El Niño on palaamassa – Tyynenmeren vahvistuva pikkupoika voi tehdä tästä vuodesta ennätyskuuman - Kotimaa - Ilta-Sanomat

El Niño on palaamassa – Tyynenmeren vahvistuva pikkupoika voi tehdä tästä vuodesta ennätyskuuman

Julkaistu: 22.2.2019 6:03, Päivitetty 22.2.2019 8:05

Kolikonheiton todennäköisyydellä vuodesta 2019 tulee kaikkien aikojen toiseksi lämpimin.

Ilmatieteen laitoksella seurataan nyt tarkkaan Tyynenmeren aluetta. Tarkemmin sanottuna säätieteilijät tarkkailevat trooppisen El Niño -ilmiön kehittymistä.

IS kertoi jo marraskuussa, että Maailman ilmatieteen järjestö odotti tuolloin ilmiön voimistuvan helmikuusta lähtien. Nyt näyttää siltä, että näin myös tapahtuu.

Yllä olevalla videolla nähdään Yhdysvaltain avaruushalllinnon (Nasa) animaatio kuluneen viiden vuoden lämpötilakehityksestä.

3-7 vuoden välein esiintyvässä El Niño-ilmiössä merivesi muuttuu tavanomaista lämpimämmäksi trooppisen Etelä-Amerikan rannikolla Tyynenmeren itäosassa, Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Ari Laaksonen kertoo.

Laaksosen mukaan Tyynellämerellä voi olla neutraali tilanne, tai sitten käynnissä on joko El Niño, jolloin merivesi on lämmintä, tai La Niña, jolloin se on kylmää. Espanjalaiset nimet tarkoittavat pientä poikaa ja pientä tyttöä.

– Viime vuosi mentiin La Niñan tai neutraalin merkeissä, mutta nyt ollaan taas menty El Niñon puolelle. Se on kuitenkin vielä heikko, Laaksonen sanoo.

Ilmiö on ollut voimakas viimeksi vuosina 2015-2016. Vuonna 2016 monissa maissa mitattiin lämpöennätyksiä ja vuodesta tuli myös maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen lämpimin.

Vuonna 1997 El Niño oli erityisen voimakas. Alla oleva kuva havainnollistaa tuolloista tilannetta.

Ennustemalleja El Niñon suhteen on olemassa useita, mutta Laaksosen mukaan niitä ei voi pitää kovin hyvinä.

– Välillä ne toimivat useita kuukausia eteenpäin, mutta välillä ne menevät ihan pieleen. Ennusteiden keskiarvo on, että heikot El Niño -olosuhteet jatkuisivat kesään asti, ehkä sen ylikin. Sen enempää ei voi juuri sanoa.

Laaksonen viittaa globaalia lämpötilaa seuraavan Berkeley Earth -keskuksen johtavan tutkijan Robert Rohden tekemiin laskelmiin. Rohde ennustaa, että mikäli El Niño jatkuu heikkona, vuodesta 2019 voi tulla 50 prosentin mahdollisuudella kaikkien aikojen globaalisti toiseksi lämpimin vuosi.

5 prosentin todennäköisyydellä vuodesta tulisi kaikkien aikojen lämpimin.

Jos alla oleva Robert Rohden twiitti ei näy, katso se täältä.

Laaksosen mukaan on vaikea sanoa, mitä tämä tarkoittaisi Suomen kannalta. Maapallo on valtavan iso paikka ja lämpötilat jakaantuvat epätasaisesti. Jossakin on lämpimiä paikkoja ja toisaalla taas viileää myös ennätysvuosina.

– Teorian tasolla on mahdollista, että vaikka oltaisiin Rohden ennustevälin alapäässä ja tulisikin vaikka vain kymmenenneksi lämpimin vuosi, niin ei se sitä sano, etteikö Suomessa olisi kaikkien aikojen kuumin vuosi, Laaksonen sanoo.

Toisaalta, vaikka vuoden 2019 maailmanlaajuiset sääkartat hehkuisivat punaisempina kuin koskaan, niin Suomessa vuosi voi silti olla keskimääräinen. Siis kylmä ja sateinen juhannus, jos ei muuta.

– Viime kesä oli ennätyksellisen kuiva ja lämmin. Sellainen voi tulla toki uudelleen, mutta se olisi jo sattumaa. Sellaista en ainakaan minä pysty ennustamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?