueiden edustajia.

–  Olen todella tyytyväinen, että emme olleet vain (hallituksen) kumileimaisia, vaan uskalsimme tehdä rohkea päätöksen. Nostan hattua.

Onko Suomi nyt pelastettu?

– Siinä vaiheessa se on pelastettu, kun aina, kun sellainen tulee Suomeen, se poistetaan, eikä yhtä ainoaa pääse Suomeen niin, että ne pääsevät täällä lisääntymään.

– On se sellainen peto, että dominoi ravintoketjunsa huipulla samalla tavalla kuin susi. Vaikea sitä on sieltä horjuttaa, Hongisto maalaa tulevaisuuden painajaista, kultasakaalien valtaamaa Suomea.

Tutkijoiden mukaan kultasakaalia tavataan erityisesti siellä, missä ei ole susia, koska susi ja kultasakaali ovat verivihollisia.

Hongistokin arvelee, ettei kultasakaalin ja suden risteytyminen ole kovin todennäköistä.

– Susi saattaa tappaa sen.

Myllykoski sanoo olevansa aivan samaa mieltä Hongiston kanssa siitä, että kultasakaali ei ole tervetullut. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei eläintä, joka ei ole vieraslaji, vaan luontaisesti leviävä tulokaslaji, voida kohdella vieraslajina.

– Tämä kun nimittäin liittyy myös EU:n Luontodirektiiviin, jossa kultasakaali on mainittu. Jos se leviää tänne Venäjältä itsestään, sitä ei voida käsitellä vieraslajina.

– Ja jos joku sellaisen tappaa, luontojärjestöt saattavat tehdä ilmoituksen metsästysrikoksesta, Myllykoski ennustaa.

Seurauksena olisi loputonta juridiikkaa ja vääntöä ja valitusten tehtailua.

Siksi olisi Myllykosken mielestä varmempi ottaa ”etunoja” ja ottaa kultasakaali metsästyslain piiriin, jolloin sen perään katsoisi maa- ja metsätalousministeriö, ja sitä päästäisiin metsästämään.

– Se toinen vaihtoehto nimittäin on, että asiat siirtyvät ympäristöministeriön käsiin.

Tiivistetysti kysymys on siitä, että vieraslaji on ihmisen siirtämä tai tuoma laji, tulokaslaji on levinnyt luontaisesti, omin voimin. Kysymyksessä on biologia ja ekologia, joita on vaikea säätää uudestaan edes eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa, edes hallituspuolueiden äänillä.

Hongistolla on tosin vastaus tähän ongelmaan.

– Tuolla sosiaalisessa mediassa liikkuu jo tietoja, että Virosta olisi tuotu Suomeen kultasakaaleja ja tuotettu niillä pentuja.

– Toki sosiaaliseen mediaan ei voi aina luottaa, Hongisto myöntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?