Helsinkiläismies tilasi terveystietonsa, mutta postiluukusta kolahtikin järkyttävä asiakirja – THL:n erittäin arkaluontoista materiaalia päätyi väärään osoitteeseen

Julkaistu:

Poliisi selvitti tapauksen erikoisia käänteitä viime syksystä lähtien.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n salassapidettäviä asiakirjoja on päätynyt väärään osoitteeseen. Asiakirjat saapuivat postitse helsinkiläiselle miehelle, joka oli tilannut laitokselta tietoja omista lääkärikäynneistään.

– Odottelin niitä aika pitkään ja ihmettelin, kun niitä ei kuulunut. Sitten postiluukusta putosi tämä. Olin ällikällä lyöty, hän sanoo.

Vyyhti sai alkunsa viime vuoden lokakuussa, jolloin mies sai kotiinsa jäljennöksen itselleen täysin tuntemattoman henkilön mielentilalausunnosta. Tutkimuksen tekoaikaan mielentilalausunnon kohteena ollut henkilö oli syytteessä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

IS tapasi väärät asiakirjat saaneen miehen ja näki tämän kotiin tulleen materiaalin.

– Ei tällainen varmasti jokapäiväistä ole, että arkaluontoisia papereita lähetetään väärään osoitteeseen, mies sanoo.


Mielentilatutkimus on tuomioistuimen määräämä tutkimus, jossa selvitetään, onko rikoksesta epäilty tai syytetty ollut rikoksen tekohetkellä syyntakeinen. Samalla siinä selvitetään, onko tutkittava esimerkiksi tarpeen lähettää tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Mielentilatutkimukset tehdään pääasiassa Niuvanniemen sairaalassa Kuopiossa ja Vanhan Vaasan sairaalassa. Koska tutkimuksissa käydään laajasti läpi koko tutkittavan henkilön elämänhistoria ja terveydentila, niiden teko kestää pitkään, jopa kaksi kuukautta.

Kyseessä on äärimmäisen arkaluontoinen asiakirja, eikä niitä luovuteta ulkopuolisille. Helsinkiläismiehen saama asiakirja on merkitty salassapidettäväksi suojaustasolla IV, eli sen käyttöä on rajoitettu. Suojaustaso IV on lievin käytössä oleva suojaustaso.

– Järkyttävää tämä on, että tällaista tietoa vuotaa ulos. En todellakaan haluaisi, että omia tietojani, varsinkaan mitään arkaluontoista materiaalia, vuotaisi mihinkään.


Yllättävä käänne

Vielä samana iltana IS:n haastattelema mies kertoo saaneensa hänelle tuntemattomasta numerosta puhelun, jonka soittaja esittäytyi THL:n nimissä toimivaksi lakimieheksi.

Mies väittää, että soittaja tarjosi hänelle 15 000 euroa, mikäli mies vaikenee tapauksesta. Mies kertoo, ettei suostunut tarjoukseen. Syyksi kieltäytymiseen hän kertoo, ettei tällainen toiminta sovi hänen etiikkaansa.

IS ei pystynyt varmistamaan väitteen todenperäisyyttä. Mies välitti IS:lle numeron, josta hän väitti saaneensa puhelun. IS oli yhteydessä numeroon, mutta sitä käyttänyt henkilö ei suostunut paljastamaan kuka on.

THL:n ylijohtaja Marina Erhola kertoo, että kokonaisuudessaan asia on erittäin valitettava. Hän sanoo, ettei heidän juristejaan ole ohjeistettu olemaan yhteydessä IS:n haastattelemaan henkilöön. Erhola kertoo varmistaneensa, ettei kukaan heistä myöskään ole ollut yhteydessä.

Yhteyttä on pitänyt ainoastaan ylilääkäri, joka on Erholan ohjeistuksen mukaisesti pyytänyt palauttamaan asiakirjat.

Erhola myös vahvistaa, ettei IS:n saama puhelinnumero ole THL:n tai VTH:n eli Vankiterveydenhuollon numero. IS:n tietojen mukaan numero ei kuulu myöskään Sosiaali- ja terveysministeriölle.


– THL ei ole tarjonnut rahaa. Olen saanut yhteyden kaikkiin asiaa hoitaneisiin juristeihimme eikä kukaan heistä ole ollut yhteydessä henkilöön. THL:n ei ole mahdollista tietää onko joku esiintynyt THL:n tai STM:n nimissä, joka sinällään on rikosasia.

THL harkitsi syksyllä, onko asiassa tarvetta tehdä tutkintapyyntöä poliisille.

Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Harri Saaristola kertoo, että poliisi selvitti mysteerisoittajan tapausta. Siitä tehtiin esiselvitys, mutta koska tapaus ei näyttänyt täyttävän erilaisten rikosnimikkeiden tunnusmerkkejä, ei siitä aloitettu esitutkintaa. Saaristola pitää todennäköisenä, että soittajan henkilöllisyys jää ikuiseksi mysteeriksi.

– Asia on meillä vieläkin selvityksessä. Kyselyitä ja puhutuksia tehtiin, mutta tuskinpa tämä henkilö itseään antaa ilmi, Saaristola sanoo.

Saaristola kertoo myös, että poliisi ylipäätään selvitti väärään osoitteeseen päätyneen asiakirjan tapausta. Saaristolan mukaan poliisi teki asiasta esiselvityksen, mutta varsinaista esitutkintaa ei aloitettu tässäkään tapauksessa. Päätöksen kirjaamisessa kesti pitkään, sillä Saaristola joutui tapauksen aikana pitkälle sairauslomalle.

– Asiakirjan lähettämisessä tapahtui postittamisvaiheessa virhe. Väärän henkilön paperit menivät väärään kuoreen, Saaristola sanoo.


THL: Virhe selvitetään

THL:n ylilääkäri Aulikki Ahlgrén-Rimpiläinen kertoi IS:lle lokakuussa, ettei vastaavaa asiakirjojen väärään osoitteeseen päätymistä ole hänen tietojensa mukaan tapahtunut koskaan aikaisemmin.

– Virheitä voi sattua, ja niitä tietysti pyritään korjaamaan. Niihin suhtaudutaan niiden vaatimalla vakavuudella. Asia viedään laitoksessa eteenpäin, jos tällaista on tapahtunut, hän sanoi tuolloin.

Nyt Ahlgrén-Rimpiläinen kertoo, että tapaus käytiin THL:ssä läpi juurta jaksain.

– Prosessia on tarkennettu ja sitä kehitetään niin, että tällaiset virheet voitaisiin minimoida. THL myös digitoi mielentilatutkimusten käsittelyä parhaillaan tietoturvan parantamiseksi. Yhä useampi asioita tehdään sähköisesti ja tämä priorisoidaan.

Ahlgrén-Rimpiläinen kertoo, että mielentilatutkimukset ovat erittäin arkaluonteisia ja suojattuja asiakirjoja. Niitä ei lähetetä kuin tutkitulle henkilölle itselleen ja asiakirjoja pyytäville viranomaisille, silloin kun se virkatehtävien hoitamiseksi on lakisääteisesti mahdollista.

– Valitettavasti tällainen inhimillinen virhe pääsi käymään.