Härski Tinder-huijari petkutti kolmelta suomalais­naiselta peräti 200 000 euroa

Rakkaudennälkäiset suomalaisnaiset joutuivat pettymään. Ja se tuntui myös heidän lompakoissaan.

Tinder-auervaara: Israelilainen mies punoi juonen, jonka uhriksi joutui myös kolme suomalaista naista.

20.2.2019 6:12 | Päivitetty 20.2.2019 9:36

Israelilaistaustainen Shimon Yehuda Hayut on vikkelä liikkeissään.

Eikä hän kaihda keinoja elää leveästi – toisten rahoilla. Ja rakkaus on se ase, jolla hän on rahat itselleen käärinyt. 28-vuotiaan ”asekauppiaan” Hayutin tarina nousi esille, kun norjalaislehti VG uutisoi laajasti miehen tempuista.

VG:n selvityksen mukaan mies on epäilysten mukaan huijannut useita naisia, joihin hän on ottanut yhteyttä deittisovellus Tinderissä. Lehden mukaan mies lainasi naisilta suuria summia rahaa ennen kuin katosi rahojen kanssa. Rahoilla mies on lennellyt yksityiskoneilla ja majaillut loistohotelleissa.

Esimerkiksi yksi norjalaisnainen uskoi turvamiesten kanssa liikkuvan poikaystävänsä turvallisuuden olevan uhattuna. Siten hän lainasi miehelle puoli miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, eikä saanut rahojaan takaisin.

– Jos on valmis lentämään yksityiskoneella Osloon, luulisi, että on rahaa maksaa velat takaisin, 31-vuotias Cecile Fjellhøy sanoi VG:lle.

VG:n artikkelissa nousi esiin, että mies on petkuttanut myös kolmea suomalaisnaista vuonna 2015. Miehen toiminta oli härskiä ja törkeää. Hän leikki suomalaisnaisten rakkaudella, ilmenee IS:n tutkimasta oikeuden päätöksestä.

Ensimmäinen suomalaisuhri menetti noin 40 000 euroa.

Nainen luuli, että mies oli monimiljonääri liikemies, joka työskenteli asekauppiaana Israelin lukuun. Kaksikko oli tavannut Bangkokissa ja yhteydenpito jatkoi. Mies lensi esimerkiksi naisen luokse Suomeen. Nainen luuli, että mies haluaisi seurustella hänen kanssaan. Naimisiinmenostakin oli puhetta. Pariskunta asui saman katon alla.

 Jos on valmis lentämään yksityiskoneella Osloon, luulisi, että on rahaa maksaa velat takaisin.

Mies väitti naiselle, että hänen pankkikorttinsa olisi kopioitu Thaimaassa. Mies kysyi naiselta, voisiko tämä maksaa hänen muutaman Moskovan lennon. Nainen lupasi, ja hän luuli saavansa rahat takaisin. Myöhemmin mies hankki lisää lentolippuja ja maksoi hotellilaskuja naisen kortilla. Mies vakuutteli naiselle, että raha-asiat hoituvat.

Mies antoi naiselle jopa väärennetyn kuitin, jossa näkyi, että hän olisi siirtänyt naisen tilille 30 000 puntaa. Rahoja nainen ei kuitenkaan oikeasti saanut. Naisen luottotiedot menivät ja hänen velat olivat menossa perintään.

Israelilaistaustaisen Shimon Yehuda Hayutin uskotaan huijanneen rahaa useilta naisilta, joihin hän on ottanut yhteyttä ensin deittisovellus Tinderissä.

Toinen suomalaisuhri menetti lähes 100 000 euroa.

Keski-Euroopassa asunut nainen tutustui mieheen Tinderin kautta. Mies kertoi tälläkin kertaa olevansa asekauppias, ja että hän voisi helposti järjestää työtapaamisen naisen asuinmaahan. Mies väitti olevansa entiseltä ammatiltaan Israelin armeijan hävittäjälentäjä, ja että hän olisi loukkaantunut vakavassa onnettomuudessa. Tästä syystä hän sai kertomansa mukaan Israelilta korvauksia.

Nainen oli siinä käsityksessä, että mies oli varakas. Nainen oli nähnyt esimerkiksi paljon kuvia, joissa mies lentää yksityiskoneilla entisen tyttöystävän kanssa.

Treffit menivät hyvin, ja kaksikko viestitteli aktiivisesti. Mies tuli uudelleen naisen asuinmaahan. Nainen kertoi muuttavansa Pohjois-Eurooppaan, ja mies sanoi, että hän voisi tavata naista, missä hän ikinä asuukaan. Kaksikko näki toisiaan paljon myös Suomessa.

 Hän oli kokenut, ettei hän voinut lähteä Hayutin vaikutuspiiristä pois, koska hän oli ollut veloissa, eikä hän ollut halunnut suututtaa Hayutia.

Lopulta nainen etsi kaksikolle yhteistä vuokrakotia Pohjois-Euroopasta. Sitten mies kertoi, että hänen yrityksen raha-asioissa oli epäselvyyksiä. Mies pyysi naista hankkimaan luottokortin, ja antoi sen tiedot miehelle. Mies käytti korttia ja väitti matkustavansa ympäriinsä selvittämässä raha-asioita. Mies lupasi maksaa kaiken takaisin. Niin hän ei kuitenkaan tehnyt.

Nainen koki olonsa tukalaksi. Hän jopa irtisanoutui työstään ja kirjoitti miehen kanssa työsopimuksen. Mies väitti, että hän puuhaisi hotellihanketta Suomeen, ja että nainen voisi toimia sen johtajana.

– Hän oli kokenut, ettei hän voinut lähteä Hayutin vaikutuspiiristä pois, koska hän oli ollut veloissa, eikä hän ollut halunnut suututtaa Hayutia, oikeuden papereissa lukee.

Hotellihanke ei toteutunut, eikä mies semmoista todellisuudessa suunnitellut. Mies petkutti myös naisen vanhempia. Hän sai heiltä yhteensä yli 10 000 euroa. Vanhemmat luulivat, että mies maksaisi velat takaisin. Näin hän ei tehnyt.

Kolmas suomalaisuhri menetti puolestaan yli 60 000 euroa. Myös hän tapasi miehen Tinderin kautta, ja hänkin luuli miestä rikkaaksi.

Kuten aiemmilla kerroilla, myös tällä kertaa mies sai käyttöönsä naisen luottokortin, jolla hän teki isoja ostoksia Suomessa ja ulkomailla. Nainen sai jopa luottokorttiyhtiöltä soiton, että hänen korttiaan oli yritetty käyttää yksityiskoneen vuokraukseen.

Nainen pyysi luottoyhtiötä sulkemaan kortin, ja miehen käytös muuttui häntä kohtaan erittäin uhkaavaksi, nainen kertoi oikeudessa. Lupauksista huolimatta mies ei maksanut rahoja naiselle takaisin.

Nainen irtisanoutui työpaikastaan, ja mies lupasi myös hänelle samaa hotelliprojektin johtotehtävää, jonka hän lupasi edelliselle uhrille.

– Kertomalla erilaisia, jälkikäteen tarkasteltuna valheellisia selityksiä Hayut on saanut asianomistajat (...) maksamaan hänen ostoksiaan, luovuttamaan luottokortteja hänen käyttöönsä, suorittamaan hänelle rahasiirtoja sekä maksamaan vuokraa hänen ja (toisen naisuhrin) vuokraamasta asunnosta, oikeus kirjoitti.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen neljästä törkeästä petoksesta, yhdestä maksuvälinepetoksesta ja muutamista muista pienemmistä rikoksista kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Helsingin käräjäoikeus antoi asiassa tuomion vuoden 2016 tammikuussa. Tuomio on lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?