Matti Nykästä kunnioittamaan saapuneella Sonjalla on täysin omanlaisensa muisto mäkilegendasta – ”Hän muisti vielä minut”

Jyväskylän Laajavuoreen kerääntyi lauantaina iltapäivällä satoja ihmisiä kunnioittamaan Matti Nykäsen muistoa ja seuraamaan hänen hautajaissaattuettaan, joka pysähtyi Nykäsen nimikkomäen juurella.

Ystävykset Satu Timonen (vas.) ja Sonja Salminen saapuivat Laajavuoreen muistelemaan Matti Nykästä.

2.3.2019 21:56

Yleisön joukossa seisoi myös jyväskyläläinen Sonja Salminen ystävänsä Satu Timosen kanssa. Vaikka Nykänen jätti jälkensä moneen suomalaiseen, Salmisella on vaalittavanaan täysin omanlaisensa muisto mäkikotkasta.

Salminen oli nimittäin yksi harvoista tytöistä, joka uskalsi lähteä hyppäämään mäkeä 90-luvun alussa. Oppia hän sai legendalta itseltään.

– Ystäväni Saara houkutteli minut mukaan mäkihyppyyn. Tulimme syksyllä 1992 tutustumaan tänne Laajavuoreen ja siitä seuraavat kaksi ja puoli vuotta hyppäsin mäkihyppyä, Salminen kertoo.

13-vuotias Salminen oli ihaillut Nykästä kaukaa jo aiemmin, mutta harrastuksen myötä hän pääsi tutustumaan huippu-urheilijaan vieläkin paremmin.

– Olen kuivaharjoitellut Matin syliin monta kertaa. Hän käski minua menemään enemmän kyykkyyn ja hyppäämään aina vain korkeammalle. Se tuntui todella raskaalta, mutta Matti sanoi, että aina pitää vaan jaksaa ja jatkaa, Salminen muistelee.

Koska mäkihyppy on kovin kallista, Nykäsen pyyteetön apu mahdollisti Salmisen hyppäämisen.

– Muistan Matin sydämellisenä ja kilttinä ihmisenä. Hän ei koskaan pyytänyt avustaan rahaa. Kun sanoin, etten voi jatkaa mäkihyppyä, koska se on niin kallista, hän antoi minulle pukuja ja monoja. Hän oli niin kannustava ja ihana ihminen.

Lopulta muut kiinnostuksenkohteet veivät tytön mennessään, mutta mäkihypyn ystävät tapasivat toisensa vielä joitakin kertoja aikuisiällä.

– Hän muisti vielä minut. Olemme vanhemmiten jopa laulaneet karaokea yhdessä, Salminen muistelee lämpimästi hymyillen.

Yleisö kerääntyi hautajaissaattueen reitin varrelle osoittamaan kunnioitusta Matti Nykäselle.

Matti Nykänen siunattiin lauantaina 2. maaliskuuta Jyväskylässä. Perhepiirissä järjestetyn siunaustilaisuuden jälkeen poliisin johtama hautajaissaattue kiersi Tuomiojärven reunaa pitkin Laajavuoreen. Yleisö sai kerääntyä saattueen reitin varrelle osoittamaan kunnioitusta vainajalle.

Jyväskylästä lähtöisin olevan Nykäsen hyppyura sai alkunsa juuri Laajavuoresta, jossa seisoo myös hänen mukaansa nimetty hyppyrimäki. Mäen juurella pidettiin saattueen päätteeksi lyhyt hiljainen hetki.

Lue myös: ”Kiitos Matti. Lepää rauhassa” – näin tavalliset suomalaiset hyvästelivät Matti Nykäsen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?