Peitepoliisi esti pelottavan suunnitelman tappavasta ”hieronnasta” Helsingissä

Aseliikkeen ryöstön valmistelusta syytetty 28-vuotias on jo kerran aiemmin tuomittu joukkomurhan suunnittelusta.

Syytetty Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

4.3.2019 10:08 | Päivitetty 4.3.2019 12:26

Keskusrikospoliisin (KRP) peitepoliisi käräytti 28-vuotiaan miehen, jonka epäillään suunnitelleen aseliikkeen väkivaltaista ryöstöä. Miehelle luettiin maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa syyte törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Syytetty Josef Andrei Hannu on aiemmin tuomittu yli kolmen vuoden vankeuteen joukkomurhan valmistelusta. Hän suunnitteli toisen henkilön kanssa iskua Helsingin yliopistoon vuonna 2014. Tuolloinkin suunnitelmaan kuului iskussa käytettävien aseiden ryöstäminen aseliikkeestä.

Nyt hän on syytteessä uudesta valmistelurikoksesta. Hannu laittoi viime joulukuussa Tor-verkon Sipulitorin keskustelupalstoille ilmoituksia, joissa hän syyttäjän mukaan haki kumppania aseryöstöön ja suorittamaan ”hieronnan” eli joukkomurhan. Kihlakunnansyyttäjä Yrjö Reenilän mukaan suunnitelmana oli tappaa tai ainakin törkeästi pahoinpidellä liikkeen henkilökuntaa teräaseilla.

– Hän on käynyt paikalla liikkeessä ainakin kahdesti. Hän on myös etsinyt liikkeestä tietoa internetistä, Reenilä sanoi.

Syyttäjän mukaan 28-vuotias oli syksyllä jäänyt työttömäksi. Sen jälkeen hän oli alkanut etsiä internetistä joukkosurmiin ja kouluampumisiin liittyvää tietoa.

”Yksin on vaikea toimia, kaksin onnistuu varmasti”, luki Sipulitorilla julkaistussa ilmoituksessa.

Ainakin kaksi ihmistä vastasi Reenilän mukaan ilmoitukseen. Syytetyn epäonneksi toinen heistä oli KRP:n peitetoimintaa suorittanut poliisimies.

– Hän on ehdottanut peitepoliisille, että he tapaisivat ja suunnittelisivat tekoa kasvotusten. Hän on pelännyt, että yksityiskohtaisesta kirjoittelusta jäisi jälkiä, Reenilä sanoi.

Hannu tuli tapaamiseen Helsinkiin. Poliisi otti hänet kiinni keskustan Omena-hotellin edestä.

Puolustus kiisti syytteen valmistelurikoksesta.

– Hän ei ole laatinut suunnitelmaa ollenkaan eikä ainakaan yksityiskohtaista. Aseliikkeen henkilöstön tappamisesta ei ollut puhetta, asianajaja Antti Kortelainen sanoi.

Puolustuksen mukaan Hannu purki kirjoituksillaan omaa pahaa oloaan.

– Hänellä on jossain määrin itsetuhoisia ajatuksia ja hän on halunnut keskustella niistä jonkun kanssa, kenen tahansa.

Puolustuksen mukaan peitepoliisi ”provosoi ja yllytti” syytettyä niin, että hänet saatiin houkuteltua tapaamiseen. Oman tahdon muodostuminen on provokaation takia jäänyt epäselväksi, Kortelainen totesi.

Valmistelurikoksen ohella Hannulle luettiin oikeudessa syytteet huumausaineen käyttörikoksesta, teräaseen hallussapidosta ja lapsipornon hallussapidosta.

Artikkelia korjattu 4.3.2019 kello 10.59. Syytetyn asianajajana toimii Antti Kortelainen, ei Olli Piipponen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?