Siilinjärvi ei vaadi Attendolta selvityksiä asukkaiden kuolemista – pyyntö koskee muita asioita

Julkaistu: , Päivitetty:

Savon Sanomat kertoi aiemmin virheellisesti, että Siilinjärven kunta vaatii hoivayhtiö Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta hoivakodissa Siilinjärven Vuorelassa.
Siilijärven kunta vaatii Attendolta selvitystä liittyen hoivakoti Vänrikissä havaittuihin puutteisiin. Siilinjärven kunnan mukaan selvityspyyntö koskee yleisesti asukasturvallisuutta, henkilöstöä ja asukkaan asemaa. Kunta valvoo tehostetusti kyseistä yksikköä päivittäisillä käynneillä.

Viisi osaston asukasta kuoli neljän viikon sisällä tammi–helmikuussa, mutta heidän kuolemissaan ei ole epäselvyyksiä, toisin kuin aiemmin kerrottiin.

Hoivakotiin tehtiin yllätystarkastus ja valvontakäynti omaisilta ja hoitoalan ammattilaisilta saadun palautteen pohjalta.

Attendon mukaan kuolemien taustalla ei ole todettu hoitovirheitä. Osa kuolemista tapahtui hoivakodin sijaan jatkohoitopaikassa, yhtiö viestitti Savon Sanomille.

Valvontakäynneillä kävi myös ilmi, että yhdeksää hoivakodin asukasta on pidetty lukkojen takana ilman kirjallista sopimusta. Tarkastuksesta tehdyn pöytäkirjan mukaan hoivakodissa vieraillut tarkastaja kuuli "jyskytystä lukitun oven takaa".

Hoivakodin asukkaita hoitava lääkäri kertoo lehdelle, että lääkärin määräämiä kontrollikokeita ja seurantoja on usein jätetty tekemättä. Attendon mukaan kontrolleihin liittyvät epäkohdat on korjattu.

Itä-Suomen aluehallintovirasto alkaa selvittää ongelmia. Siilinjärven kunta odottaa Attendolta selvitystä 4. maaliskuuta mennessä.

Juttua korjattu 20.2. klo 16.35. Kuolleita vanhuksia ei ollut kuusi vaan viisi. Kunta ei vaadi selvitystä heidän kuolemistaan toisin kuin aiemmin kerrottiin.