Orpo ”Isis-vaimojen” palauttamisesta Suomeen: Tarvitaan tapauskohtaista harkintaa – ”Ovat voineet osallistua terroristiseen toimintaan”

Petteri Orpo muistuttaa, että Isis-taistelijoiden lapset eivät ole tehneet ratkaisua: ”vanhempansa kyllä ovat, ja heidän tulisi kantaa vastuu”.

6.3.2019 16:53

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) otti tänään keskiviikkona kantaa Suomeakin koskevaan keskusteluun täältä lähteneiden Isisin vierastaistelijoiden tai heidän perheenjäsentensä vastaanottamiseen takaisin Suomeen.

Orpon mukaan Isis-taistelijoiden paluuta Suomeen ei tulisi sallia.

– Ensimmäinen ajatus ja lähtökohta on minulla se, että jos kuuluu terroristijärjestöksi luokiteltuun järjestöön ja sen toimintaan, tekee terroristitekoja ja sotii, niin lähtökohtaisesti heidän paluutaan Suomeen ei tulisi sallia, Orpo sanoo.

Ainakin Ruotsi, Ranska ja Iso-Britannia ovat toistaiseksi kieltäytyneet ottamasta vastaan maasta lähteneitä Isis-taistelijoita, ja jopa kansalaisuuden poistamista on väläytelty ratkaisuksi tilanteeseen. Ruotsista on turvallisuuspoliisin Säpön mukaan lähtenyt taistelualueille yhteensä jopa 300 henkilöä.

Orpo pitää Ruotsin tiukkaa linjaa hyvänä.

Hän myöntää, että nykyisen lainsäädännön puitteissa paluu on kuitenkin ollut mahdollista, ja taistelijoita onkin palannut Suomeen parikymmentä.

Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle yli 80 tunnistettua henkilöä, joista noin 20 on kuollut ja noin 20 palannut.

Lähtijöiden määrän uskotaan olevan todellisuudessa suurempi. Supon mukaan joukossa on parikymmentä täysi-ikäistä naista ja arviolta 30 lasta.

– Suomen rajoja ei kuitenkaan pystytä kokonaisuudessaan täysin valvomaan. Mutta sen jälkeen tullaan sitten kysymykseen siitä, voivatko he jäädä Suomeen. Minun mielestäni se, että on kuulunut terroristijärjestöön ja osallistunut siihen toimintaan on erittäin raskauttavaa, Orpo sanoo.

Hän muistuttaa, että hallitus on esittänyt Suomen kansalaisuuden poistamista henkilöltä, joka osallistuu terroristijärjestön toimintaan. Kansalaisuus olisi kuitenkin mahdollista poistaa vain sellaisilta henkilöiltä, joilla on myös jonkin toisen maan kansalaisuus ja riittävät siteet tuohon maahan.

Lasten ja vaimojen kohdalla tarvitaan Orpon mukaan varmasti tapauskohtaista harkintaa.

– Lasten osalta erityisesti. He eivät itse ole tehneet sitä ratkaisua, vanhempansa kyllä ovat, ja heidän tulisi kantaa vastuu.

– Aina kun on kyse lapsista, niin meidän täytyy tämä asia hyvin vakavasti ja ehkä yksilökohtaisesti pohtia.

Orpon mukaan sitä ei voi kuitenkaan sulkea pois, että vaimot ovat voineet osallistua terroristiseen toimintaan.

– Yleistäminen on tällaisessa tilanteessa vaarallista. Mutta tarvitaan varmasti tapauskohtaista harkintaa.

Isisin viimeisen linnakkeen romahdettua Syyrian Banghuzissa sadat taistelijat ovat antautuneet.

CNN haastatteli paikan päällä myös Sannaksi nimettyä suomalaisnaista, joka kertoi tulleensa Syyriaan yhdessä marokkolaisen miehensä kanssa. Nyt nainen haluaa kuitenkin palata Suomeen, vaikka uskoikin joutuvansa kotimaassaan vankilaan.

Australialaiselle ABC Newsille Sanna kertoi perheen tulleen Syyriaan neljä ja puoli vuotta sitten, ja yrittäneensä pois Isisin alueelta jo kuukausi sitten onnistumatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?