Uskomaton sääkartta: Suomi on kuin pieni, sininen gallialainen kylä keskellä Euroopassa hohkaavaa lämpöä

rac

Julkaistu:

Sää
Euroopan lämpö ei ulotu lähipäivinä Suomeen, vaan sää viilenee keskiviikosta perjantaihin. Viikonloppuna koko maassa päästään kuitenkin reippaasti plussan puolelle.
Uskomaton sääkartta, josta tulee heti mieleen yksi asia.

Pieni gallialainen kylä.

Piiritetty, yksin, aivan yksin koko muuta Eurooppaa vastassa.

Talvikylä, vastassaan kevään mahtavat voimat.

René Goscinnyn (1926–1977) ja Albert Uderzon (s. 1927) legendaarisissa Asterix-sarjakuvissa päähenkilöt asuvat pienessä piiritetyssä kylässä Galliassa. Se oli viimeinen maakaista, jota Rooma ei ollut valloittanut.

Albumien kansilehden kuva oli kuin tämä sääkartta.
Tässä twiitissä kuva Asterix-piirroksen pienestä gallialaisesta kylästä Euroopan kartalla.
Tavallaan ja kankeammin sääkartan värit, sininen Suomi ja punainen muu maailma, tuovat mieleen myös Suomen syksyllä 1939, talvisodan sytyttyä, yksin mahtavaa puna-armeijaa vastaan. Silloin punaista hööki vain idästä. Mutta yhtä yksin Suomi silloinkin oli.

Talvisota oli talvisotaa. Talvi oli Suomen puolella. Nyt Suomi maksaa velkaansa. Olemme talven viimeinen liittolainen Euroopassa.

Kohta murtuvat padot?

Sääkartan Twitterissä julkaissut Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen kertoo twiitissään, että varsinkin Länsi-Euroopan keväistä lämpöä selittävät lämmin ilmamassa yhdistettynä korkeapaineeseen ja auringonpaisteeseen.

Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala on samoilla linjoilla ja kertoo, että esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa on viime päivinä mitattu parinkymmenen asteen lämpötiloja.

– Onhan tämä tavanomaista lämpimämpää, hän arvioi Euroopan lämpötiloja.

Keväisiä lämpötiloja kiivaasti odottaville suomalaisille meteorologilla on kuitenkin huonoja uutisia: roomalaiset eivät onnistu valloittamaan gallialaiskylää myöskään sääkartalla ainakaan aivan lähipäivinä.
– Läntisen Euroopan korkeapaine ei yllä Suomeen pientä kaistaletta lukuun ottamatta, Latvala sanoo.

– Ilmavirtaus on Suomessa pohjoisenpuoleinen ja sää kylmenee reippaasti huomisesta alkaen. Viileää jatkuu perjantaihin asti, hän jatkaa ja kertoo, että torstain ja perjantain välisenä yönä pakkasta voi olla etelässäkin 15–20 astetta.

Viikonlopuksi kuitenkin lämpenee meillä Suomessakin – ainakin hieman.

– Kun länsituuli voimistuu ja seassa voi olla myös Föhn-ilmiötä, lämpötilat voivat kohota +3–5 asteen vaiheille koko maassa, Latvala arvioi.

– Eteläisen Euroopan kaltaisia lämpötiloja ei kuitenkaan ole luvassa.
Meteorologi kertoo myös tuoreen kuukausiennusteen olevan lämpimään päin.

– Kyllä se siltä näyttää. Tästä viikosta maaliskuun puolivälin vaiheille sekä Suomessa että isossa osassa läntistä Eurooppaa on tavanomaista lämpimämpää, Latvala kertoo pitkästä ennusteesta.

Maaliskuun puolivälissä maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat ovat keskimäärin nollassa tai hieman nollan yläpuolella.

– Siitä kun mennään hieman ylöspäin, niin kyllä etelässä voi olla jo ihan keväisiä lämpötiloja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt