HS: Lähes puolet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomituista selvisi ehdollisella

Julkaistu:

Maksimirangaistuksia ei Helsingin Sanomien selvityksen mukaan annettu viime vuosina lainkaan.
Helsingin Sanomat kävi tuoreessa selvityksessään läpi 99 langettavaa tuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä viime vuodelta. Selvityksessä kävi ilmi, että kaikki tuomitut olivat miehiä. Uhrit olivat 6–13-vuotiaita.

Tuomioissa kyse saattoi olla pahimmillaan kymmenistä tai jopa sadoista teoista. HS:n keräämän aineiston mukaan lähes joka toinen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu vältti kuitenkin viime vuonna vankilan.

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan vähintään yksi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.

HS:n selvityksessä kävi ilmi, että ehdollisen vankeusrangaistuksen sai sadasta tuomitusta 47. Yksi tuomituista sai vain 10 kuukauden ehdollisen rangaistuksen.

Yhdeksän tai kymmenen vuoden tuomioita ei annettu viime vuonna lainkaan.

Julkisessa keskustelussa on kritisoitu ehdollisia tuomioita. Muun muassa eläkkeellä oleva valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki on arvostellut lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä jaettavia ehdollisia tuomioita.
– Puhun tietenkin yksityishenkilönä, tämän päivän syyttäjälaitoksen kannanmäärittelyt kuuluvat vain sille, mutta omasta mielestäni vakavien seksuaalirikosten seuraamusten tulisi olla myös käytännössä, ei vain lakitekstissä, selvemmin oikeassa suhteessa niiden moitittavuuteen, Kuusimäki sanoi IS:n haastattelussa viime keväänä.

Ilta-Sanomat uutisoi tammikuussa, että eduskuntaryhmissä keskusteltiin seksuaalirikosten rangaistusten koventamisesta. Asiaa on ajanut muun muassa oikeusministeri Antti Häkkänen (kok).

Rikoslakia halutaan muuttaa niin, että lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta.
Rikoslakiin esitetään myös uutta törkeää lapsenraiskausta koskevaa rangaistusta. Sen maksimirangaistus vastaisi taposta saatavaa 12 vuoden tuomiota. Rangaistusasteikko olisi 4–12 vuotta vankeutta, mikä merkitsisi vähimmäisrangaistuksen ankaroitumista kahdella vuodella.

Lisäksi eduskunnassa on kansalaisaloite, jossa minimirangaistus lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä nostettaisiin kahteen vuoteen.