Sipoon murhasta epäillyn hyytävä kommentti mökkireissulla jäi ystävän mieleen

Ystävät ja entiset kollegat kuvailevat Sipoon heinäkuisesta murhasta epäiltyä miestä matemaattisesti erittäin älykkääksi, mutta myös muun muassa kylmäpäiseksi ja pitkävihaiseksi henkilöksi, joka viihtyi viime vuosina enemmän omassa rauhassaan.

22.2.2019 21:33

Sipoossa 23. heinäkuuta tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on valmistunut. Murhasta epäillään Mikko Loimulaa, jonka epäillään surmanneen entisen esimiehensä raa’asti ja julmasti.

49-vuotias sijoitusjohtaja surmattiin teloitustyylisesti päähän ampumalla heinäkuisena iltana 2018 Söderkullassa sijaitsevassa yksityisasunnossaan.

Koska 34-vuotias epäilty on kuollut, ei tapaus tule koskaan päätymään oikeuteen. Poliisin mukaan esitutkinnan perusteella tapauksessa ei ole syytä epäillä rikoksesta muita henkilöitä kuin Loimulaa.

Poliisin mukaan tapauksessa ei ole syytä epäillä rikoksesta muita henkilöitä kuin Mikko Loimulaa.

Uhri oli ollut aiemmin Loimulan esimies Ilmarisella. Epäilty työskenteli tuolloin Ilmarisessa salkunhoitajana, mutta irtisanoutui itse yhtiön palveluksesta vuoden 2016 alkupuolella.

Perjantaina julkiseksi tulleen poliisin esitutkintamateriaalin mukaan teon motiivina näyttäisi toimineen epäillyn pettymys ja katkeruus liittyen entiseen esimieheensä ja lähtöönsä Ilmarisesta. Muuta motiivia järkyttävälle veriteolle ei ole esitutkinnassa löytynyt.

Poliisi epäilee Loimulan seuranneen uhrin liikkeitä jo kuukausia ennen tekoa. Henkirikoksen uhrin autossa oli esimerkiksi ollut seurantalaite, jonka epäillyn uskotaan poistaneen autosta teon jälkeen poistuessaan paikalta.

Katseli työpäivän aikana netistä luotiliivejä

Sekä uhrin että epäillyn entinen työtoveri kertoi poliisikuulustelussa pitäneensä Loimulaa älykkäänä ja matemaattisesti lahjakkaana henkilönä. Hänen mukaansa miehellä oli kuitenkin taipumusta mennä hyvin syvällisiin ajatuksiin.

– Mielestäni hän kyllä mietti liikaa asioita, niin, että se ei ehkä ollut tervettä.

Ex-kollegan mukaan epäilty istui usein työpöytänsä ääressä yömyöhään.

– Se osoittaa, että hän syventyi ja paneutui työhönsä todella vakavasti. Tai mitä vain hän teki, niin hän paneutui niihin tosissaan, näin jälkikäteen mietittynä liiakseenkin.

Ex-kollegan mukaan loppuvuodesta 2015 uhri oli maininnut toisen työtoverin kertoneen, että Loimula oli työpäivän aikana katsellut netistä luotiliivejä.

– Siitä nousi silloin keskustelu, että muodostaako se jonkun turvallisuuskysymyksen työympäristössä. Sitä en tiedä etenikö asia sitten eteenpäin.

Itsemurhan tehneen epäillyn asunnon lattialta löytyi puoliautomaattinen kivääri.

Epäillyn asunnolta takavarikoitiin pienoispistooli, joka vastaa rikosteknisen laboratorion lausunnon mukaan ominaisuuksiltaan asetta, jolla uhri ammuttiin.

Samaisen entisen työtoverin mukaan Loimula oli ennen lähtöään Ilmariselta alkuvuodesta 2016 esittänyt uhrille, tuolloiselle esimiehelleen, vaatimuksen palkankorotuksesta. Kollegan käsityksen mukaan esimies ei ehkä ollut ottanut tätä suorana vaatimuksena, vaan enemminkin mielipiteenä. Hänen mukaansa uhri oli yllättynyt tokaisusta.

– Se olikin aika jyrkkä kommentti, ottaen huomioon meidän työympäristön ja kuinka siellä ollaan hyvinkin kohteliaita.

Hän kuvailee uhria ystävälliseksi, kohteliaaksi ja positiiviseksi ihmiseksi ja hyväksi esimieheksi, jolla oli hyvällä tavalla pilkettä silmäkulmassa. Hänen tietoonsa ei tullut, että uhrilla ja epäillyllä olisi ollut Ilmarisen aikoina mitään henkilökohtaisia riitoja.

Ex-kollegan mukaan Loimula lähti yrityksestä poikkeuksellisesti hyvin pikaisella aikataululla. Hänen käsityksensä mukaan Loimula olisi noihin aikoihin myös juuri eronnut avopuolisostaan ja miettinyt elämänsä suuntaa.

”Hyvin kylmäpäinen ja määrätietoinen”

Vuosikausia Loimulan tuntenut ystävä kuvaili poliisin kuulustelussa miestä hyväksi ystäväksi.

Hänen mukaansa mies oli pitänyt työstään ja panostanut työhön aina siihen saakka kunnes esimies vaihtui. Loimulan kertoman mukaan uusi esimies antoi hänelle huonompia työtehtäviä ja ohitti hänet palkankorotuksissa.

Ystävä sanoi poliisikuulustelussa, että esimiehestä ei puhuttu nimellä, mutta oli aivan selvää, että kenestä esimiehestä oli kyse.

Epäilty tallentui murhan jälkeen huoltoaseman valvontakameraan Mikkelissä.

Kaveri sanoo, että Loimula päätti lähteä yrityksestä ”vapaaehtoisesti” ja oli hyvissä fiiliksissä Ilmariselta lähtönsä aikoihin alkuvuodesta 2016.

– Hän urheili sen jälkeen paljon ja kävi muun muassa Lapissa vaeltamassa. Irtisanoutuminen teki hyvää hänen elämän balanssilleen.

Ystävän mukaan Loimulan käytös ei viitannut siihen, että tekeillä olisi mitään epäilyttävää.

Keväällä 2018 epäilty haki ystävän mukaan aktiivisesti erilaisia työpaikkoja, missä ystävä koitti tätä auttaa. Vielä keväällä ja alkukesästä epäilty vaikutti olevan hyvillä mielin. Ystävä kertoi poliisikuulustelussa uskovansa, että Loimulalle olisi tapahtunut jotain kesä-heinäkuussa, koska tilanne kärjistyi näin dramaattisesti.

– Tiedän vain, että Mikko etsi töitä, joten voisin kuvitella, että rahoitusalan pienissä piireissä hän (uhri) on torpannut Mikolta jonkun toimen, joka on ollut Mikolle ylitsepääsemätön loukkaus, ystävä pohdiskeli kuulustelussa.

Epäillyn asekaappi. Poliisin aserekisterin mukaan epäillyllä oli 10 kappaletta luvallisia aseita.

Myös toinen ystävä kertoo, että Loimula oli huojentunut lähdettyään Ilmariselta. Ystävän mukaan mies oli toisaalta sellainen henkilö, joka pystyi peittämään tunteensa todella hyvin.

– Mikko on ollut aina hyvin kylmäpäinen ja määrätietoinen kaikessa mitä tekee. Uskoisin, että Mikko on laskelmoinut senkin asian niin, että että jos hän kaikesta huolimatta jää poliisille kiinni tästä teosta, niin hän ei lähde vankilaan, vaan surmaa itsensä.

Puhui tyytymättömyydestään ex-esimieheensä päiviä ennen tekoa

Eräs epäillyn ystävä kertoo lähteneensä viettämään Loimulan kanssa mökkireissua 19. heinäkuuta, eli vain neljä päivää ennen tekoa.

He kävivät seuraavana päivänä muun muassa ampumassa erään hiekkakuopan reunalla. Loimulalla oli mukana kolme asetta ja yhdessä pistoolissa myös äänenvaimennin. Ystävän mukaan viikonloppu sujui mukavasti saunoen ja syöden.

Ystävän mieleen jäi kuitenkin se, että Loimula kertoi eräänä iltana viikonlopun aikana hänelle siitä, miksi oli muutama vuosi aiemmin lähtenyt Ilmariselta.

– Mikko puhui minulle, että hän oli ollut hyvin tyytymätön tähän esimieheensä eli tähän (uhriin). Mikko koki että raaka osaaminen sivuutettiin yhtiön rekrytoinneissa.

Loimula oli kokenut muun muassa, että tiettyjä henkilöitä suosittiin, ja että uusi esimies oli ajatellut vain omaa etuaan.

– Lopuksi Mikko totesi, että hän on tullut siihen tulokseen, että tällaiset (kuten uhri) tulisi poistaa täältä. Näin jälkikäteen tuo lausahdus vaikut taa hyvin erikoiselta, mutta siinä tilanteessa se meni jotenkin ohi kun keskustelu siirtyi johonkin muuhun aiheeseen.

Ystävän mukaan viimeisen kahden vuoden aikana epäilty oli viettänyt hiljaiseloa, mutta 2018 hän oli kuitenkin alkanut hiljalleen puhua tulevaisuudesta ja aktivoitua työrintamalla.

Vainoharhaisia piirteitä

Erään samalla alalla työskennelleen kaverin mukaan Loimula muuttui viime vuosina erikoisemmaksi, ja hänestä tuli raskasta seuraa. Ilmariselta lähdön jälkeen miehestä tuli kaverin mukaan vetelä ja saamaton.

– Hän koki pettymystä yhteiskuntaa kohtaan. Siksi hän ei voinut perustaa yritystä, ettei tarvitse maksaa veroja. Koetimme houkutella häntä hakemaan yhtä työpaikkaa, mutta siitä ei hänestä saanut tarpeeksi rahaa.

– Hän saattoi joskus suuttua jollekin ihan ulkopuoliselle pienestä syystä. Ja hän oli sitten pitkävihainen.

Epäillyllä oli kaverin mukaan myös vainoharhaisia piirteitä.

– Kreikan kriisin aikoihin oli uhka että maailmantalous tulisi romahtamaan. Hän nosti sen takia tuhansia euroja käteistä, tarkisti missä säilyvissä ruuissa olisi parhaat arvot ja osti niitä kotiinsa varastot. Arvioisin hänen ostaneen myös Digestiveä ja öljyistä tonnikalaa varmaan kuukauden tarpeeseen. Hänellä oli myös vettä säilytysastioissa, että se säilyisi. Siihen varusteluun kuului aseita ja ammuksia, jos tulee täydellinen epäjärjestys ja hän pystyisi siten puolustamaan omaa elinpiiriään.

Viime vuosina, Ilmariselta lähdön jälkeen, Loimula halusi kaverin mukaan olla paljon mökillä ja omassa rauhassa, eikä lähtenyt enää yhtä helposti mukaan, jos häntä jonnekin kutsuttiin. Hän kertoo, että Loimula muuttui noin kaksi vuotta sitten.

Kun Sipoon henkirikos nousi uutisotsikoihin, kaveri huolestui, että Loimula voisi liittyä siihen jotenkin.

– Mikossa oli tiettyä ehdottomuutta, aseharrastus ja se, kuinka vihainen hän osasi olla. Kaksi vuotta kesällä teimme yhteisen lomareissun. Silloin hän oli vielä oma itsensä. Hän on muuttunut sen jälkeen. Myös muihinkin kuin minuun hänen yhteydenpitonsa on hiipunut.

Murhasta epäilty Loimula ampui itsensä hengiltä poliisin mentyä ottamaan häntä kiinni asunnostaan Helsingissä 2. elokuuta. Tätä ennen hän oli ampunut oven läpi kohti poliiseja. Epäilty oli aktiivinen reserviläinen, ja häneltä löytyi useita luvallisia aseita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?