Norovirus jyllää nyt voimalla – tartuntoja paikoin jo enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä

Kymenlaaksossa on tarvittu jo erityisjärjestelyjä. Usein käy niin, että kun noroviruksesta tulee uusi alatyyppi, se on hankalampi kuin aiemmat.

19.2.2019 19:58

Jos saat äkillisen ripulin, voit pahoin ja alat oksentaa, sinulla voi olla norovirus. Noroviruksen aiheuttamat oireet alkavat yleensä hyvin äkillisesti. Sairastumiseen voi liittyä myös kuumetta ja särkyä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterin tilastotietokantaan oli ilmoitettu tiistai-iltapäivään mennessä jo yli 800 tapausta alkuvuoden aikana.

Todellisten tapausten määrä lienee moninkertainen, sillä useimmiten potilaat sairastavat kotona eivätkä heidän tapauksensa päädy tilastoihin.

Alkuvuoden 2019 tilasto paljastaa, että esimerkiksi Kymenlaaksossa on jo nyt enemmän tapauksia kuin koko viime vuonna yhteensä. Alkuvuoden luku Kymenlaaksossa on 102. Viime vuonna niitä oli yhteensä 79.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Terveyskirjasto Duodecim kertoo, että taudin sairastaneille kehittyy vain lyhytaikainen, kuukausia tai vuoden kestävä immuniteetti, eikä sekään ole täysin suojaava. Suoja on huono muita kuin juuri tuon taudin aiheuttaneen noroviruksen kantoja vastaan. Esimerkiksi vuonna 2015 Suomessa oli liikkeellä kuusi eri norovirustyyppiä.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä on 102 varmistettu norovirustapausta. Onko teillä vaikea tilanne juuri nyt?

– Tapauksia on enemmän kuin tuo 102 kertoo. Meillä on nyt selvästi enemmän noroviruspotilaita kuin viime talvena, Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

– Noroviruksesta on ollut tänä vuonna viimevuotista enemmän ongelmia. Meillä on ollut ajoittain vaikeuksia sijoittaa vetämättömiksi menneitä potilaita sairaalahoitoon, mutta tilanne vaihtelee, hän sanoo.

Pietikäinen kertoo, että Kymenlaaksossa on tarvittu jo erityisjärjestelyjä.

– Pohjois-Kymenlaaksossa jouduimme sulkemaan väliaikaisesti yhden osaston uusilta potilailta ja Karhulaan varasimme viikon perjantaina yhden osaston noropotilaille. Pyrimme lopettamaan tämän erityisjärjestelyn heti kun se on mahdollista, hän kertoo.

Tällä hetkellä tämä yksi osasto on ainoa poikkeusjärjestely.

– Näyttää siltä, että norovirusten tilanne elää ja vaihtelee kovasti tänä talvena.

Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä on nyt selvästi enemmän noroviruspotilaita kuin viime talvena.

Mistä tämä uusi aiempaa hankalampi tilanne voisi johtua?

– Joillakin osastoilla ja hoitolaitoksissa on tapahtunut tartuntoja potilaasta toiseen, mutta nämä pienet epidemiat yleensä rauhoittuvat pian. Usein käy niin, että kun noroviruksesta tulee uusi alatyyppi, se on hankalampi kuin aiemmat. Tutkijat varmaan myöhemmin selvittävät myöhemmin, kävikö tänä vuonna näin, hän sanoo.

Miten taudin leviämistä voi estää?

– Virukset ovat niin tartuttavia, että niiden leviämistä on hyvin vaikea kokonaan estää, epidemiologi ja lääketieteen tohtori Sirpa Räsänen kertoo.

Hän väitteli tammikuussa 2016 lääketieteen tohtoriksi Tampereen yliopistossa. Hänen väitöskirjansa aihe oli Rotavirusten ja norovirusten esiintyminen ja merkitys lasten ripulitautien aiheuttajina rotavirusrokotusten käynnistyessä.

– Käsien pesu on hyvin tärkeä leviämisen ehkäisemiseksi. Kädet pitää pestä kädet huolellisesti, erityisesti WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen ja ennen ruokailua tai ruoanlaittoa. Yksi tärkeä asia on omista maneereista eli huomaamattomista tavoista luopuminen. Nenän kaivelu, kynänpäiden pureskelu, silmien hierominen tai kynsien pureminen voivat johtaa siihen, että virukset pääsevät elimistöön. Tällaisia tapoja olisi hyvä välttää, hän sanoo.

Mitä sairastuneen pitää ottaa huomioon?

– Norovirukset aiheuttavat eriasteisia epämiellyttäviä oireita, kuten kouristavia vatsakipuja, pahoinvointia ja ripulia. Oireet voivat jatkua joillakin henkilöillä pidempään kuin tavallisen taudin kesto, 12–72 tuntia. Se voi johtua siitä, että hän on saanut isomman lastin viruksia, oman puolustuksen heikkoudesta kyseistä virusta vastaan, tai tavallista ärhäkämmästä virustyypistä. Toiminnallisia oireita voi olla vielä viikkoja sairastumisen jälkeen: maha voi olla epämääräisen kipeä pitkään, Räsänen toteaa.

Omaa vointia pitää Räsäsen mukaan seurata eikä pidä lähteä liikkeelle liian aikaisin.

– Pitää huolehtia käsiensä puhtaudesta erityisesti vessakäyntien yhteydessä. Viimeisen oireilun jälkeen ei pitäisi mennä esimerkiksi uimahalliin samana päivänä, sillä silloin helposti vielä levittää tautia. Erityisesti hoiva-alalla tai elintarviketyössä olevien pitää malttaa parannella itseään ainakin vuorokauden ajan ennen työhön palaamista.

Miten voi lieventää taudin oireita?

– Juomalla riittävästi, käytännössä pieniä määriä kerrallaan tiheästi oksentelun provosoitumisen välttämiseksi. Ellei juominen onnistu, vaikkapa jääpalojen imeskely voi auttaa. Varsinkin jos tauti pitkittyy useampaan päivään tarvitaan nesteen lisäksi vähän suoloja ja sokereita. Laimea mehu ja vaikkapa pari perunalastua on kotioloissa ihan hyvä vaihtoehto, mutta apteekissa on myös nesteytykseen suunniteltuja ripulijuomajauheita, joissa on sopivassa suhteessa vettä, suolaa ja sokeria. Tärkeintä on se, että nestettä saa pysymään sisällä riittävästi verrattuna oksentelun ja ripulin mukana menetettyihin. Kiinteämpään ruokaan palataan voinnin mukaan vähän kerrallaan.

Norovirus

  • Norovirus tarttuu ihmisulosteesta saastuneesta juomavedestä tai elintarvikkeista.

  • Tauti on tarttunut myös uimavedestä.

  • Norovirusripuli tarttuu herkästi ihmisestä toiseen ja aiheuttaa tautiryppäitä.

  • Hyvin pieni annos, vain 100 norovirusta, riittää aiheuttamaan taudin.

  • Grammassa ripuliulostetta on miljardeja viruksia. Tartunnan voi siten saada pinnoilta, joita sairas on koskettanut.

  • Norovirus voidaan osoittaa uloste-, elintarvike- ja vesinäytteistä elektronimikroskopialla tai geeninmonistusmenetelmällä.

  • Norovirusinfektioon tehoavaa lääkehoitoa ei ole tarjolla.

  • Joskus oireet voivat olla rajut ja se vaatii nestehoitoa sairaalassa.

  • Tarttumista ehkäistään pesemällä kädet huolellisesti, erityisesti WC-käynnin jälkeen ja ruokailun yhteydessä.

Lähteet: Terveyskirjasto Duodecim sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?