Poliisilla tutkinnassa koko maassa noin 30 vanhusten hoitoon liittyvää tapausta

Julkaistu:

Tapaukset ovat poliisin mukaan yksittäistapauksia ja niiden rikosnimikkeet vaihtelevat.
Poliisilla on tutkittavana koko maassa noin 30 asiaa, jotka liittyvät suoraan tai välillisesti vanhusten hoitoon, poliisi tiedottaa.

Osa poliisin käsittelyssä olevista asioista on esiselvityksessä. Osassa epäillään erilaisia rikoksia ja osa on loppulausuntovaiheessa siirtymässä syyteharkintaan.

Vanhusten hoitoon liittyviä rikosepäilyjä tulee poliisin tietoon vuosittain lähes jokaisessa poliisilaitoksessa muutamia. Tapaukset ovat poliisin mukaan yksittäistapauksia ja niiden rikosnimikkeet vaihtelevat.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan näiden tutkintapyyntöjen ja tutkintojen määrissä ei ole ollut merkittäviä poikkeamia viime vuosina.

Hoivakotien toiminta nousi valtakunnalliseen valokeilaan, kun Valvira keskeytti tammikuun lopulla Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla sijaitsevan Esperi Caren pyörittämän yksityisen hoitokoti Ulrikan toiminnan asiakasturvallisuuden vaarantamisen vuoksi.

Vanhusten hoidon valvonta kuuluu valvontaviranomaisille, joita ovat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira sekä aluehallintovirastot.

Poliisi ei tee itsenäisesti hoitolaitosten valvontaa, mutta voi antaa virka-apua valvontaviranomaiselle tarkastusten toteuttamisessa.

Jos epäilee vanhuksen hoitoon liittyvissä asioissa puutteita, kehottaa poliisi ensisijaisesti ottamaan yhteyttä hoitoyksikköön tai valvovaan viranomaiseen. Jos taas epäilee myös rikollista menettelyä, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin.