Uhriaan syönyt paloittelumurhaaja vapautuu vankilasta yli 15 vuoden jälkeen – teko yksi Suomen rikoshistorian julmimmista

Paloittelumurhaaja Virpi Buttin rikostoverina tunnettu Janne Hyvönen pääsee perjantaina 1. maaliskuuta ehdonalaiseen vapauteen.

Perjantaina 1. maaliskuuta 2019 vapautuvan Janne Hyvösen elinkautisen taustalla ovat Tampereen ja Pirkkalan paloittelumurhat 2000-luvun alusta. Kuva on otettu vuonna 2005, kun Turun hovioikeus käsitteli asiaa.

28.2.2019 6:01

Kun paloittelumurhasta tuomittu Janne Petteri Hyvönen (s. 1974) astelee perjantaina ehdonalaiseen vapauteen, hänellä on takanaan hieman keskimääräistä pidempi elinkautinen.

Viimeisten kymmenen vuoden tilastojen perusteella elinkautista istutaan keskimäärin vajaat viisitoista vuotta. Hyvöselle ehdonalainen vapaus koittaa kaikkiaan 15 vuoden ja 9 kuukauden jälkeen.

Kun Helsingin hovioikeus päätti päästää Hyvösen ehdonalaiseen, se perusteli ratkaisua muun muassa hyvin sujuneella vankeusajalla ja sillä, että Hyvönen on vankilassa ollessaan opiskellut catering-alaa ja maataloutta.

Taustalla paloittelumurhat

Elinkautisen taustalla on kaksi poikkeuksellista henkirikosta, niin sanotut Tampereen ja Pirkkalan paloittelumurhat vuosina 2002 ja 2003.

Ensimmäinen uhreista oli 29-vuotias mikkeliläinen ohjelmoija, joka opiskeli Tampereella.

Hän vietti iltaa baarissa Hyvösen ja tv-sarja Gladiaattoreista tunnetun Virpi Buttin kanssa. Mies oli lähes sammumispisteessä, kun Hyvönen ja Butt raahasivat hänet Buttin asunnolle Näsilinnankadulle.

Hyvönen oli mustasukkainen Buttista, minkä vuoksi hän puukotti miehen hengiltä Buttin asunnolla.

Henkirikosta seurasi rikospaikan siivoaminen verestä, ruumiin paloittelu ja ruumiinosien ripottelu roskalaatikoihin eri puolille Tamperetta.

Janne Hyvönen Turun hovioikeudessa vuonna 2005.

Uhri ilmoitettiin kadonneeksi ja henkirikos pysyi pimeänä seuraavaan vuoteen, jolloin Virpi Butt murhasi 26-vuotiaan miehen tämän kotona Pirkkalassa. Butt soitti Hyvöselle, joka lupasi tulla avuksi hävittämään ruumista.

Poliisi pääsi kaksikon jäljille ja pystyi yhdistämään heidät myös 29-vuotiaan miehen katoamiseen.

Pukeutui uhrinsa huppariin

Raakojen veritöiden yksityiskohdat tulivat julkisuuteen oikeudenkäynnin yhteydessä vuonna 2004.

Muun muassa rikoslehti Alibi raportoi tuolloin, kuinka Hyvönen kertoi uhrinsa syömisestä.

– Heitin koivet uuniin ja paistoin, vastasi Hyvönen syyttäjän kysymykseen siitä, mitä ruumiinosille tehtiin.

– Pitihän ne suolata ja maustaa. Sitten söin.

Vielä mielentilatutkimuksessa Hyvönen oli kiistänyt ihmissyönnin. Hän väitti keksineensä kauhutarinan luettuaan Pohjolan poliisi kertoo -kirjoja ja ajatelleensa, että jos antaisi itsestään ”hullun” kuvan, hän kenties selviäisi vähäisemmällä tuomiolla.

Hyvönen herätti käräjäistunnossa paheksuntaa myös pukeutumisellaan: hän oli laittanut päälleen uhrinsa hupparin.

– Täydellistä piittaamattomuutta ja katumuksen puutetta, kommentoi syyttäjä.

Oikeudenkäynnin päätteeksi Hyvönen ja Butt tuomittiin murhista elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Kaksikon katsottiin syyllistyneen myös hautarauhan rikkomisiin ja rikoksentekijän suojelemiseen.

Virpi Butt – nykyiseltä nimeltään Lucrezia Butt – pääsi ehdonalaiseen 31. joulukuuta 2018 istuttuaan vankilassa 15 ja puoli vuotta.

Oikeuspsykiatrisessa kokonaisarviossa Buttin riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen arvioitiin korkeaksi, eikä Rikosseuraamuslaitos (Rise) puoltanut hänen vapauttamistaan.

Hyvönen vapautuu nyt kolmea kuukautta rikostoveriaan Buttia myöhemmin. Hyvösen vapauttamista Rise ei vastustanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?