Poliisi: Tutkittavana noin 30 vanhusten hoitoon liittyvää tapausta – muutamassa laiminlyönnin väitetään aiheuttaneen kuoleman

Julkaistu:

Tapauksia on aika lailla ympäri valtakuntaa. Ainoastaan Lapissa ja Länsi-Uudellamaalla niitä ei ole yhtään.
Poliisilla on tutkittavana koko maassa noin 30 tapausta, jotka liittyvät suoraan tai välillisesti vanhusten hoitoon, poliisi tiedotti tiistaina iltapäivällä.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa tarkentaa, että osa tapauksista on tutkinnassa ja osa odottaa esitutkintalain mukaisen esiselvityksen valmistumista.

Tapauksia on aika lailla ympäri valtakuntaa, Lausmaa sanoo. Ainoastaan Lapissa ja Länsi-Uudellamaalla niitä ei ole yhtään.

Poliisiylitarkastajan mukaan tapaukset noudattavat pitkälti samaa kaavaa: poliisille on tutkintapyynnössä esitetty väittämä, että hoivattavan henkilön hoidossa olisi tapahtunut jonkinlaista laiminlyöntiä. Seurauksena on voinut olla sairastuminen, loukkaantuminen, vammautuminen tai jopa kuolema.

– Sitten on myös sellaisia tapauksia, jossa henkilön omasta toiminnasta johtunut loukkaantuminen olisi voitu ehkä välttää tehokkaammalla valvonnalla, Lausmaa sanoo.

Kuolemantapauksia on Lausmaan mukaan muutamia. Hän kuitenkin muistuttaa, että hoitolaitoksissa tietysti myös kuollaan, eikä siihen aina liity laiminlyöntejä.

– Tai muutakaan tuottamuksellista, saatikka tahallisuutta.

Hoivakotien toiminta nousi valtakunnalliseen valokeilaan, kun Valvira keskeytti tammikuun lopulla Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla sijaitsevan Esperi Caren pyörittämän yksityisen hoitokoti Ulrikan toiminnan asiakasturvallisuuden vaarantamisen vuoksi. Tämän jälkeen kohun keskelle on joutunut myös Attendo.

Poliisihallitus kertoi asiasta keskitetysti, koska asia on yhteiskunnallisesti merkittävä ja ollut viime aikoina paljon julkisuudessa.

– Katsomme velvollisuudeksemme tuoda esiin sen, mikä poliisin rooli on. Poliisihan ei ole valvova viranomainen hoivatoiminnan osalta, vaan tekee esitutkintaa. Tutkintapyynnön tai epäiltävän tapauksen muutoin tietoonsa saatuaan saatuaan poliisi ryhtyy selvittämään, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta, Lausmaa sanoo.

Vanhusten hoidon valvonta kuuluu valvontaviranomaisille, joita ovat sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira sekä aluehallintovirastot. Vanhuspalvelulain nojalla myös myös alan toimijoilla on velvollisuus varmistaa toiminnan laatua omavalvonnalla.

Lausmaa muistuttaa, ettei poliisilla ole toimivaltuutta selvittää hoivakotien toimintaa muutoin kuin esitutkintaan liittyen.

Poliisi ei voi aktiivisesti käydä tarkastamassa hoivakoteja ja etsiä niistä puutteita. Tarvittaessa poliisi voi antaa virka-apua valvontaviranomaiselle tarkastusten toteuttamisessa, hän sanoo.

Viime aikojen julkinen kohu vanhustenhoidon tilasta ei ole poliisin tietojen mukaan kuitenkaan lisännyt asiaan liittyvien tutkintapyyntöjen määrää. Lausmaa kertoo, että määrä on pysynyt viime vuosina samalla tasolla kuin se on nyt.