Jyväskylä aikoo aloittaa hyönteisten ja hampun syöttämisen vanhuksille ja lapsille: ”Mitään täystyrmäystä ei tullut”

Julkaistu:

Jyväskylä
Suunnitelmien mukaan liha voidaan korvata muun muassa hyönteisillä, levällä ja nokkosilla.
Tulevaisuudessa lasten ja vanhusten mahat täyttyvät Jyväskylässä hieman poikkeuksellisesta proteiinin lähteestä – hyönteisistä.

Jyväskylässä päivittäin noin 23 600 lounasta tuottavan Kylän Kattaus -liikelaitoksen aterioille suunnitellaan merkittäviä muutoksia. Liikelaitos tarjoaa lounasta ja päivällistä muun muassa kaikille Jyväskylän vanhus- ja vammaispalvelujen asiakkaille sekä koulujen ja päiväkotien lapsille.

Valmisteilla olevan resurssiviisausohjelman suunnitelmien mukaan vuonna 2026 Kylän Kattaus tarjoaisi liharuokaa vain kerran viikossa. Yhden viikoittaisen liharuoan lisäksi tarjolla voi kuitenkin olla esimerkiksi kananmunaa tai kalaa.

Aiemmin asiasta kertoi Keskisuomalainen.

”Ei täystyrmäystä”

Hyönteisiä suunnitellaan käytettäviksi ainakin jauheena ja leivässä.

Kylän Kattauksen liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo korostaa, että hyönteiset ovat vain yksi vaihtoehto – erilaisia vaihtoehtoja tutkitaan edelleen.

Suunnitelmien mukaan liha korvattaisiin hyönteisten lisäksi esimerkiksi nyhtökauralla, levällä, kvinoalla, Härkiksellä ja villivihanneksilla, kuten nokkosilla.

– Myös hampputuotteista on käyty keskustelua ja meillä on tiedossa viljelijä, Sinisalo sanoo.

Sinisalo kertoo, että ruokapalveluita on tarkoitus kehittää yhdessä asiakkaan kanssa. Käynnissä olevan hankkeen kautta lapset ovat jo päässeet maistamaan hyönteisiä sisältäviä aterioita, muun muassa leipää ja hyönteisiä.

– Mitään täystyrmäystä ei tullut. Pikemminkin kiinnostuneisuutta, Kylän Kattaus -liikelaitokselta kerrotaan.

Hyönteisiä erityisesti lapsille – hillitymmin vanhuksille

Hyönteisiä ja levää ei löydy lautasilta kuitenkaan vielä aivan lähitulevaisuudessa. Sinisalo uskoo, että kunnolla hyönteisiä päästään testaamaan Jyväskylässä kenties vuoden 2021 aikana.

– Voisin kuvitella, että kaiken kaikkiaan suunta on se, että lapset ja nuoret ovat se ryhmä, josta lähdemme liikkeelle. Kunnioitamme tietysti ikääntyvien ruokavaliossa heidän ruokakulttuuriaan. Siellä tehdään hyvin harkiten radikaaleja muutoksia.

Hyönteisiä tullaan kuitenkin maistattamaan myös vanhuksilla.

– Proteiinin saanti on tällä hetkellä ikääntyvien ruokavaliossa ongelma, joten meidän täytyy turvata se. Kun vuodet kuluvat ja asiat tulevat tutummaksi, ilman muuta tarjoamme niitä kokeiluiden kautta.

Suunnitteilla lounaita nuorten mieleen

Kylän Kattauksessa laaditaan parhaillaan ruokastrategiaa, jonka pääviesti on tarjota kotimaista, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa ravitsemussuositusten mukaan.

– Lisäämme kasvisruokia ja kasvisperäisiä proteiineja. Ei niinkään, että vähennämme lihaa, Sinisalo pohtii.

Sinisalo kertoo, että työtä uusien proteiinin lähteiden eteen tehdään aktiivisesti. Suunnitteilla olevat kasviproteiinin lähteet eivät kuitenkaan vielä palvele suurkeittiöitä, joten niitä on kehitettävä. Tarkempia ateriakokonaisuuksia ei olekaan vielä suunniteltu.

Ruokastrategia etenee luonnoksena liikelaitoksen johtokuntaan torstaina. Näillä näkymin se julkaistaan tämän kevään aikana.

– Tietysti ajattelemme, että tämä on hyvä ja tärkeä asia, mutta ajattelemme tätä asiakkaan kautta. Haluamme, että kouluruokailussa lapset kävisivät syömässä mahdollisimman paljon. Teemme sen suhteen työtä, että ateria olisi sellainen, että nuori kävisi syömässä sen, Sinisalo pohtii yhdestä liikelaitoksen palveluiden asiakaskunnasta.

Ota kantaa

Pitäisikö Jyväskylän suunnitelmat ottaa käyttöön muuallakin?

Kyllä 72% Ei 28%
Ääniä yhteensä 36065

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt