Per Olov Jansson on kuollut – Tove Janssonin pikkuveljen kuolinilmoitus julkaistiin HS:ssä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Per Olov Jansson on kuollut – Tove Janssonin pikku­veljen kuolin­ilmoitus julkaistiin HS:ssä

Taidevalokuvaaja Per Olov Jansson menehtyi 98-vuotiaana.

Suomenruotsalainen Per Olov Jansson tunnettiin taidevalokuvaajana.

3.3.2019 10:24

Muumien äiti Tove Janssonin pikkuveli, valokuvaaja Per Olov Jansson on kuollut. Janssonin kuolinilmoitus julkaistiin sunnuntaina Helsingin Sanomissa.

Jansson syntyi vuoden 1920 huhtikuun 22. päivä Helsingissä. Hän menehtyi 7. helmikuuta 98-vuotiaana.

Per Olov Janssonin kuolinilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 3. maaliskuuta 2019.

Suomenruotsalainen Per Olov Jansson tunnettiin erityisesti taidevalokuvaajana. Hän teki myös kuvituksen Tove Janssonin viimeiseen muumikirjaan Outo vieras muumitalossa.

Janssonia jäivät kaipaamaan lapset Peter ja Ingegerd, lastenlapset, lastenlastenlapset, sukulaiset ja ystävät. Läheisten kuolinilmoituksessa on runoilija Edith Södergranin kirjoittama kaunis runo.

Jansson saatetaan haudan lepoon 8. maaliskuuta Hietaniemen vanhassa kappelissa.

Jansson muisteli lapsuuttaan ja nuoruuttaan IS:n haastattelussa vuonna 2010. Hänen perheeseensä kuuluivat äiti, kuvittaja Signe Hammarsten (Ham), isä, kuvanveistäjä Viktor Jansson (Faffan), Tove-sisko ja Lars-veli.

– Tove käytti varmasti paljon asioita yhteisestä lapsuudestamme, Jansson pohti viitaten sisarensa kirjoittamiin kirjoihin.

Nuorena Per Olov Jansson ei kokenut itseään taiteellisen perheen täysivaltaiseksi jäseneksi. Hän koki aluksi jääneensä muumien varjoon.

Perheestä tuli Janssonille taiteellista uraa tärkeämpi. Kun Tove-sisaren muumiperhe alkoi valloittaa maailmaa, Per Olov Jansson keskittyi omiin lapsiinsa.

Per Olov Jansson osallistui myös jatkosotaan. Suurimman osan jatkosodasta luutnantti Jansson vietti Pohjois-Karjalassa kenttävartioiden päällikkönä. Jansson julkaisi sota-aikaa käsittelevän novellikokoelman vuonna 1945.

Kirjailijan uran sijaan Jansson ryhtyi kuitenkin ammattivalokuvaajaksi.

Kuvaamiseen tuli tauko, kun nivelreumaa sairastanut Saga-vaimo nukkui pois vuonna 1991. Vasta kolme vuotta myöhemmin Jansson tarttui kameraan uudelleen.

 

Ensimmäisen valokuvanäyttelynsä Jansson piti 90-luvulla, yli 70-vuotiaana. Vuonna 2006 hän julkaisi omaelämänkerrallisen valokuvateoksen Valolla piirtäjä.

89-vuotiaana hän järjesti huomiota herättäneen valokuvanäyttelyn Mitä näen? Mitä teen? Kuka olen? Näyttelyssä palvelutalossa asuva ja rollaattorin kanssa liikkuva valokuvaaja kävi läpi ikääntymistään neljän seinän sisällä.

Per Olov Janssonia on luonnehdittu ”suureksi amatööriksi”, suomalaisen valokuvataiteen kehittäjäksi, romantikoksi ja modernistiksi. Valokuvataiteilija jatkoi kuvaamista vielä yhdeksänkymppisenä.

Suomen valokuvataiteen museon Kuvakulma-tilassa kunnioitetaan Janssonia uraa muistonäyttelyllä, joka on koottu museon kokoelmista. Näyttely on esillä 12.6–1.9.2019.

– Jansson tunnetaan herkistä kuvistaan, joiden aiheet vaihtelevat Janssonien kuvataiteilijaperheen elämästä luontotutkielmiin ja abstrakteihin kokeiluihin. Valokuvissa mallina toimi muun muassa sisar Tove Jansson, museo kertoo.

 

Jansson pohti IS:n haastattelussa hänessä olevan yhtäläisyyksiä erään Muumeista tutun hahmon kanssa.

– Ehkä minussa on jonkin verran Nuuskamuikkusta.

Viimeisessä muumiromaanissa, Muumilaakson marraskuussa, muumiperhe on jo poissa, mutta Nuuskamuikkunen ei ole vielä lähtenyt.

– Sääli, että isä, äiti, Tove ja Lasse ovat nyt kaikki kuolleet. Näyttäisin heille, että kyllä minäkin, haastattelun aikaan 90-vuotias taiteilija pohti.

Per Olov Jansson esittelee ottamaansa valokuvaa Tove Janssonista Klovharussa.

Per Olov Janssonia on kuvailtu suomalaisen valokuvataiteen kehittäjäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?