Yksin asunut sokea ja kuuro 96-vuotias menehtyi kotonaan tulipalossa – naapurit huolestuivat jo aiemmin: ”Miten hän on vielä kotona tuossa kunnossa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yksin asunut sokea ja kuuro 96-vuotias menehtyi kotonaan tulipalossa – naapurit huolestuivat jo aiemmin: ”Miten hän on vielä kotona tuossa kunnossa”

Sami Rautalahti ja Miia Kaija asuivat nelisen vuotta 96-vuotiaan seinänaapureina Imatran Meltolassa.

Julkaistu: 1.3.2019 18:55

Yksin asunut 96-vuotias täysin sokea, lähes kuuro ja muutoinkin huonokuntoinen nainen kuoli viime maanantaina kotonaan tulipalossa.

Pieni koirapatsas koristaa rivitaloasunnon ulkoikkunaa Imatran Meltolassa. ”Tervetuloa”, lukee koiran kaulassa riippuvassa kyltissä.

Täällä ei kuitenkaan enää ole ketään, jota tervehtiä.

Asunnossa yksin asunut 96-vuotias täysin sokea, lähes kuuro ja muutoinkin huonokuntoinen nainen kuoli viime maanantaina kotonaan tulipalossa.

Tapauksesta Uutisvuoksi-lehdelle kertoneiden omaisten mukaan nainen oli yrittänyt lämmittää ruokaa mikroaaltouunissa vääränlaisessa astiassa.

Astia oli syttynyt tuleen, ja kun nainen oli ottanut palavaa astiaa mikrosta, tuli tarttui hänen vaatteisiinsa. Kylään tullut tytär löysi äitinsä sankan savun peittämästä asunnosta keittiön lattialta.

Löytöhetkellä tajuissaan ollut vanhus kuoli palovammoihin sairaalassa. Asunto kärsi palossa vain vähän, eikä mikään ulospäin kerro tragediasta.

Uutisvuoksen mukaan tytär oli juuri tullut kertomaan äidilleen, että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote jo kolmannen kerran oli kieltäytynyt järjestämästä äidille laitoshoitopaikkaa.

Eksote oli sen sijaan luvannut lisätä hoitajien kotikäyntejä.

Omaisten mielestä vanhus ei enää pärjännyt yksin kotona, sillä hän ei osannut peseytyä, pukea päälleen, hoitaa ruokailujaan tai liikkua turvallisesti kotonaan.

Sami Rautalahti ja Miia Kaija asuivat nelisen vuotta rouvan seinänaapureina. Rautalahti oli kotona maanantaina päivällä, kun tulipalo syttyi. Hän ei kuitenkaan kuullut eikä nähnyt mitään huomiota herättävää.

Järkyttävä tapaus ei sinänsä tullut naapureille yllätyksenä.

– Jouduimme muutaman kerran auttamaan hänet kotiin, kun hän eksyi tässä pihalla roskia viedessään, kertovat Rautalahti ja Kaija.

Asunnon ulko-ovelta pihalle on naru, jota pitkin sokea rouva saattoi käydä pienellä kävelylenkillä.

– Mutta narukaan ei enää auttanut. Hänellä ei enää ollut suuntavaistoa. Muutaman kerran mietin, että miten hän on vielä kotona tuossa kunnossa, sanoo Kaija.

Naru helpotti liikkumista pihalla.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle on tutkinut vanhuksiin liittyviä tulipaloja myös valtakunnallisesti.

– Jos vanhuksen katsotaan voivan asua yksin kotona, silloin kaikki vaaraa aiheuttavat asiat alkaen esimerkiksi matoista, sähkölaitteista ja tulitikuista on vanhuksen toimintakyky huomioiden tarvittaessa poistettava, hän sanoo.

Esimerkiksi kuuron vanhuksen kohdalla palovaroitin ei auta, ellei varoitin lähetä tietoa palosta myös asunnon ulkopuolelle.

– Ellei näistä asioista huolehdita, tällaiset surulliset tapahtumat tulevat lisääntymään. Enkä kyllä epäile, etteivätkö ne lisääntyisi, Westerstråhle ennakoi.

Tosin Imatralla menehtynyttä naista esimerkiksi palohälytin olisi auttanut vain teoriassa, koska silmänräpäyksessä syttyneen tulipalon uhrina oli käytännössä vain vanhus itse.

96-vuotiaan naisen kunto oli naapureiden mukaan heikentynyt, koska viime kesänä hän ei enää entiseen tapaan ollut pihassa.

– Aiemmin hän istui mielellään keinussa ja katseli lintuja, sanoo Miia Kaija.

Rautalahti ja Kaija ihmettelevät sitä, että Eksote kieltäytyi antamasta naapurille hoitopaikkaa.

– Tuntuu, että koko ajan säästetään ja kynnys avunsaantiin nousee. Pitääkö olla puolikuollut, että saa hoitopaikan? Olisimme toivoneet hänelle toisenlaista loppua.

Eksoten hallituksen jäsen odottaa selontekoa

Joko raja laitoshoitopaikan saamiseksi on noussut liian korkealle?

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote korostaa kotihoitoa laitospaikkojen sijasta. Imatralla tulipalossa menehtyneelle, yksin asuneelle 96-vuotiaallekaan ei löytynyt Eksotelta laitospaikkaa.

– En ole ehtinyt seurata uutisia hirveästi, mutta tapaus kuulostaa todella traagiselta. Meillä on keskiviikkona Eksoten hallitus, ja odotan siellä selontekoa asiasta. Varmasti käymme näitä kriteerejä läpi, sanoo Eksoten hallituksen imatralainen jäsen Anu Urpalainen (kok).

Hänen mukaansa on ammattilaisten ja omaisten asia yhdessä arvioida milloin hoitopaikka on tarpeen.

– Uskon, että on parantamisen varaa ja arvioinnin paikkaa siinä, että ovatko kriteerit liian tiukat vai ei. Talouden paineet eivät tarkoita sitä, että ihmisiä pitää hoitaa huonosti.

Urpalaisen mukaan esimerkiksi Eksoten oikaisuvaatimuksia käsittelevässä jaostossa vanhusten hoitopaikkapäätöksiin liittyvät valitukset eivät ole korostuneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?