”En enää suostu sellaiseen keskusteluun...” – Rinteen puheet kummastuttavat kokoomus­ministereitä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”En enää suostu sellaiseen keskusteluun...” – Rinteen puheet kummastuttavat kokoomus­ministereitä

Oikeastiko? Vähät asiantuntijoista? Velkaa vaan surutta? Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ihmetteli Rinteen puheita Twitterissä.

Antti Rinne sanoi Ilta-Sanomissa viime lauantaina, ettei valtiovarainministeriön virkamiesten tai korkeiden talouspolitiikan osaajien kannata tulla enää kertomaan, miten julkista taloutta pitää sopeuttaa. Lausahdus kummastutti kokoomusministereitä.­

25.2.2019 21:36

Antti Rinne (sdp) kieltäytyi keskustelemassa niin sanottujen talousviisaiden kanssa Ilta-Sanomien haastattelussa viime lauantaina.

– Minä en enää suostu sellaiseen keskusteluun, jossa valtiovarainministeriön virkamiehet tai korkeat talouspolitiikan osaajat tulevat kertomaan, että nyt pitää julkista taloutta sopeuttaa sinne tai tänne, Rinne sanoi.

– Me olemme mukana vain sellaisessa hallituksessa, joka lähtee korjaamaan näitä asioita. Ja finanssipolitiikka sopeutetaan tähän sitten!

Puheet herättivät etenkin kokoomuksen riveissä ihmetystä siitä, mitä sdp:n puheenjohtaja yrittää oikein sanoa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen esimerkiksi pohti Twitterissä, eikö Rinne tosissaan luota asiantuntijoihin.

– Oikeastiko? Vähät asiantuntijoista? Velkaa vaan surutta?, Grahn-Laasonen kirjoitti.

Sisäministeri Kai Mykkänen puolestaan löysi ristiriidan Rinteen lauseen ja sdp:n vaalilupausten väliltä.

– Kumpi totuus nyt on voimassa Demareilla? Viikko sitten Helsingin sanomien kyselyssä demarit sanoivat nostavansa veroja ja vähentävänsä velanottoa. Vai annettaisiinko velkaantumisen kuitenkin kiihtyä, Mykkänen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Mykkäsen mielestä tosin kumpikaan vaihtoehto – velanotto tai verojen korottaminen – ei ole toivottava.

– Emme voi pienenevän työvoiman oloissa velkaantua määräänsä enempää ja odottaa, että lapsemme korjaavat sotkun. Emmekä voi tukehduttaa taloutta veroilla, vaikka se vähän aikaa lämmittäisikin.

Twitterissä sdp:n veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér osallistui keskusteluun tulkitsemalla Rinteen puheita seuraavasti:

– Rinne toteaa, että demokraattisesti valittujen poliitikkojen tulee tehdä päätökset – ei virkamiesten, Finér tviittasi.

– Demokratiassa poliitikkojen tehtävä päätökset, virkamiesten avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?