Mika ja Satu saapuivat Matti Nykäsen nimikkomäen juurelle Seinäjoelta asti: ”Tämä oli viimeinen kunnianosoitus hänelle”

Jyväskylän Laajavuoressa sijaitsevan Matti Nykäsen nimikkomäen ympäristö alkoi täyttyä yleisöstä jo hyvissä ajoin ennen hautajaissaattueen saapumista lauantaina iltapäivällä.

Monet halusivat kunnioittaa Matti Nykäsen muistoa Jyväskylässä.

2.3.2019 20:10

Sankka lumisade ei säikäyttänyt suomalaisia, jotka halusivat tulla kunnioittamaan legendan muistoa.

Tien varrelle ja mäkimontun kupeeseen kerääntyi lopulta satoja ihmisiä.

Mika ja Satu Pouttu saapuivat paikalle varta vasten Seinäjoelta saakka. Syy siihen on yksinkertainen:

– Matti on ykkönen, Mika toteaa lyhyesti.

– Sankareiden sankari, jatkaa Satu.

Nykänen jää Pouttujen mieleen ainutlaatuisista urheilusuorituksistaan, jotka vetivät heitä television ääreen jo nuorena.

– Tämä oli viimeinen kunnianosoitus hänelle, Mika Pouttu sanoo.

Sari ja Mika Pouttu.

Myös Riitta Riikonen muistaa mökikotkan nimenomaan televisioruutujen takaa. Hän saapui Laajavuoreen yhdessä siskonsa Irmelin kanssa. Sisarukset ovat syntyjään jyväskyläläisiä.

– Meidän suomalaisten täytyy muistaa ne Matin saavutukset, niin monta ilon hetkeä hän meille tarjosi, kun hurrasimme telkkarin ääressä, Riitta kertoo.

Espoolaisen Riitan toi kaupunkiin oman enon 99-vuotispäivät. Samalla avautui ainutlaatuinen tilaisuus tulla seuraamaan Nykäsen muistosaattuetta.

– Tämä on sellainen kerran elämässä –tilaisuus. Kaikki kunnia Matin uralle ja Matille. Kunnia sille, että hän harjoitteli niin valtavasti. Se harjoittelu sai aikaan tuloksia.

Irmeli muistaa, kuinka nuori Nykänen saattoi olla Laajavuoren mäessä liki vuorokauden ympäri.

– Ei voi kuin hyvällä Mattia muistaa, Irmeli toteaa.

Riitta painottaa, että ihmisten tulisi muistaa Matti nimenomaan hänen urheilusuorituksistaan.

– Se mitä tapahtui urheilu-uran jälkeen, sehän ei varsinaisesti meille kuulu. Me olemme ihmisiä kaikki. Siitä olen hirveän iloinen, että Matti löysi tuollaisen puolison rinnalleen. Luulen, että hän oli hirveän onnellinen siellä omakotitalossa Pian kanssa. Surullista, että se loppui näin nopeasti.

Riitta Riikonen ja hänen siskonsa Irmeli.

Jyväskyläläiset Hannu Salmela, Tapio Ahvenainen ja Nana Ahvenainen tulivat katsomaan Nykäsen hautajaissaattuetta sukset jalassa. Kolmikko laski mäkimontun reunalle suoraan Laajavuoren laskettelurinteestä.

– Tulimme seuraamaan Matin viimeistä matkaa ja jättämään hänelle hyvästit, Tapio kertoo.

Matti oli miehille tuttu hahmo Laajavuoressa. He ovat skimbailleet Nykäsen hyppykulmilla jo vuosikymmenien ajan. Hannu muistaa Matin vieläkin kauempaa.

– Olen itse aikanaan asunut Matin kanssa samalla asuinalueella ja tuntenut hänet ihan peruskoulun alaluokilta asti. Olimme siis pitkäaikaisia tuttuja, Hannu kertoo.

Nana Ahvenainen, Tapio Ahvenainen ja Hannu Salmela.

Matti Nykänen siunattiin haudan lepoon lauantaina 2. maaliskuuta Jyväskylän Taulumäen kirkossa. Perhepiirissä järjestetyn siunaustilaisuuden jälkeen poliisin johtama hautajaissaattue kiersi Tuomiojärven reunaa pitkin Laajavuoreen. Yleisö sai kerääntyä saattueen reitin varrelle osoittamaan kunnioitusta vainajalle.

Jyväskylästä lähtöisin olevan Nykäsen hyppyura sai alkunsa juuri Laajavuoresta, jossa seisoo myös hänen mukaansa nimetty hyppyrimäki. Mäen juurella pidettiin saattueen päätteeksi lyhyt hiljainen hetki.

Matti Nykäsen hautajaissaattue Jyväskylän Laajavuoressa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?