Tutkijat keräävät suomalaisten muistoja kiljusta – ilmentää jotain ominaista nuorisokulttuurista: ”Emme vielä tiedä tarkkaan, mitä”

Julkaistu:

Kiljulla on ollut merkittävä rooli esimerkiksi suomalaisessa punk-kulttuurissa, mutta ulkomaisia punkkareita se on hämmästyttänyt.
Nuorisotutkimusverkoston muistitietokeräyksessä taltioidaan suomalaista kiljuhistoriaa.

Tutkijat keräävät kiljuun liittyviä kokemuksia sotien jälkeisiltä vuosikymmeniltä näihin päiviin. Muistelot taltioidaan Suomalaisen kirjallisuuden seuran kansanperinnearkistoon.

– Halusimme löytää ilmiön, joka ilmentää suomalaisen nuorisokulttuurin omaleimaista piirrettä, mutta myös DIY-mentaliteettia, vastaava tutkija Mikko Salasuo kertoo.

DYI tulee englannin kielen sanoista do it yourself eli ”tee se itse”.

Salasuon mukaan DIY-kulttuuri on noussut isoon rooliin varsinkin maailmalla, kun nuoret ovat kaupunkitilassa joutuneet siirtymään syrjään kaupallisuuden tieltä. Silloin syntyy kiljun kaltaisia omaperäisiä ratkaisuja.

Kiljulla on ollut merkittävä rooli esimerkiksi suomalaisessa punk-kulttuurissa, mutta ulkomaisia punkkareita se on hämmästyttänyt.

Tutkijan mukaan kiljuun liittyy etenkin yhteiskunnan reuna-alueilla paljon nuorisokulttuuria käytänteitä, mutta niitä ei ole vielä koskaan kartoitettu.

– Kilju ilmentää jotain sellaista ominaista Suomessa. Emme vielä tiedä tarkkaan, mitä.


Millainen sitten on kiljun rooli suomalaisessa nuorisokulttuurissa?

– Se erikseen mainitaan Tuntemattomassa sotilaassa. Jos vielä 70 vuotta myöhemmin järjestetään kilpailuja siitä, kuka tekee parasta kiljua, ei ole vaikea arvata, että siihen väliin löytyy aika monenkirjavia tarinoita, kertomuksia ja kokemuksia.

Entä perinteen tulevaisuus?

Tutkijoiden tuntuma on, että kilju on hiljalleen häviämässä suomalaisesta nuorisokulttuurista.

Muistoja katoavasta kansanperinteestä voi jättää täällä. Mukaan voi liittää myös valokuvia ja muuta materiaalia.

Keräys jatkuu heinäkuun loppuun asti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt