Sipoon murhan esitutkinta valmistui – rikospaikkakuvat: Näin heinäkuinen päivä eteni järkyttävään veritekoon

Esitutkinnan valmistumisesta huolimatta tapaus ei päädy koskaan oikeuteen, koska murhasta epäilty on kuollut. Poliisin esitutkintamateriaali Sipoon henkirikoksesta tuli julkiseksi perjantaina.

22.2.2019 14:38

Heinäkuussa Sipoon Söderkullassa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta on valmistunut. Poliisin esitutkintapöytäkirja murhatutkinnasta tuli julkiseksi tänään perjantaina.

49-vuotias sijoitusjohtaja surmattiin teloitustyylisesti päähän ampumalla illalla 23. heinäkuuta 2018 Söderkullassa sijaitsevassa yksityisasunnossaan. Murhasta epäilty on 34-vuotias Mikko Loimula, joka oli ollut aiemmin uhrin alainen.

Mikko Loimula

Esitutkinnan valmistumisesta huolimatta tapaus ei päädy koskaan oikeuteen, koska rikoksesta epäilty on kuollut. Epäilty ampui itsensä hengiltä poliisin mentyä ottamaan häntä kiinni asunnostaan Helsingissä 2. elokuuta. Tätä ennen hän ampui ensin oven läpi kohti poliiseja.

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että uhri löydettiin asunnostaan kuolleena 24. heinäkuuta aamulla klo 9.18. Uhrin omainen oli löytänyt vainajan ja soittanut hätäkeskukseen.

Ilmakuva, missä on punaisella ympyröity uhrin omakotitalo ja piha-alue.

Paikalle saapuneet poliisit näkivät pikeepaitaan, housuihin ja purjehduskenkiin pukeutuneen vainajan asuntonsa makuuhuoneen sängyllä. Uhrin jalat oli sidottu yhteen narulenkillä, ja kädet oli sidottu samanlaisella narulenkillä ranteista selän taakse. Vainajan suuhun oli laitettu pikeepaita.

Näkymä uhrin makuuhuoneen nurkasta makuuhuoneen ovelle ja käytävään.

Uhrin jalkojen ja käsien ihossa oli havaittavissa uurteet sitomiskohdissa. Vainajan takaraivosta oikealta puolelta korvan yläpuolelta löydettiin ampumahaavalta vaikuttava vamma, josta oli vuotanut runsaasti verta.

Sidontanauha, jollaisilla uhrin jalat ja kädet oli sidottu.

Näkymä käytävästä uhrin makuuhuoneeseen.

Muun muassa ruumiinavauslöydösten perusteella kuolemansyyksi todettiin pään ampumavammat. Ampumavammojen sekä käsien ja jalkojen hiertymien lisäksi muita väkivallan merkkejä vainajasta ei löytynyt. Esitutkinnan mukaan on mahdollista, että uhrin päähän on ammuttu yhteensä kolme laukausta.

Luodin kappaleita, jotka löytyivät uhrin päästä.

Materiaalista selviää, että uhrin makuuhuoneen parisängyn päällä ruumiin vieressä oli kolme mahdollisesti makuuhuoneen kellotelineeseen kuuluvaa kellopidikettä tyhjinä. Sängyllä oli myös järjestelmäkamera.

Kamera ja kellojen pidikkeitä, jotka olivat uhrin sängyn jalkopäässä.

Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että teon yhteydessä asunnosta on todennäköisesti anastettu ainakin kaksi rannekelloa ja yksi Blaser R93 -kivääri. Siksi rikosnimikkeeksi on lisätty myös törkeä varkaus.

Näin surmapäivän tapahtumat esitutkintamateriaalin mukaan etenivät:

Tapahtumapäivänä ennen henkirikosta epäilty Mikko Loimula oli ollut Mikkelissä.

Lähtiessään ajamaan 23. heinäkuuta pois Mikkelistä hän pysähtyi ABC-huoltoasemalla ja tallentui huoltoaseman valvontakameraan kello 14.30. Hän oli ostanut jäähdytinnestettä ja vettä. Mikkelistä epäilty oli ajanut tekopäivänä pääkaupunkiseudulle.

Epäilty asioi huoltoasemalla joitain tunteja ennen epäiltyä tekoaikaa.

Esitutkintamateriaalin mukaan uhri oli mennyt aamulla 23. heinäkuuta töihin ja poistunut surmapäivänä työpaikaltaan kello 17.21. Työpaikalta poistuttuaan hän oli asioinut yksin Vantaalla sijaitsevassa F-Musiikin myymälässä klo 18.21.

Uhrin matkapuhelimessa olevan sovelluksen mukaan uhri oli asioinut tämän jälkeen vielä Vaaralan McDonald’s -ravintolassa klo 18.36. Karttasovelluksen mukaan ajoaika ravintolasta uhrin kotiin on noin 13 minuuttia.

Esitutkintamateriaalin mukaan uhrin autosta löytyi McDonald’s -paperipussi, jossa oli sisällä kaksi syömätöntä hampurilaista ja juomamuki täynnä virvoitusjuomaa.

Poliisi on jo aiemmin kertonut, että silminnäkijähavainnon mukaan epäillyn uskotaan odotelleen uhria saapuvaksi kotiinsa tämän asunnon lähistöllä surmailtana. Silminnäkijä on kertonut poliisikuulustelussa nähneensä uhrin asuinrakennuksen aidan vieressä maastonvihreään sadeviittaan pukeutuneen mieheltä vaikuttavan henkilön noin 18.51.

Epäillyn käyttämä sadeviitta löytyi Mikkelistä.

Silminnäkijän mukaan henkilö oli peittänyt hiuksensa ja kasvonsa jollakin. Henkilöllä oli myös isot, mustat aurinkolasit.

– Kun ajoin siihen, niin se henkilö seisoi ihan aidan vieressä ja katseli talolle päin mielestäni kiikareiden kanssa, koska hänen kätensä olivat nostettuina kasvojen eteen samalla tavalla kuin katsoisi kiikareiden kanssa, silminnäkijä kertoi kuulustelussa havainnostaan.

Poliisi uskoo, että epäilty pääsi surmapaikkana toimineeseen uhrin asuntoon samalla ovenavauksella uhrin kanssa, sillä murtojälkiä asunnon ovesta ei löytynyt.

– Uskomme, että hän meni asuntoon aseella uhria uhkaamalla noin seitsemän aikaan illalla, tutkinnanjohtaja Mikko Minkkinen kertoi aiemmin.

Esitutkinnassa varmaa tapahtumakulkua asunnossa ei ole pystytty selvittämään, koska epäilty on kuollut.

Näkymä etupihalta uhrin omakotitalon kuistille ja etuoville.

Poliisin jo aiemmin kertoman mukaan epäilty on ollut surma-asunnossa iltaseitsemän tienoilla noin 25 minuuttia ja poistunut sitten paikalta. Epäilty käytti teossa todennäköisesti äänenvaimenninta, jonka oli ennen tekoa lainannut.

Esitutkinnassa ei löytynyt muuta motiivia teolle, kuin Loimulan tyytymättömyys uhriin esimiehenä. Sijoitusjohtajana työskennellyt uhri oli ollut aiemmin epäillyn esimies Ilmarisella. Epäilty työskenteli aiemmin Ilmarisessa salkunhoitajana, mutta irtisanoutui itse yhtiön palveluksesta vuoden 2016 alkupuolella.

Poliisi epäilee, että henkirikoksen motiivi perustuisi epäillyn pettymykseen liittyen lähtöönsä Ilmarisesta. Epäilty oli ilmaissut jossain vaiheessa muun muassa tyytymättömyyttään palkkaansa Ilmarisella.

Loimulan epäillään seuranneen uhrin liikkeitä jo pidempään ennen tekoa.

Poliisin mukaan esitutkinnan perusteella tapauksessa ei ole syytä epäillä rikoksesta muita henkilöitä kuin Mikko Loimulaa.

Lue myös: ”Onhan tämä nyt aika karmivaa” – Sipoon murhaaja suunnitteli toisenkin uhrin tappamista

Makuuhuoneen hyllykkö, jossa oli kellojen esittelyteline tyhjillään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?