Haagan kaksoismurhan yrityksestä epäilty karussa jo viikon – nyt Euroopan etsityimpien listalla

Julkaistu:

Rikos
Haagan puukotuksista etsityn Hayder Al-Hmedawin pako on kestänyt jo viikon. Häntä on etsitty muun muassa Turusta ja eilen hänet lisättiin Euroopan etsityimpien listalle.
Haagan puukotuksista etsitty Hayder Al-Hmedawi, 33, lisättiin lauantaina Euroopan etsityimpien listalle. Hän on ollut karkuteillä jo viikon ajan.

Turun Sanomien mukaan Al-Hmedawia on etsitty viime päivinä Turun seudulta, mutta poliisi ei ole pystynyt sulkemaan pois mahdollisuutta, että Al-Hmedawi olisi jo poistunut maasta.

Al-Hmedawia epäillään muun muassa kaksoismurhan yrityksestä.
Poliisin mukaan hän puukotti entistä puolisoaan ja tämän ystävätärtä perhetapaamisen jälkeen Pohjois-Haagassa Helsingissä sunnuntaina 3. maaliskuuta noin kello 12.30.

Tässä yhteydessä myös Al-Hmedawin ja hänen entisen vaimonsa yhteiset lapset saivat vammoja.


Al-Hmedawi tuli perheineen Irakista Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015, jolloin pakolaiskriisi oli akuuteimmillaan ja Suomeen tuli 32 500 turvapaikanhakijaa.

Perheelle myönnettiin turvapaikat. Alkuvuodesta 2018 pariskunta asui jo erillään, ja Al-Hmedawin ex-vaimo haki miehelleen lähestymiskieltoa päivittäisen väkivallan takia.

Nainen kertoi Al-Hmedawin piesseen häntä muun muassa sähköjohdolla, ja lähestymiskiellon lisäksi Al-Hmedawi tuomittiin myöhemmin kahdesta pahoinpitelystä puolen vuoden vankeuteen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus totesi, että pahoinpitelyjen motiivin – vaimon alistamisen – vuoksi rikosasiaa on arvioitava ankarasti, mutta koska Al-Hmedawia ei ollut aiemmin rekisteröity rikoksista, puolen vuoden vankeus langetettiin ehdollisena.


Vain noin kuukautta ennen Haagan tapahtumia Al-Hmedawin lähestymiskieltoa puolisoonsa jatkettiin helmikuuhun 2020 asti.

Taustalla oli muun muassa tapaus, jossa Al-Hmedawi oli uhannut tuhota entisen vaimonsa ulkonäön ja tumpata tupakan hänen kasvoihinsa.

Nainen kertoi entisen miehensä raivostuneen siitä, koska oli nähnyt hänet julkisella paikalla ilman huivia.

Naisen mukaan Al-Hmedawi oli ollut yhteydessä Irakiin ja väittänyt siellä olleille sukulaisille, että ex-vaimo vietti huonoa elämää käymällä ravintoloissa ja oli täten pilannut suvun kunnian.

Edelleen entinen vaimo kertoi Al-Hmedawin olleen häneen aluksi yhteydessä päivittäin lähestymiskiellosta huolimatta. Vaikka ex-vaimo oli estänyt hänen yhteydenottonsa, Al-Hmedawi oli ottanut aina yhteyttä eri puhelinnumeroista ja uhannut tappamisella.

Al-Hmedawi kiisti lähestymiskiellon rikkomiset, mutta Helsingin käräjäoikeus piti ex-vaimon kertomusta uskottavana.

Käräjäoikeus katsoi olevan syytä olettaa, että mikäli lähestymiskieltoa ei jatkettaisi, Al-Hmedawi tulisi tekemään ex-vaimonsa henkeen kohdistuvan rikoksen tai häiritsisi muuten tätä vakavasti.

Hayder Al-Hmedawin lisäksi Haagan puukotusjutussa on kaksi muuta epäiltyä.

Hänen 28-vuotias veljensä vangittiin aiemmin tällä viikolla murhan yrityksestä epäiltynä. Vaikka veli ei ollut tapahtuma-aikaan Haagassa, hänen epäillään osallistuneen Al-Hmedawin ex-vaimon murhayrityksen suunnitteluun.

MTV:n mukaan lisäksi yhtä henkilöä epäillään Al-Hmedawin auttamisesta pakoon Haagan tapahtumien jälkeen. MTV:n mukaan poliisi on kuullut kyseistä henkilöä, mutta häntä ei ole vangittu.