Opposition puheenjohtajilta avoin kirje pääministeri Juha Sipilälle Jussi Niinistön kannanotoista: ”Kestämätöntä”

Julkaistu:

Oppositio vaatii Sipilää ottamaan selkeästi kantaa puolustusministeri Jussi Niinistön puheisiin.
Opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat julkaisseet pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) avoimen kirjeen.

Kirjeessä puheenjohtajat arvostelevat puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) viimeaikaista toimintaa.

Opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajat arvostelevat puolustusministeri Niinistön toimintaa asiassa, jossa puhemiesneuvosto päätti ottaa käsiteltävänä olevan tiedustelulainsäädännön perustuslain mukaisuuden vielä kertaalleen tarkastettavaksi.

Puheenjohtajien mukaan Niinistö on blogissaan ottanut kovasanaisesti kantaa eduskunnan päätöksiä sekä eräitä valtiosääntöasiantuntijoita vastaan.
Kirjeen allekirjoittajien mukaan ministerin valtuuksiin ei kuulu ohjeistaa eduskuntaa siitä, miten hänen ministeriönsä valmistelemaa lainsäädäntöä pitää käsitellä.
Lisäksi Niinistö on ottanut blogissaan kantaa kansallisarkiston 8.2.2019 julkaisemaan ja valtioneuvoston tilaamaan selvityksen Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941–1943 palvelleiden suomalaisten sotilaiden osallisuudesta SS-joukkojen rikoksiin.

Opposition puheenjohtajat kokevat, että puolustusministeri Niinistön julkinen kannanotto toisen maailmansodan aikaisten tekojen tutkimista vastaan on ongelmallista.

Pääministeri Sipilälle osoitetussa kirjeessä allekirjoittajat pyytävät, että hallitus pääministerin johdolla ottaa selkeästi kantaa siihen, onko puolustusministeri Niinistön toiminnalla ja kannanotoilla pääministerin ja hallituksen hyväksyntä.

”Suomen parlamentaristisessa järjestelmässä ministerin kuuluu nauttia eduskunnan luottamusta, ei päinvastoin. On kestämätöntä, että ministeri pyrkii puuttumaan eduskunnan toimintaan erityisesti perustuslainmukaisuuden arvioinnin osalta”, kannanotossa kirjoitetaan.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet SDP:n Antti Lindtman, vihreiden Krista Mikkonen, Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen ja Ruotsalaisen eduskuntaryhmän Thomas Blomqvist.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt