”Turvallista matkaa taivaan lumille” – mäkikotkan ystävät lähettivät terveisensä ”Masan” viimeiselle matkalle

Julkaistu:

Ystävät vuosien varrelta lähettivät viimeiset tervehdyksensä mäkihyppylegendalle.
Lauantai 2. maaliskuuta 2019 tulee jäämään historiankirjoihin päivänä, jolloin suomalainen mäkihyppylegenda Matti Nykänen siunattiin haudan lepoon vain 55 vuoden iässä. Nykänen kuoli sairauskohtaukseen 3. helmikuuta 2019.

Hautajaispäivästä tulee taatusti tunteikas koko Suomen kansalle, mutta erityisen raskas se on niille, jotka tunsivat mäkimiehen henkilökohtaisesti. Ilta-Sanomat tavoitti muutamia Nykäsen tunteneita henkilöitä, jotka halusivat välittää terveisensä pois nukkuneelle ystävälleen.


Nykäsen pitkäaikainen ystävä ja mäkihyppykaveri Pasi Huttunen pääsee hyvästelemään toverinsa paikan päälle siunaustilaisuuteen Jyväskylän Taulumäen kirkkoon. Nykäsen siunaustilaisuus pidetään perhepiirissä. Huttunen ja Nykänen ehtivät olla ystäviä jopa 40 vuoden ajan.

Huttunen kertoo miettineensä jo etukäteen tilanteeseen sopivia sanoja, mutta ei osaa ennustaa, miten hyvästien jättäminen lopulta tulee menemään.

– Paljon on mielessä sanoja, mutta varmasti sitten paikan päällä vasta selviää, mitä saa sanottua.

– Kova ikävä jää hienoa kaveria. Hän lähti liian aikaisin. Olisi ollut vielä paljon vuosia jäljellä, Huttunen huokaa.


Takavuosien mäkihyppyvalmentaja Hannu Lepistö aikoo muistaa entistä valmennettavaansa adressilla.

– Minulle jää hyvin lämpimät muistot Matista, hän toteaa.

Lepistö tapasi Nykäsen viimeisen kerran Anjanpellon markkinoilla halonhakkuukilpailuissa elokuussa 2018.

– Se oli lämminhenkinen tapaaminen. Matti sanoi, että hänellä on kaikki ihan hyvin.


Selostajalegenda Anssi Kukkonen aikoo laittaa Nykäselle adressin mielessään, kuten varmasti moni muukin suomalainen.

– Ei muuta kuin turvallista matkaa taivaan lumille, Kukkonen lausuu.

Selostajan mukaan hänelle jää mäkikotkasta erittäin lämpimiä muistoja.

– Matti oli Matti, oman alansa mestari. Kaikki kunnioitus hänen urheilullisille saavutuksilleen. Matti oli vilpitön kaveri. Herkkäuskoinen, vilpitön kaveri. Rohkea poika mäkihypyssä, niin kuin mäkihypyssä pitää olla.


Moninkertainen mäkihypyn olympiamitalisti Risto Jussilainen muistaa Matti Nykäsen ystävällisenä ja avuliaana ihmisenä. Jussilainen tapasi Nykäsen ensimmäistä kertaa kahdeksanvuotiaana. Molemmat edustivat Jyväskylän Hiihtoseuraa.

Nykänen oli tuolloin maailmanmestari ja tuore olympiahopeamitalisti. Jussilaisen lupaava ura oli vasta alussa. Vuosien varrella Nykäsestä muodostui hänellä tärkeä auttaja.

– Hän oli meille Laajavuoren nuorille todella iso ja tärkeä apu.

– Matti jää mieleeni hienona urheilijana ja hienona miehenä, Jussilainen toteaa hautajaisten alla.


Nykäsen edesmenneen valmentajan Matti Pullin tytär Terhi Pulli muisti Nykäsen lähiomaisia kukilla heti, kun oli saanut suruviestin. Pulli tutustui Nykäseen, kun mäkikotka harjoitteli hänen isänsä kanssa 1980-luvulla.

Nyt hän kertoo muistavansa Nykästä Raamatun jakeella (Ps. 91:4): ”Sulillansa hän sinua suojaa, ja sinä saat turvan Hänen siipiensä alla.”


Nykäsen pitkäaikainen manageri Antero Verto muistaa Matti Nykäsen aina iloisena ja ystävällisenä ihmisenä.

– Haluan sanoa, että Matti, olit hieno ystävä. Kiitos ystävyydestäsi. Olit tosi hieno ihminen, rakkaudella Marjukka ja Antero Verto, Verto sanoo.

Matti Nykäsen poismeno on koskettanut monia.

– Eero Mäntyrannan vaimo Rakel Mäntyranta soitti minulle eilen illalla. Jos käytte Lahden hiihtomuseolla, laita adressiin ”Matti, olit kaikessa paras”, Verto sanoo.


Myös entinen hiihtäjä ja kolminkertainen olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi jää kaipaamaan urheilupiireistä tuttua Matti Nykästä.

Kirvesniemi oppi tuntemaan Nykäsen siinä vaiheessa, kun jyväskyläläinen oli vasta matkalla supertähdeksi. Kirvesniemi oli Holmenkollenin mäkimontussa katsomassa, kun Nykänen voitti uransa ensimmäisen aikuisten arvokisan 1982.

Yhteiset mitalikahvit juotiin muutamaa vuotta myöhemmin Sarajevossa, jossa Kirvesniemi saavutti peräti neljä mitalia, ja myös Nykänen onnistui mainiosti olympiadebyytissään.

– Levollista matkaa ja kiitos urheiluystävälle, Kirvesniemi toivottaa hyvästeissään.