Tällaisia ovat Growler-hävittäjät, joita Boeing tarjoaa Suomelle – ”Vastustaja ei välttämättä edes tiedä, että hänen järjestelmänsä on pantu sekaisin”

Suomelle tarjottujen uusien hävittäjien joukossa on nyt myös elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneita Boeingin Growler-hävittäjiä.

18.2.2019 20:34

Growlerit ovat elektroniseen sodankäyntiin muokattu versio Super Horneteista, ja ne sisältyvät yhdysvaltalaisen Boeingin aiemmin Suomelle tekemään hävittäjätarjoukseen.

Yllä olevalla videolla Boeing EA-18G Growler Tikkakosken lentonäytöksessä kesäkuussa 2018.

Tarjous hävittäjistä piti jättää Suomelle jo tammikuun loppuun mennessä, mutta Boeing kertoi Growlereiden sisältymisestä tarjoukseen vasta maanantaina.

Boeing on yksi viidestä valmistajasta, joka on antanut Suomelle tarjouksen hävittäjistä nykyisten Hornetien seuraajiksi.

Growler on suunniteltu lamauttamaan ja sokaisemaan vastapuolen tutkia.

– Vastustaja ei välttämättä edes tiedä, että hänen järjestelmänsä on pantu sekaisin, kertoo Boeingin teollisesta yhteistyöstä vastaava Maria Laine.

Suomen mittavasta, 7–10 miljardin hävittäjäkaupasta kilpailevat myös EU-maiden konsortion Eurofighter Typhoon, ruotsalaisen Saabin Gripen, yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35 sekä ranskalainen Dassault Rafale.

Boeing kertoo, että Growler on ainoa tuotannossa oleva elektronisen sodankäynnin hävittäjä.

Boeing EA-18G Growler.

”Paljon” Super Hornetia kalliimpi

Jos Suomi valitsee Boeingin Super Hornet -hävittäjät, se saa itse päättää, kuinka suuri osa niistä on Growlereita, kertoo Laine ja vanhempi neuvonantaja Juhani Kaskeala.

Entinen Suomen Puolustusvoimain komentaja Kaskeala toimii Boeingin konsulttina Blic-yrityksen kautta.

Suuntaa mahdollisesta määrästä antaa se, että kyseisiä hävittäjiä käytetään Yhdysvaltojen merivoimissa tällä hetkellä niin, että 44:ää Super Hornetia kohden on 5–7 Growleria, tosin määrää on tarkoitus nostaa.

Growlereiden houkutusta vähentää niiden hinta, joka on Kaskealan mukaan ”paljon” Super Hornetia kalliimpi. Boeing ei kerro, kuinka paljon.

– Parempi, kun en kommentoi, Laine sanoo.

Aiemmin myyntilupa vain Australialle

Nykyiset Hornetit tulevat käyttöikänsä päähän vuoteen 2030 mennessä. Uusia hävittäjiä olisi tarkoitus käyttää 2060-luvulle asti, joten niissä kiinnostaa, pysyisivätkö koneet ajan tasalla kaikki nämä vuodet.

Boeing vakuuttaa, että pysyisivät. Jo tällä hetkellä Boeingilta tilattuja Super Horneteja valmistuu vielä vuonna 2034.

– Niitä käytetään noin 30 vuotta, eli kyllä ne ovat vielä toiminnassa vuonna 2060, Laine sanoo.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö on antanut aiemmin luvan tarjota Growlereita vain Australialle.

Boeing pitää myyntiluvan saamista Suomeen poikkeuksellisena.

– Tämä on hirvittävä luottamuksen osoitus, että Suomelle ollaan valmiita antamaan nämä, Kaskeala sanoo.

Sen, mihin hävittäjään päädytään, päättää Suomen hallitus vuonna 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?