Länsi-Suomessa on nyt ”talven huonoin” ajokeli – rekat pitkin ojia, jopa pelastuslaitoksen neliveto ongelmissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Länsi-Suomessa on nyt ”talven huonoin” ajokeli – rekat pitkin ojia, jopa pelastuslaitoksen neliveto ongelmissa

Ajokeli on nyt erittäin huono suuressa osassa maata, kertovat Tieliikennekeskus ja Ilmatieteen laitos.

Jäiselle pinnalle kertyvä vesi tekee nyt tiet, kadut ja jalkakäytävät petollisen liukkaiksi.

23.2.2019 3:13

Sään lauhtuminen ja jäätävä tihkusade tai lumisade ovat tehneet tiet ja jalkakäytävät erittäin liukkaiksi, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjän Timo Rimmi kuvasi Länsi-Suomen tilannetta talven huonoimmaksi ajokeliksi.

– Ylivoimaisesti huonoin keli. Kun sitä vettä on tullut, niin se on tehnyt jopa kahden kolmen sentin kuoren tienpinnalle, Rimmi kertoo STT:lle.

– Vettä sataa ja tienpinnat ovat kylmiä, siitä tulee niin kuin luistinrata. Tällä hetkellä Länsi-Suomen alueella Turusta johonkin Kokkolan korkeudelle ja siitä itään, vettä tulee ja tiet ovat sen mukaisesti peilijäässä. Rekkoja odottelee tälläkin hetkellä monissa paikoissa, Rimmi kertoi STT:lle puoli kolmen aikoihin aamuyöllä.

Rimmin mukaan moni autoilija oli jäänyt tien sivuun odottamaan, että kunnossapito tulisi helpottamaan tilannetta.

Rekat liukastelleen ojiin valtateillä

Laitilassa Varsinais-Suomessa kaksi rekkaa osui toisiinsa ja liukasteli osittain ojaan valtatie 8:lla. Päivystävän palomestarin mukaan tapahtumien kulku ei ole täysin selvillä, mutta ilmeisesti toinen autoista oli lähtenyt luisuun ja osunut toiseen autoon, minkä jälkeen molemmat päätyivät osittain ojaan. Autot säilyivät törmäyksessä ehjinä.

Pelastuslaitos on pyrkinyt aamuyön ajan saamaan rekat takaisin tielle, ja onnettomuuspaikalla on käytössä kiertotie.

Apuun rientäneet pelastuslaitoksen yksiköt olivat itse joutua ongelmiin ajokelin vuoksi.

– Liukkaudesta kertoo jotain se, että pakettiauton kokoluokkaa oleva neliveto päivystysautomme lähti neljänkympin tuntivauhdissa sivuluisuun, kertoo päivystävä palomesteri Marko Virolainen.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut lukija taas kertoi valtatie 3:n olleen aamuyöllä aivan jäässä.

– Rekkoja pitkin poikin. Sataa alijäähtynyttä vettä, lukija viestitti.

Myös toinen lukija varoitteli kolmostien olevan vaarallisen jäässä Tampereen ja Hämeenlinnan välisellä osuudella. Lukijan mukaan myös muut Tampereen ja Pirkanmaan alueen tiet olivat yöllä todella liukkaita muutaman pakkasasteen ja vesisateen yhdistelmän seurauksena.

– Vuosikymmeneen pahin jää niin pääteillä kuin sivuteilläkin ainakin Hämeenlinnasta Tampereelle, ehkä pohjoisemmaksikin. Älä lähde lauantaina ollenkaan liikenteeseen, jos ei ole pakko, lukija neuvoi.

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Lisäksi Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta jalankulkusäästä koko maan länsiosassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?