”Isis-vaimo” Sanna erosi aviomiehestään ennen lähtöään Syyriaan

rac

Julkaistu:

”Isis-vaimoksi” kutsuttu suomalainen Sanna haluaa nopeasti pois Syyriasta. IS:n tietojen mukaan nainen haki avioeroa miehestään ennen reissuun lähtöä.
Suomalaisen Sannan tarina hätkähdytti IS:n lukijoita keskiviikkona.

Sanna on kertonut kääntyneensä muslimiksi 14 vuotta sitten, eli vuoden 2004– 2005 tienoilla. Sanna kertoi CNN:lle tulleensa Syyriaan yhdessä putkimiehenä työskennelleen marokkolaisen miehensä kanssa.

Sanna kertoi CNN:n toimittajalle elämän olleen Syyriassa aluksi hyvää.

– Kaikki toimi - koulut, oli ruokaa, oli asuntoja - normaalia elämää, Sanna sanoi CNN:lle.

Sannan mukaan hän matkusti Syyriaan, koska profeetta kertoi, että Syyria on hyvä paikka elää ja hän halusi noudattaa profeetan kehotusta.

– Koko perheemme tuli, Sanna kertoi.

Toimittaja pyysi Sannaa vastaamaan, onko hänen mielestään ok, että Isisin jäsenet ovat sharia-lain nojalla katkoneet ihmisten päitä.

– Sharia on sharia. Uskon shariaan. Jos se on Koraanissa, niin sitten se on oikein, Sanna sanoi.

Uutisjuttujen perusteella suomalaisnaisella on neljä lasta. Heistä vanhin on Sky Newsin mukaan 13-vuotias tyttö, joka esiintyi myös hunnutettuna. Sanna on maininnut lapsistaan aiemmin myös netissä kirjoittamassaan tekstissä lyhyesti.

IS:n tietojen mukaan Sanna on kertonut opiskelleensa muun muassa matkailualaa Suomessa, olleensa vuoden au pairina Ranskassa, työskennelleensä matkailuoppaana ja hotellissa.

Syyriaan 4–5 vuotta sitten

CNN:n jutun mukaan Sanna saapui Syyriaan neljä vuotta sitten. Muissa tiedotusvälineissä on puhuttu 4,5-5 vuodesta.

Näin ollen Sanna lienee matkustanut Syyriaan joskus vuoden 2014 loppupuolella tai vuoden 2015 alkupuolella. IS:n tietojen mukaan Sanna ilmoitti kuitenkin Väestörekisterikeskukseen vielä vuoden 2015 helmikuussa, että hänen pysyvä kotiosoitteensa oli Kotkassa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Sanna ehti olla marokkolaisen miehen kanssa naimisissa lähes 13 vuotta, kunnes avioero astui voimaan vuoden 2014 helmikuussa. Avioero oli laitettu vireille jo vuoden 2013 kesäkuussa.

Siitä IS:llä ei ole tietoa, onko marokkolainen mies, josta Sanna puhuu CNN:n jutussa, sama mies, jonka kanssa hän oli naimisissa. Avioerohakemuspapereiden mukaan marokkolaismies työskenteli LVI-asentajana ja Sanna kotiäitinä.

Pariskunnalla oli avioehto, joka oli tehty Marokon Agadirissa. Avioehdon mukaan kumpikin sai pitää eron tullessa oman omaisuutensa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Sanna on syntynyt vuonna 1972 ja mies puolestaan 1980. IS:n tietojen mukaan pariskunta on asunut yhdessä ainakin Helsingissä.

Sota pilasi arjen

Sota, ei Isis, pilasi Sannan mukaan kuitenkin arjen Syyriassa. CNN kutsuukin Sannaa ”Isis-vaimoksi”. Iskut Isisiä vastaan alkoivat vuonna 2014 sen vallattua suuria alueita Syyriasta ja Irakista.

– Aluksi elämä oli normaalia kuin Suomessa, mutta sitten se muuttui, Sanna sanoi Australialaisen ABC Newsin Lähi-idän kirjeenvaihtajalle Adam Harveylle.

– Kauheita pommituksia ja sotaa. En halunnut olla sodan keskellä, nainen kertoi CNN:lle.

”Viimeiset viikot olivat kauheita”

Sanna kertoi CNN:lle asuneensa Manbijissa Pohjois-Syyriassa. Tämä seikka avaa hieman hänen liikkeitään Syyriassa, jotka ovat muuten hämärän peitossa.

Isis valtasi Manbijin Syyrian kapinallisilta tammikuussa 2014. Sanna on näin ollen voinut asettua Syyriaan saavuttuaan suoraan Manbijiin ja asua siellä ainakin yli vuoden. Kurdijoukot käynnistivät maahyökkäyksen Manbijia vastaan kesäkuussa 2016 ja valtasivat sen parissa kuukaudessa.


Sanna on siis vähintään siitä lähtien elänyt muissa osissa Syyriaa ja joutunut todennäköisesti pakenemaan sotaa aina uudestaan. Hän on sanonut halunneensa elää islamilaisella tavalla ”Shamissa”, jolla tarkoitetaan Suur-Syyriaa, Välimereltä nyky-Jordaniaan ja Etelä-Turkista Siinain niemimaalle ulottuvaa historiallista aluetta, joka esiintyy paljon Isisin propagandassa

Sanna kertoi yrittäneensä pois Isisin alueelta jo kuukausi sitten, mutta ei ollut onnistunut. Hän ei tarkenna, miksi.

– Viimeiset viikot olivat kauheita. Olimme ilman ruokaa ja meitä pommitettiin niin että näimme lasten kuolevan edessämme, Sanna kuvaili.

Länsimaiset toimittajat ”löysivät” Sannan tiistaina Itä-Syyriasta läheltä Irakin rajaa paikasta, jonne oli kerätty Baghuzin kylästä evakuoituja ihmisiä Isisin alueelta.

Hänen on kerrottu jatkavan perheineen matkaa pakolaisleirille, jossa Isisiin liitetyt henkilöt eristetään omaan ryhmäänsä turvallisuussyistä ja josta he eivät saa toistaiseksi poistua.

Sanna toivoo kuumeisesti pääsevänsä takaisin Suomeen.

– Kyllä, haluan palata Suomeen. Kyllä, ehdottomasti, ehdottomasti, ehdottomasti, nainen sanoi CNN:lle.

Hän myös sanoi uskovansa, että joutuu Suomessa vankilaan.