Presidentti hylkäsi peltipoliisia vastaan käräjöineen Sisun armahdusanomuksen – ”Olen varmaan ainoa ihminen Suomessa, joka on saanut sakot 1 km/h ylityksellä”

– Presidenttikin on nyt sitä mieltä, että tällainen 1 km/h ylinopeus on rangaistavaa, sanoo rikesakon saanut turkulainen Sisu.

Tasavallan presidentti hylkäsi Sisun armahdusanomuksen.

1.3.2019 7:10

Helsingin Sanomat uutisoi tammikuussa 2017 harvinaisesta tapauksesta, jossa ammatikseen kuorma-autoa kuljettava turkulainen Sisu päätti kiistää liikenteenvalvontakameran perusteella saadun rikesakkomääräyksen.

Viime viikon perjantaina, kaksi vuotta kestäneen oikeustaistelun päätteeksi Sisun postilaatikkoon kolahti kirje oikeusministeriöstä. Siinä kerrottiin, että tasavallan presidentti on valtioneuvostossa tekemällään päätöksellä hylännyt armahdusanomuksen.

– Presidenttikin on nyt sitä mieltä, että tällainen 1 km/h ylinopeus on rangaistavaa, Sisu toteaa.

Alun perin peltipoliisi mittasi Sisun kuljettaman kuorma-auton nopeudeksi 91 kilometriä tunnissa 80 km/h -alueella. Tästä kolahti postilaatikkoon rikesakko, jonka mies päätti kiistää.

Käräjäoikeudessa Sisulla oli väitteensä tueksi ajopiirturi, jonka mukaan auto ei kyseisenä päivänä ollut ylittänyt 84 kilometrin tuntivauhtia. Tästä todisti myös päällä ollut ja asianmukaisesti tarkastettu nopeudenrajoitin. Kuljettaja arveli tiehen upotettujen antureiden seonneen, koska kuorma-auto oli hänen mukaansa lastattu painojakaumaltaan epätasaisesti.

Käräjäoikeudessa kuorma-auton ajonopeudeksi katsottiin 84 kilometriä tunnissa 80 km/h -alueella, minkä kuljettajakin myönsi. Poliisin 3 km/h varmuusvähennyksen jälkeen ylinopeutta oli 1 kilometri tunnissa. Kuljettajan saama rikesakko pidettiin kuitenkin voimassa, vaikka ylinopeus oli pienempi kuin rikesakon alaraja.

– Tuomari vetosi siihen, että lain mukaan ylinopeus on kiellettyä. Piste. Poliisin ohjeet eivät koske hänen mielestään käräjäoikeutta.

Oikeudenkäynnin aikana sakotusraja oli 8 km/h, joten Sisun olisi pitänyt selvitä pelkällä huomautuksella.

Käräjäoikeuden antamassa tuomiossa todettiin, että kuljettaja on myöntänyt ylittäneensä suurimman sallitun ajonopeuden, eikä ylityksen suuruudella ole merkitystä ratkaisun kannalta.

– En tiedä mistä tämä johtuu. En varmaankaan miellyttänyt tuomarin naamaa.

Sisun mukaan rikesakosta ei voi valittaa hovioikeuteen.

– Koitin tehdä tuomion purkuhakemuksen ja siihen olisi pitänyt ottaa lakimies tekemään sen. Samassa yhteydessä tuomari soitti minulle ja ilmoitti, että hakemus on täysin turha koska lain mukaan ylinopeus on kiellettyä. Laki ei kuulemma tunne rajoja.

Tuomion purkuhakemus toimitetaan pääsääntöisesti korkeimmalle oikeudelle.

Tämän jälkeen Sisu yritti tehdä valituksen oikeusasiamiehelle, mutta tuloksetta.

– Sieltä ilmoitettiin, että he eivät käsittele tätä koska oikeuden harkintavaltaa ei ole ylitetty.

Lopulta Sisu teki oikeusministeriölle armahdusanomuksen, jossa asia valmistellaan tasavallan presidentille.

Viime viikolla tulleessa päätöksessä kerrottiin, että tasavallan presidentti on hylännyt armahdusanomuksen.

– Ei herätä positiivisia ajatuksia viranomaisia kohtaan, eihän tämä ole millään tavalla tasavertaista kohtelua. Olen varmaan ainoa ihminen Suomessa, joka on saanut sakot 1 km/h ylityksellä.

Näin ollen Sisulle määrätty rikesakko jää voimaan.

Hallitussihteeri Johanna Nyberg oikeusministeriöstä kertoo, että vuonna 2018 tasavallan presidentti ratkaisi yhteensä 64 anomusta, joista kahdessa tapauksessa armahdus myönnettiin. Vuonna 2017 ratkaistuja anomuksia oli 101 kappaletta, ja niistä myönteisiä ratkaisuja neljässä tapauksessa.

Nybergin mukaan viime vuosina ei ole armahdettu kertaakaan sakkotuomiosta, mukaan lukien rikesakko.

Tasavallan presidentti tekee armahduspäätökset oikeusministerin esittelystä valtioneuvossa ns. tasavallan presidentin esittelyssä. Nyberg kertoo, että armahdusanomuksia esitellään tasavallan presidentille yleensä noin kolme kuukauden välein.

Tasavallan presidentillä on tieto kaikista armahdusanomuksista ennen päätöksentekoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?