Poliisi joutui huumehuuruissa kaahailleen miehen maalitauluksi – tuomittu kertoi tietävänsä miten toiseen autoon pitää törmätä

Julkaistu:

Ehdotonta vankeutta saanut kaahari kertoi harrastaneensa nuorena romurallia.
Hämeen poliisin palveluksessa oleva poliisimies pelkäsi henkensä edestä ja tunsi joutuneensa huumehuuruissa ajaneen miehen maalitauluksi, kun tämä törmäili autollaan poliisiautoa kohti useita kertoja.

Auton ratissa oli avovankilasta lomalla ollut mies, jonka loma oli mennyt pitkäksi. Hän oli amfetamiinin vaikutuksen alainen. Hänellä oli autossaan yksi matkustaja.

Kaahari lähti yksin liikkeellä ollutta poliisimiestä pakoon ja törmäsi autollaan useita kertoja poliisin ajamaan autoon.

Apuun tullut poliisipartio joutui myös väistelemään kaaharia. Kaaharin käyttämä auto ja toinen poliisiauto ruttaantuivat ajokelvottomiksi.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi 32-vuotiaan Mertsi Allan Rothin viidestätoista eri rikoksesta kolmeksi ja puoleksi vuoden vankeuteen.

Vakavimmat rikokset liittyivät toissasyksyiseen kaahailuun, kun hänet tuomittiin törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Vakavimmat teot olisivat yksin tuoneet tuomitulle lähes kolmen vuoden rangaistuksen.

Kaahailu käynnistyi Lahden Renkomäen ABC-asemalta syyskuisena iltana ja se suuntautui Orimattilan Pennalaan, kun poliisimies yritti pysäyttää pakenijaa. Poliisimies lähti autollaan kaaharin perään.

Poliisi kadotti kaaharin, mutta kaahari oli hetken päässä samalla kaistalla ja ajoi suoraan kohti poliisiautoa eikä tehnyt minkäänlaista väistöliikettä.

Poliisi ehti juuri ja juuri väistää, mutta hetken päästä kaahari törmäsi poliisiautoon. Poliisiauto lensi tien varressa olleita koivuja vasten ja oli lennon jälkeen ajokelvoton.

Poliisimies kertoi esitutkinnassa, että kaaharin toiminta tuntui saalistamiselta ja hän oli ollut peloissaan. Hän loukkaantui jonkin verran voimakkaissa törmäyksissä.

Kaahari kertoi esitutkinnassa, että hänen tarkoituksenaan ei ollut vahingoittaa poliisia vaan saada poliisin auto ajokelvottomaksi, jotta hän itse pääsisi pakenemaan tilanteesta.

Kaahari kehui ajotaitoaan erinomaiseksi, koska on harrastanut 10-vuotiaasta lähtien romurallia ja sen vuoksi tietää mihin pitää autolla törmätä, jotta matka katkeaa toiselta osapuolelta.

Kun apuun tuli poliisipartio, teki kaahari virhearvioinnin lähtemällä väärään suuntaan. Hän nousi lopulta autostaan ja jäi tien pientareelle makaamaan. Poliisikoiraa tarvittiin miehen kiinniottamisessa. Koira nappasi häntä jalasta kiinni.

Tuomittu joutuu maksamaan yli 40 000 euron korvaukset, joista poliisien asianajokuluja on 12 000 euroa ja heille maksettavia kärsimyskorvauksia 4 000 euroa. Mies joutuu korvaamaan myös vakuutusyhtiöille kahdesta tekemästään asuntomurrosta yli 26 000 euroa.

Tuomittu oli vasta jokin sitten päässyt ehdonalaiseen vapauteen ja vanha jäännösrangaistus määrättiin täytäntöön pantavaksi. Tuomittu määrättiin vangittavaksi ja hänen asemapaikakseen tulee Mikkelin vankila.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi ratkaisun maanantaina. Tuomio ei ole lainvoimainen.