Keskustan varapuheenjohtaja Anne Bernerin lähdöstä: ”Kitkeryyttä olisi varmasti lieventänyt se, että ehdokkuudesta olisi kerrottu etukäteen”

Julkaistu: , Päivitetty:

Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee Katri Kulmunin mukaan Anne Bernerin tapausta torstaina.
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni kertoo IS:lle, että hän onnittelee ministeri Anne Berneriä uudesta hienosta ja mielenkiintoisesta tehtävästä. Hän uskoo, että Berner voi toistaiseksi jatkaa tehtävässään ministerinä.

– Tuskin siihen teoriassa mitään juridista estettä on. Uskon, että hän on konsultoinut oikeuskansleria siitä, tuoko uusi ja hieno hallitustehtävä jonkinlaisia esteitä ja jääviysongelmia, Kulmuni sanoo.

Kulmunin kommenttien jälkeen Berner vahvisti STT:lle keskustelleensa asiasta oikeuskanslerin kanssa. Berner sanoi, että hän voi jatkaa ministerinä, kunhan hän tekee sidonnaisuusilmoituksen ja jäävää itsensä mahdollisista rahoitusmarkkinoihin liittyvistä kysymyksistä.
Berner vahvisti tiistaina STT:lle, ettei asetu ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Lisäksi ruotsalaispankki SEB:n yhtiökokouskutsu paljasti Bernerin olevan ehdolla pankin hallitukseen. Yhtiökokous järjestetään Tukholmassa 26. maaliskuuta, jolloin lopullinen päätös uusista hallitusjäsenistä tehdään.
Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee Kulmunin mukaan Bernerin tapausta torstaina. Hän kertoo, että ilmoitus pankin hallituspaikasta tuli yllätyksenä. Bernerin lähtö on herättänyt kitkerää keskustelua myös eduskuntaryhmän sisällä.

– Avoimuus on aina hyvä asia näissä. Sitä kitkeryyttä olisi varmasti lieventänyt se, että tällaisesta ehdokkuudesta olisi kerrottu reilusti etukäteen.

Kulmuni arvioi, ettei tapauksella ole suurta vaikutusta keskustan vaalimenestykseen.

– En usko. Kansanliikettä arvioidaan kokonaisuutena neljän vuoden saavutuksista.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi asiaa IS:lle vain lyhyellä viestillä.

– Keskustelemme asian perusteellisesti läpi torstaina eduskuntaryhmän kokouksessa. Asia hyvä pitää mittasuhteissaan, Kaikkonen kirjoitti.
Bernerin päätös on nostanut kirjavaa keskustelua suomalaisten poliitikkojen keskuudessa puoluekannasta riippumatta. Esimerkiksi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki totesi Twitterissä, että Berner käy kääntymässä politiikassa ja muut saavat siivota hänen jälkensä.
Bernerille löytyy myös ymmärtäjiä. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kirjoitti Facebook-päivityksessään, että hänen on vaikea ymmärtää ministerin ympärillä vellovaa katkeruutta.

– Ministeri Anne Berner on tehnyt hyvän työn Suomen valtioneuvoston jäsenenä. Käsittääkseni hän ilmoitti aikaa sitten että on vain yhden kauden remmissä.

Juttua muokattu kello 14.00. Täsmennetty Kulmunin sitaattia keskustan vaalimenestyksestä ja sitä, että tieto Bernerin mahdollisesta hallituspaikasta SEB-pankissa yllätti hänet, ei Bernerin lähtö politiikasta.

Juttua muokattu kello 14.46: Täydennetty Antti Kaikkosen kommentilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt