Nykäsen muistopaikalle ilmestyi erikoinen betonipallo – tekijäksi paljastui Matin vanha kilpakumppani ja yllätysbestman

rac

Julkaistu:

Matti Nykäsen patsashanke etenee tai sitten ei. Mutta kansalla on jo paikka, johon viedä kynttilänsä.
Harvassa ovat ne aikuisikään ehtineet jyväskyläläiset, joilla ei ole muistoja maailman kaikkien aikojen mäkihyppääjästä Matti Nykäsestä.

Lauantaisen siunauspäivän jälkeenkin lukemattomat ihmiset halusivat sunnuntaina kunnioittaa sankariaan tuomalla kynttilöitä niin Laajavuoreen, Matti Nykäsen mäen alastulorinteen vierelle kuin Vanhalle hautausmaalle Nykästen perhehaudalle.

Illan hämärtyessä Laajavuoren montussa virta kävi tasaisena. Niin nuoret kuin vanhat, niin yksinäiset kuin pariskunnatkin halusivat viettää hiljaisen hetken, sytyttää kynttilän ja nostaa katseensa kohti betonimäen hyppyriä, josta Nykäskylän oma Matti ponnisti urheilun historiaan.

Alastulorinteen kupeessa oleva paikka kynttilöille syntyi spontaanin ruohonjuuritason reagoinnin seurauksena. Betonista mäkihyppääjäfiguurilla varustettua lyhtyä ei kukaan paikalle tilannut – mutta eipä kutsumatonta vierasta ole kukaan myöskään vienyt pois.

– Toimme sen puolisoni kanssa tuohon reilu pari viikkoa sitten, betonilyhtyjä harrastuksekseen tekevä Ari Pentti Järvinen kertoo 80-kiloisesta, tavallista kestävämmästä kynttilänsuojasta.

– Vieressä on myös pikkulyhty Matin omaisille. En ole siitä heille ilmoittanut, mutta jos he sen haluavat, niin voivat sen hakea.


Itsekin kilpatasolla mäkihyppyä harrastanut Järvinen on 55-vuotiaana kuollutta Nykästä pari vuotta nuorempi.

– Matin kuolema pisti ajattelemaan. Kun kuulin uutisen, mietin, että kai tämä oli jollain tapaa odotettavissa. Pommi räjähti muutama tunti myöhemmin. Mieleen alkoi tulla muistoja.

– Ja koska olen lyhdyntekijä, niin pitihän minun tehdä mestarille oma lyhty. Tämä jää ainutlaatuiseksi laatuaan.

Hyppääjäfiguurin lisäksi lyhdyssä Nykäsestä muistuttavat linnut sekä kohteen nuoruuden harrastukseen viittaava surffauspurje.

– Tulielementti kuvaa Mattia. Muistona lyhty on ikuinen, jos jokainen käy vuorollaan laittamassa kynttilän, sitä viimeistä ihmistä myöten, Järvinen naurahtaa.

– Hautajaisia en ajatellut ollenkaan, kun toimme lyhdyn. Halusimme vain paikan, johon ihmiset voivat tulla hiljentymään ja jossa he voivat nähdä tämän miljöön ja mäet. Siivoan kyllä paikat viikon päästä ja vien lyhdyn pois odottamaan lopullista paikkaa.

Järvinen toki toivoo, että lyhty saisi pysyvän paikan Nykäsen mäen läheltä.

– Jos katsotaan tarpeelliseksi, niin lyhdyn voi jättää tähän.

Samalla tiedetään, että Jyväskylän kaupunginvaltuusto pohtii, pystytetäänkö Nykäselle patsas ja millainen. Pystytetään tai ei, niin Järvisen luoma betonilyhty on jo vastannut tarpeeseen.

Yövuorosta yllättäen Nykäsen bestmaniksi

Ellen Maukonen ja Ari Pentti Järvinen toivovat, että Matti Nykästä muistettaisiin ilolla. Nelinkertainen olympiavoittaja oli Järviselle ennen muuta nuoruuden kilpakumppani. Yhteiset kokemukset loppuivat Nykäsen vaihdettua musiikkihommiin 90-luvun alussa.

Mutta sitä ennen oltiin läheisiä ystäviä. Niin läheisiä, että Nykänen pyysi Järvistä bestmaniksi ensimmäisiin häihinsä marraskuussa 1986.

– Olin töissä yövahtina Laajarilla. Työvuoro alkoi kello 12, ja Matti hyökkäsi siihen Tiinan (Hassinen) kanssa. Matti sanoi, että huomenna tarvittaisiin bestmania, Järvinen kertoo.

– Enhän mä edes tiennyt mikä sellainen bestman on, kun olin maalaispoika Korpilahdelta ja just päässyt armeijasta. Matti sanoi, ettei hänkään tiedä, mutta semmoista kuulemma tarvittais.

Jollain tapaa asia kuitenkin yön mittaan selvisi.

– Aamulla sitten pukua ettimään. Ei siinä mitään: pukua vaan päälle ja alttarille antamaan sormus Matille. Oli se nopeaa hommaa, mutta eivätpä Matti ja Tiina olleet seurustelleetkaan kauaa.