Perustuslakivaliokunta sai sote-lausunnon valmiiksi

Julkaistu: , Päivitetty:

SUORA LÄHETYS
Perustuslakivaliokunta on saanut sote-lausuntonsa valmiiksi.
Aamusta asti sote-lausuntoa käsitellyt perustuslakivaliokunta on lopettanut kokouksensa. Valiokunnan tiedotustilaisuus alkoi kello 17.
  • Suora lähetys on päättynyt.
Valiokunnan jäsen Matti Torvinen (sin) ei aamulla uskonut lausunnon valmistuvan tänään ennen puolta päivää. Sen sijaan hän arvioi, että valmista voisi tulla iltapäivästä kello 15 mennessä. Kello 15 ei vielä tullut valmista.

Eilen torstaina Torvinen totesi vielä, että peli on menetetty, eikä valiokunta tulisi saamaan sote-lausuntoaan valmiiksi. Nyt ääni kellossa tuntuu muuttuneen. Torvinen totesi työn etenevän nyt hyvin.

– Eilen sanoin että we lost the game, mutta nyt sanon että win win, kaikki voittaa.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi eilen uskovansa, että lausunto valmistuu tänään.

IS seuraa tapahtumia hetki hetkellä pitkin päivää jutun alla olevassa seurannassa.

Päätapahtumat

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) vastasi median edustajille, mihin aika riittää.

- On mahdotonta vielä arvioida, minkälainen urakka on edessä. On aivan selvää, että hallitukselta tarvitaan askelmerkit.

Valiokunta aloittaa Kiurun mukaan maanantaina kello yhdeltätoista. Valiokunta käy läpi maanantaina ja tiistaina lausunnon sisältöä. Tiistaina on luvassa mahdollisesti hallituksen vastine.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo STT:lle, että perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset sote-uudistuksen mietintöluonnoksiin ovat mittavia. Hänen mukaansa aikataulun puolesta näyttää hyvin mahdolliselta, että sote-uudistuksen toteuttaminen jää ensi vaalikauteen.

Haaviston mukaan paranneltu sote-uudistus on kuitenkin vietävissä nopeasti läpi ensi vaalikaudella, jos uudistus nyt kaatuu.

Tiedotustilaisuus päättyi

Annika Lapintie päätti tiedotustilaisuuden:

- Nyt vastuu siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Ville Niinistö:

Esityksessä on tietosuojaan liittyviä kysymyksiä, niissä riittää jumpattavaa.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, mIssä vaiheessa on Maku2?

- Perustuslakivaliokunta käsittelee. Ensi viikolla käsittelee. Meillä on ollut asiantuntijakuulemisia. Katsomme, tarvitaanko lisää kuulemisia, Annika Lapintie vastasi.

Annika Lapintie:

Maakuntavaalit voidaan pitää aikaisintaan marraskuussa.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, riittääkö aika sosiaali- ja terveysvaliokunnalla aika muutoksen tekemiseen?

- Jäämme varmaankin odottamaan, miltä sosiaali- ja terveysvaliokunnan ovi näyttää, Annika Lapintie vastasi.

Tapani Tölli (kesk) notifikaatiosta:

Luulen, että virkamiehet tarttuvat tähän oitis. Kyllä tämä on mahdollista.

Anna-Maja Henriksson (ruots):

Olemme tuoneet esille kielelliset yhdenvertaisuusasiat. Parannettavaa on vielä, kun mietitään saako palveluita Vaasasta vai Seinäjoelta.

Perustuslakivaliokunta esittää useita muutoksia sote-uudistuksen mietintöluonnoksiin, mutta muutoksista valtaosaa voidaan luonnehtia valtiosääntöoikeudelliseksi hienosäädöksi. Valiokunnan mielestä valinnanvapautta on lykättävä, jos sosiaali- ja terveysvaliokunta ei pysty varmistamaan järjestelmän laillisuutta EU-oikeuden näkökulmasta.

–Muutokset voidaan toteuttaa eduskunnan sote-valiokunnassa, eikä uutta hallituksen täydentävää esitystä tarvita, sanoi perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk ) tiedotustilaisuudessa.

Perustuslakivaliokunta edellyttää muutoksia muun muassa maakuntavaalien ajankohtaan, liikelaitoksen palveluvelvoitteeseen, maakuntien rahoitukseen, tietosuojaan ja palvelujen valvontaan.

Esille nousi myös "maku 2" eli maakuntauudistuksen toisen vaiheen lainsäädäntökokonaisuus, jossa säädetään muun muassa valtion lupa- ja valvontatehtävien uudelleenorganisoinnista.

– Mikäli maku 2 -esitystä ei ehditä käsitellä, on maakuntien rahoitus ja kuntien veroprosentti määriteltävä uudestaan, koska niiden perustana olevat tehtävänsiirrot sisältyvät maku 2 -esitykseen. Lisäksi on varmistettava. että valvonta pysyy asianmukaisena ja kattavana, valiokunta edellyttää.

Perustuslakivaliokunta on valmistellut lausuntoaan marraskuusta lähtien. Lausuntoa on odotettu kiihkeästi viime viikon maanantaista lähtien, sillä siitä on kiinni, ehtiikö sosiaali- ja terveysuudistus vielä tällä vaalikaudella suureen saliin päätettäväksi.

Ville Niinistö (vihr):

On tullut 12 vuoden aikana eduskunnassa kaikkea nähdä, mutta olen ylpeä perustuslakivaliokunnasta. Kansanedustajat erilaisista taustoista huolimatta kykenevät hyvään yhteistyöhön. Tästä voisivat muut ottaa oppia.

Ponsien lukumäärä on 20, ne kohdistuvat kuuteen pykälään. Vaatii merkittävää ajatustyötä, että muutokset kyetään toteuttamaan.

Korostimme vahvasti julkisen vallan roolia palvelujen järjestäjänä ja tuottajana. Maakunnan liikelaitos vastaa viime kädessä asiakassuunnitelman muutoksista.

Lisäksi edellytyimme, että maakunnan liikelaitos kykenee pitämään yllä sellaisia palveluita, että ne pystytään aina turvaamaan. Jos joku yritys poistuu markkinoilta, julkisen vallan pitää paikata puutteet.

Leena Meri (ps):

Lausunnossa on myös erittäin paljon tiukkoja kohtia. On noin 20 ns. pontta, jotka sitovat sosiaali- ja terveysvaliokuntaa.

Tänään vei paljon aikaa lisärahoitus. Saavatko maakunnat riittävästi lisärahoitusta. Edellytämme, että sosiaali- ja terveysvaliokunta huolehtii tästä.

Paljon on keskusteltu siitä, että valinnavapausmalli on poliittisesti valittu. Riski on, että se katsotaan EU-sääntöjen vastaiseksi. Annoimme selkeät ohjeet sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että oikeudellista epävarmuutta tulee vähentää.

Matti Torvinen (sin):

Lähtökohtaisesti tilanne on se, että vaalit ovat lähellä ja se leimasi meidän työskentyämme.

Tärkeää oli, että saimme yhteisesti sovittua, että maakuntavaalien ajankohta ei voi olla muutaman kuukauden kuluttua, vaan kuusi kuukautta siitä, että saamme sotesta isossa salissa sovittua.

Ilkka Kantola (sd):

Kun tehdään näin suurta historiallista muutosta, jota tehdään sotessa, perustuslakivaliokunnan työtaakka kasvaa.

Järjestelmämuutos tarkoittaa sitä, että maakunnille tulee järjestelyvastuu. Haluttiin varmistaa se, että maakunnilla on edelleen päävastuu ja niillä pitää olla kapasiteettia.

Keskustelimme pitkään, mikä on riittävä rahoitus maakunnille.

Keskustelimme paljon, millä tavalla tavallisen kansalaisen oikeudesta palveluihin säädetään. Erityisesti ne kansalaiset, jotka tarvitsevat paljon palveluja. Miten varmistetaan heidän pääsynsä palveluihin. Tässä asiakassuunnitelma nousee keskeiseksi. Se ohjaa ja koordinoi.

Ville Rydman (kok):

Perustuslakivaliokunta on joutunut työskentelemään kovan paineen alla. Työtaakka on valmiiksi kuormittunut. Tiedustelulain suhteen tuli vielä takapakkia.

Kaikessa tässä paineessa on merkittävä seikka, että perustuslakivaliokunta on jälleen kyennyt tekemään tehtävänsä. Se on instituutio, joka ei arvioi, onko joku lakiesitys kannatettava tai toivottava, vaan sitä, mahtuuko se valtiosäännön raameista läpi.

Tapani Tölli (kesk):

Olette nähneet perustuslakivaliokunnan pöydällä mittavan paperipinon. Se kertoo siitä mittavasta työstä, joka on tehty.

On arvioitu huolellisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntoa. Kun on kysymys näin valtavasta paketista, on monia yksityiskohtia.

Lopputuloksessa ei ole system erroria, vaan tämä on valtio-oikeudellista hienosääntöä.

Huolimatta erilaisista paineista tämä osoitti sen, että perustuslakivaliokunta pystyi tekemään päätöksen ja sai aikaan yksimielisen lausunnon.

Olemme tienneet, että meillä on ratkaisupakkoa ja olemme ratkaisuun päätyneet. Tämä osoittaa sen, että järjestelmä toimii.

Annika Lapintie:

Perusutuslakivaliokunnan lausunto on yksimielinen.

Annika Lapintie:

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on vielä arvioitava notifiointia. Mikäli se ei pysty arvioimaan sitä EU:n näkökulmasta, on valinnanvapautta lykättävä.

Annika Lapintie:

Maakuntavaalit voidaan pitää aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua sote-lainsäädännön vahvistamisesta.

Annika Lapintie:

Tässä me olemme kaksi viikkoa pakertaneet sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöihin pohjautuvaa lausuntoamme. Ja saaneet sen valmiiksi hetki sitten päättyneessä kokouksessa.

Perustuslakivaliokunta esittää useita muutoksia mietintöluonnoksiin, mutta yleisenä arviona voidaan todeta, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on huolellisesti arvioinut korjausvaatimuksia. Lakiesitykset ovat muuttuneet selkeästi parempaan ja ongelmattomampaan suuntaan.

Nämä muutokset, joita esitetään, eivät sisällä valtiosäännön kannalta rakenteellisia ongelmia.