Mykkänen esitteli hallituksen linjan seksuaalirikosten ennaltaehkäisystä ja torjunnasta – lisää resursseja nettipoliisille

Sisäministerin mukaan kouluihin suunnataan tehostettuja toimia, jotta lapset ja nuoret tunnistavat nykyistä paremmin niin kutsutun grooming-ilmiön.

20.2.2019 13:26 | Päivitetty 20.2.2019 13:44

Hallitus on saanut valmiiksi ehdotuksensa seksuaalirikollisuuden ja maahanmuuttajataustaisten rikollisuuden ennaltaehkäisyn ja torjunnan lisätoimista.

Kokonaisuus sisältää maahanmuuttajien rikollisuutta ehkäiseviä toimia sekä yleisesti seksuaalirikoksia ehkäiseviä toimia.

– Haluamme toimilla varmistaa viranomaisille riittävät valtuudet ja resurssit ennaltaehkäistä ja puuttua kaikkiin seksuaalirikoksiin, sanoi hallituksen toimia esitellyt sisäministeri Kai Mykkänen (kok) tiedotustilaisuudessa.

  • ISTV:n suoraa lähetystä tiedotustilaisuudesta voit seurata jutun alussa olevalta videolta.

Maahanmuuttajien rikollisuuteen pyritään puuttumaan muun muassa huomioimalla nykyistä enemmän rikostausta kansainvälisen suojelun perusteella annettavaa oleskelulupaa myönnettäessä sekä lisäämällä palautusta odottavien, uhkaa aiheuttavien henkilöiden valvontaa.

Mykkäsen mukaan poliisille suunnitellaan mahdollisuutta ottaa säilöön kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö yleisen järjestyksen ja turvallisuuden perusteella.

Ministeri painotti myös sitä, että turvapaikkahakemusten käsittelyssä tulisi pysyä kuuden kuukauden aikarajan puitteissa, sillä vuosia kestävät prosessit lisäävät riskejä.

Hallitus lähtee valmistelemaan tarvittavia lakimuutoksia, joilla kansainvälisen suojelun asema voitaisiin lakkauttaa Suomessa törkeään rikokseen syyllistyneeltä sekä ulkomailla oleskelevalta kansallista turvallisuutta tai yleistä järjestystä vaarantavalta henkilöltä.

– Linjausten periaatteena on, että suojelemme vainoa pakenevia ja ylläpidämme samalla turvallisuutta sekä reagoimme jyrkästi törkeisiin rikoksiin, sanoi sisäministeri Mykkänen, jonka mukaan sisäministeriön tavoitteena on varmistaa, että Suomi on turvallinen, mutta avoin ja kansainvälinen.

Osana yleisiä seksuaalirikoksia ehkäiseviä toimia lisätään nettipoliisin resursseja, kovennetaan seksuaalirikostenrangaistuksia sekä laajennetaan viranomaisten keskinäistä yhteistyötä ja niin sanottua ankkuritoimintaa.

Mykkäsen mukaan tarkoituksena on satsata sekä teknisiin valmiuksiin, mutta ministeri vihjasi, että myös nettipoliiseina toimivia poliiseja tarvittaisiin mahdollisesti lisää. Rahallisiin satsauksiin liittyvistä seikoista tiedotetaan Mykkäsen mukaan lisätalousarvioinfossa.

Lisäksi kouluihin suunnataan tehostettuja toimia, jotta lapset ja nuoret tunnistavat nykyistä paremmin niin kutsutun grooming-ilmiön, osaavat toimia turvallisesti sosiaalisessa mediassa ja saavat selkeät toimintaohjeet tilanteeseen, jossa kokevat kohdanneensa sosiaalisessa mediassa jotain ikävää, pelottavaa tai häiritsevää.

Keskustan edustajana tiedotustilaisuudessa ollut Antti Kurvinen sanoi pitävänsä tärkeänä sitä, että nettipoliisin toiminta kaikkialla Suomessa on välttämätön ja tärkeä asia.

Kurvinen korosti puheenvuorollaan, ettei tilanne ole kuitenkaan vain poliisin käsissä. Hänen mukaansa nyt vaaditaan kotien, koulujen ja kansalaisyhteiskunnan vastuuta.

– Netti ja some pitää saada turvalliseksi lapsille ja nuorille, ja karmea saalistusilmiö on saatava minimiin, hän painotti.

Yliopistollisissa keskussairaaloissa, ensimmäisinä Oulussa ja Helsingissä, otetaan käyttöön ns. Lastenasiaintalo-toimintamalli.

Sen avulla selvitetään moniammatillisesti seksuaalirikoksen uhriksi epäillyn lapsen ja nuoren tilanne lapsiystävällisessä ympäristössä. Samalla huolehditaan yhteistyössä jatkotoimenpiteistä.

Hallitus aloittaa toimien valmistelun ja käyttöönoton viipymättä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?