Taivaalle nousee yöllä Lumikuu – katso, missäpäin Suomea se saattaa näkyä

Julkaistu:

Yhdysvalloissa jokaisen kuukauden täysikuulle on olemassa oma nimi.
Reilu kuukausi sitten moni suomalainen heräsi aikaisin ihastelemaan taivaalla punaisena helottanutta täydellistä kuunpimennystä, jota kutsuttiin myös ”Superverisusikuuksi”.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä taivaalla loistaa jälleen superkuu. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ei varsinaisesti seuraa superkuita, koska niissä on kyse astrologisesta ilmiöstä – ei tähtitieteellisestä, tiedottaja Anne Liljeström kertoo. Kuunkiertoa Ursa kuitenkin seuraa ja Liljeström vahvistaa, että superkuu on jälleen luvassa.

Superkuu-termillä tarkoitetaan tilannetta, jossa Maa, Kuu ja Aurinko ovat suorassa linjassa samanaikaisesti, kun Kuu sattuu olemaan perigeumissa eli radallaan siinä pisteessä, joka on lähinnä Maata.

– Superkuut seuraavat toisiaan yleensä parin–kolmen kuun sarjoissa. Sarja johtuu siitä, että vaikka kuun rata kiertyy, se kiertyy niin hitaasti, että kuu ehtii olla täysikuun aikana kolme kertaa lähellä perigeumia, Liljeström selittää.

Yhdysvalloissa helmikuun täysikuuta kutsutaan Lumikuuksi. Siellä jokaisen kuukauden täysikuulle on oma nimi, Liljeström kertoo.


Tästä seuraava superkuu on nähtävillä ensikuussa, maaliskuun 21. päivä. Yhdysvalloissa sitä kutsutaan muun muassa Matokuuksi ja Sokerikuuksi.

Vaikka superkuussa ei mahtipontisesta nimestään huolimatta ole kyse mistään erityisestä spektaakkelista taivaalla, on tavallista suurempi kuu mahdollista ikuistaa näyttäviin valokuviin. Kuvia kannattaa ottaa erityisesti kuun nousuvaiheessa, jolloin sen voi kuvata esimerkiksi rakennuksia tai muita maamerkkejä vasten.

Kuu nousee Etelä-Suomessa hieman ennen kello viittä ja laskee keskiviikkoaamuna noin puoli yhdeksältä. Utsjoen korkeudella se nousee jo puoli neljältä ja laskee vasta varttia yli yhdeksän.

– Meteorologina täytyy todeta, että kuun näkemisen kannalta yö on kaikkea muuta kuin ihanteellinen, sanoo Ilmatieteen laitoksen Ari Mustala.

Mustala kertoo, että Suomessa vallitsee parhaillaan matalapaineen alue, joka tuo sateita ja pilviä etenkin Itä- ja Etelä-Suomeen. Myös Pohjois-Suomessa sää on pilvinen.

– Ehkä läntisessä Suomessa, Porin ja Vaasan välillä pilvipeite voisi rakoilla. Muualla pilvisyys on taas erittäin runsasta.

Ollessaan perigeumissa Kuu näyttää noin 14 prosenttia suuremmalta ja 30 prosenttia kirkkaammalta kuin ollessaan ratansa kauimmaisessa pisteessä, eli apogeumissa.

Ursan Liljeström kertoo kuulleensa vitsillä tehtyjä ehdotuksia siitä, että kuun ollessa apogeumissa voitaisiin puhua mikrokuusta.

– Mutta se ei tunnu kiinnostavan ketään.