Erja kuuli jäältä avunhuutoja – potkukelkka kiidätti pelastajan jäihin uponneen luokse

Julkaistu:

– Tuskin hän olisi ilman apua ylös päässyt, tuumi Erja. Paksun lumikerroksen alla on monessa paikassa vain muutaman sentin teräsjää.
Turhaan eivät ole pelastusviranomaiset varoitelleet jäällä liikkujia tämän talven poikkeuksellisen heikoista ja arvaamattomista jäistä.

Nyt näihin varoittelijoihin yhtyy myös savonlinnalainen peruskoulunopettaja Erja Kilpeläinen, joka pelasti jäihin pudonneen hiihtäjän vuolaasti virtaavasta Tuunaansalmesta Savonlinnan Punkaharjulla sunnuntaina.

– Olin menossa luistelemaan tutulle reitille, kun kuulin jäältä avunhuutoja. Näin, että noin 400 metrin päässä luisteluradalla seisoi ihminen ja toinen sätki vieressä avannossa.

Kilpeläinen soitti välittömästi hätäkeskukseen, josta kysyivät, voisiko hän mennä paikalle.

– Minulla oli oma potkuri rannassa lukittuna. Sanoin hätäkeskukseen, että menossa ollaan, kunhan saan potkurin irrotettua.

Kilpeläinen kiisi punaisella potkukelkallaan tapahtumapaikalle. Hän onnistui kurkottautumaan potkuria apunaan käyttäen luisteluradan reunalta avannolle ja sai otteen pelastettavasta ja kiskoi tämän kuville.

– Tuskin hän olisi siitä ilman apua ylös päässyt

Pian paikalle tuli myös kaksi luistelemassa ollutta miestä. Toinen otti huostaansa jäihin pudonneen naisen mukana olleen alaikäisen pojan, toinen avusti avannosta nostetun hiihtäjän potkukelkan kyytiin.

Kilpeläinen lähti kyyditsemään pelastamaansa naista potkurilla kohti rantaa. Pelastuslaitos tuli jäällä vastaan ja otti naisen hoitoonsa.

Vuolaasti virtaavan Tuunaansalmen vaaran paikat hyvin tunteva Kilpeläinen ei moiti retkiluistelurataa ylläpitävää matkailuyritys Harjun Porttia, sillä radan päissä ja sen varrella varoitetaan menemästä sen ulkopuolelle.

– Aika montaa turistia olen minäkin kehottanut pysyttelemään radalla, mutta varoituksista huolimatta ihmiset eivät aina usko, vaan poikkeavat baanalta.

Kilpeläinen käy luistelemassa Tuunaansaaren radalla säännöllisesti. Usein hänellä on koirat mukanaan.

– Nyt ei onneksi ollut, sillä ne olisivat olleet vain pelastustoimien tiellä. Jo edellisenä päivänä katsoin, että jää oli radan varrella paikoitellen niin tummaa, ettei sille olisi ollut menemistä koirillakaan.

Harjun Portin yrittäjän Markus Kaskisen mukaan sunnuntainen onnettomuus sattui noin kolmen metrin päässä luisteluradasta lähellä virtapaikkaa. Hän muistuttaa, että paikka on tunnetusti arvaamaton.

– Pahin virhe, mitä jäillä liikkuja voi tehdä, on liikkua virallisten reittien ulkopuolella vanhoja hiihtojälkiä tai kelkkauria pitkin, Kaskinen varoittaa yrityksen Facebook-sivuilla.

Yritys tutkii jään kantavuuden luistelureitillä ajoneuvoilla joka päivä, kun luistelureitit ovat auki.

Myös Etelä-Savon pelastuslaitos on varoitellut ulkoilijoita tämän talven poikkeuksellisen heikoista ja arvaamattomista jäistä. Jäällä on paksulti lunta.

Lämpimät säät ja lumen paino ovat nostaneet jään päälle vettä. Paikoitellen lumen ja veden alla oleva teräsjää on vain muutaman sentin vahvuista.
Launo PäivätieSavonlinna

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt