Kettuseksin päätös Heinolassa: ruiskumestari ja sammutusauto keskeyttivät parittelun – tilanne laukesi onnellisesti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kettuseksin päätös Heinolassa: ruiskumestari ja sammutusauto keskeyttivät parittelun – tilanne laukesi onnellisesti

Nainen pelkäsi kettujen käyvän kiinni häneen.

Eri ketut kuin Heinolassa, sama meininki. Tätä kuvaa otettaessa ei ole vahingoitettu eläviä luontokappaleita. Päinvastoin.

22.2.2019 17:01 | Päivitetty 22.2.2019 19:43

Tilanteen ulkoiset faktat ovat tiedossa, mutta mitä todella tapahtui, sen tietävät vain ketut itse.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen uutisoitiin perjantaina keskeyttäneen kahden ketun parittelun aamutuimaan Heinolan Työmiehenkadulla.

Kettuseksin epäromanttisesta päätöksestä kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

Hälytyksen oli tehnyt lähellä asuva nainen, joka oli kuvitellut kettujen juuttuneen kiinni toisiinsa. Hän oli tarkkaillut tapahtumaa verhojen takaa ikkunasta.

– Hän oli ollut sen verran peloissaan, ettei ollut uskaltanut mennä lähemmäksi, kun pelkäsi, että ne käyvät kiinni, kertoo päivystävä palomestari Petteri Lehtinen.

Nainen epäili, että kettujen takapäitä piti yhdessä jokin sotkeentunut lanka.

– Sitä paitsi ne olivat vikisseet sen verran kovaa, että hän oli varma, että niillä on hätä. Ja pomppineet toisiaan vasten.

Kello oli 8.26, kun hätäkeskus soitti Lehtiselle, joka ajoi Heinolasta Lahteen pelastuslaitoksen viestintäkoulutukseen. Lehtinen oli ohittamassa Stop and Go -nakkikioskia saadessaan tiedon kettujen ahdingosta – tai temmellyksestä, sillä Lehtisen omat ajatukset menivät heti tiettyyn suuntaan, onhan kevät, ja kevät se koittaa koiraeläimillekin.

Lehtinen ei tehnyt nakkikioskilla u-käännöstä, vaan lähetti kohteeseen sammutusyksikkö RPH401:n johtajanaan ruiskumestari Timo Utriainen.

Ruiskumestari Utriainen ehti parahiksi todistamaan, kuinka ketut irtaantuivat toisistaan ja jolkottivat metsään, ehkä palomiehiä säikkyen. Parittelun finaali oli mahdollisesti mennyt niin sanotusti ketuille, mutta ainakaan sammutusyksikön palveluksia ei tarvittu, eikä ruiskumestaria menemään ammatillisesti väliin.

Tarina ei kerro, oliko ruiskumestari Utriaisella Heinolan suurin kypärä.

Kettuseksi oli ohi, hekuma oli ohi, vikinä oli vaiennut. Mikäli parittelu oli palomiehistä huolimatta menestys, kolme-viisi poikasta syntyvät touko-kesäkuussa sokeina, kuuroina ja hampaattomina.

Kettuja yhteen sitonut lanka olikin ollut näkymätön, syvän eläimellisistä tunteista punottu.

Vaikka Päijät-Hämeen pelastuslaitos pyysi päivällä julkisesti anteeksi kettujen herkän hetken keskeyttämistä, tilanne ei ehkä ollut niin yksioikoinen.

Ketuilla saattoi olla myös oikea hätä, ja jos ketuilla olisi oma pelastuslaitos, ja toimivat puhelimet ja kenttää, ne olisivat jopa saattaa itse pyytää apua.

– Hyvinkin voi olla näin, Lehtinen pohtii ja naurahtaa ajatukselle kilpailevasta pelastuslaitoksesta.

– Ne saattoivat ihan oikeasti olla nalkissa toisiinsa. Koirat voivat jäädä nalkkiin, ja koiraeläimiä ketutkin ovat. Ihan samasta siinä saattoi olla kyse.

Jos parittelu muuttuu näin hankalaksi, siinä ei mikään vikinä tai turvasana enää auta. Se on silloin raakaa akrobatiikkaa.

Toisaalta kyse saattoi olla myös poikkeuksellisen kiihkeästä keskinäisesti hetkestä. Tai ehkä ei edes poikkeuksellisen.

– Nehän pystyvät parittelemaan monta kertaa, Lehtinen huomauttaa.

Hälytyksen tehnyt keski-ikäinen nainen oli helpottunut tilanteen lauettua onnellisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?