Suomalaisravintolan johtajaa syytetään Berliinissä natsisympatioista – kansalaisjärjestö järjesti boikottikampanjan

Natseja vastustava järjestö jakaa Berliinissä lentolehtisiä, joissa se kehotti boikotoimaan ravintolaa.

Berliinissä viime kesänä avatun panimoravintola Bryggeri Helsingin johtajaa Pekka Kääriäistä syytetään natsisympatioista.

6.3.2019 6:53

Viime kesänä Berliinissä avattu suomalainen panimoravintola Bryggeri Helsinki on joutunut kansalaisjärjestön hampaisiin. Panimoravintolaa syytetään natsisympatioista.

Suomalaisravintola joutui silmätikuksi, kun se esiintyi tammikuussa Saksassa kuluttajamessuilla. Messujen avajaispäivänä saksalainen verkkolehti kirjoitti panimoravintolan toimitusjohtajasta Pekka Kääriäisestä.

– Jutussa nimettiin Kääriäinen SS-faniksi, Bryggeri Helsingin toimitusjohtaja Olli Majanen kertoo IS:lle.

Pekka Kääriäinen on Veljesapu-Perinneyhdistys ry:n puheenjohtajana. Yhdistys on Saksan SS-joukoissa vuosina 1941-1943 palvelleiden suomalaisten vapaaehtoisten tukiyhdistys.

Saksalaiset leimasivat yhdistyksen SS-mieliseksi järjestöksi.

– Lehtijuttua on sitten sosiaalisessa mediassa revitelty, vaikka meidän liiketoiminnallamme ei ole mitään tekemistä asian kanssa muuta kuin, että yksityishenkilö on mukana perinneyhdistyksen toiminnassa, Majanen tilittää.

Tilanne eskaloitui Majasen mukaan viime lauantaina.

Berliiniläinen Bündnis gegen Rechts -järjestö jakoi ravintolan edessä noin 3 000 lentolehtistä. Järjestö jakoi lehtisiä esimerkiksi ohikulkijoille, asuintaloihin ja autojen ikkunoihin.

– Järjestö kehotti boikotoimaan ravintolaa otsikolla ”älkää ostako olutta natsilta”, Majanen kertoo.

Boikotti herätti huomiota saksalaisissa lehdissä, jotka kirjoittivat lentolehtiskampanjasta.

Majanen kertoo, että panimoravintola on yrittänyt Facebookissa oikaista tilanne. Tilanne on hankala.

– Ei se vaikuta millään tavalla näihin, joilla on oma agenda tässä asiassa. Tämä kulminoituu Pekka Kääriäisen rooliin Veljesapu-Perinneyhdistys ry:ssä.

Majanen ei osaa vielä sanoa, miten boikotti on vaikuttanut ravintolan toimintaan ja asiakasmääriin.

Kampanja on aiheuttanut Majasen mukaan hämmennystä asiakkaiden ja naapureiden suunnalta.

– Ja tämä aiheuttaa epävarmuutta henkilökunnalle. Tiedetään, että kun ääriliikkeet keksivät kohteekseen jonkin, väkivaltakaan ei ole vierasta.

Majanen sanoo, että mitään vakavampaa ei ole vielä tapahtunut. Toistaiseksi he ovat saaneet vain joitakin sanallisia uhkauksia.

Panimoravintola on ollut poliisiin yhteydessä.

Pekka Kääriäinen on Lammin Sahdin perustaja ja Veljesapu-Perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja.

Jatkaako Kääriäinen johtajana?

– Tämä on tämän päivän tilanne. Me varmaankin mietimme, mikä on tilanne jatkossa.

Panimoravintolan tarjoaa suomalainen käsityöläisolutta ja skandinaavista ruokaa.

Yhdistys poisti tunnuksia

Pekka Kääriäinen sanoo, että Veljesapu-Perinneyhdistys on täysin epäpoliittinen järjestö, joka on perustettu vuonna 1955 huoltoyhdistykseksi. Kääriäisen isä palveli vapaaehtoisena SS-joukoissa.

– Tilanne tuolloin, varsinkin invalidien kannalta oli taloudellisesti vaikea, koska heille ei maksettu Suomen eikä Saksan valtioiden invalidieläkkeitä.

Kääriäinen sanoo, että järjestössä kaikki puoluepolitiikka on kielletty.

– Ei olla missään tapauksessa mitään natsi- tai SS-faneja, se on huuhaata.

Kääriäinen lisää, että veteraaneja on enää jäljellä yhdeksän, mutta omaisia on enemmän. Yhdistyksessä on alle 300 jäsentä.

Saksassa leimahtanut kohu sai aikaan sen, että suomalaisyhdistys siivosi nopeasti nettisivunsa. Kääriäinen sanoo, että nettisivut olivat ”vanhat kuin taivas”.

Kääriäisen mukaan nettisivuille jäi aikoinaan tekemättä saksankielinen versio. Nyt sivuille on lisätty saksankielistä osuutta ja otettu kuvia pois.

Kääriäisen mukaan suomenkieliset sivut ovat synnyttäneet väärinkäsityksiä. Saksalaiset eivät ymmärrä suomea ja sitten he katsovat kuvia.

– Saksassa on kielletty SS-tunnusten ja hakaristin näyttäminen. Suomessa taas ei ole, mutta emme halua ehdoin tahdoin ärsyttää. Ne on poistettu saman tien.

Kääriäinen sanoo, että hän on joutunut aiheetta aikamoiseen pyöritykseen.

– Kuvista se on lähtenyt. Ne ovat tietysti googlanneet meikäläisen kuvaa ja olen esiintynyt jonkin koppalakin tai isän kypärän kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?