Rikosepäily: Yrittäjä dumppasi tuhansia tonneja muovijätettä maastoon – pysäyttävä näky metsässä

Julkaistu:

Tulli ja poliisi epäilevät eteläkarjalalaisen tilallisen dumpanneen metsään poikkeuksellisen suuren määrän, arviolta vähintään 3 700 tonnia, muovi- ja muuta jätettä.
– Lopullinen jätemäärä varmistuu vasta, kun aluetta ryhdytään ennallistamaan ja jätettä aletaan nostaa kuorma-autojen kyytiin, sanoo tutkinnanjohtaja Sanna Hedman Kaakkois-Suomen poliisista.

Yrittäjä tiettävästi pyrki välttämään satojen tuhansien eurojen jätehuoltokulut, kun hän oli viranomaisten mukaan vienyt ainakin vuosina 2011–2018 tilan muovi- ja muut jätteet laillisen jätehuoltopisteen sijasta maastoon.

Jätevuoressa on muovin ohella myös esimerkiksi yhdyskuntajätettä ja liuottimia.

Tapaus on tullin esitutkinnassa törkeänä veropetoksena, ja poliisi tutkii tapausta törkeänä ympäristön turmelemisena. Siitä voidaan tuomita vankeutta neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen.

Jäteskandaali tuli viime kesänä Kaakkois-Suomen ely-keskuksen tietoon tiettävästi ilmiannon kautta. Ely-keskuksen tarkastuksen jälkeen tulli teki marraskuussa tilalla kotietsinnän.

Alustavan arvion jätteen määrästä teki kaupungin ympäristötoimi. Ympäristöviranomaiset ovat myös ottaneet alueelta näytteitä.

– Odotamme parhaillaan laboratoriosta tietoa siitä, mitä tavara varsinaisesti pitää sisällään. Olemassa on riski, että vesistöihin on voinut syntyä joitakin valumia, sanoo Hedman.

Hedmanin mukaan roskaamistapaukset eivät ole poikkeuksellisia, sillä etenkin maaseudulla jätteitä on perinteisesti päätynyt luontoon. Epäilty tilan jättämä jätevuori on kuitenkin harvinaisen suuri.

2018 Etelä-Karjalan 130 000 asukkaalta kertyi kotitalouksien kuivajätettä yhteensä noin 20 000 tonnia, kertovat maakunnallisen Etelä-Karjalan Jätehuolto -yhtiön tilastot.

Tilan epäillään dumpanneen 3 700 muovitonnia jätettä, joka vastaisi siis lähes viidesosaa koko maakunnan asukkaiden vuosittaisesta kuivajätemäärästä, eli lähes 25 000 asukkaan vuotuisia roskia.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus asetti helmikuun 15. päivänä tullin vaatimuksesta yrittäjän omaisuutta vakuustakavarikkoon yli 260 000 euron arvosta.

Jätevero on 70 euroa tonnilta, joten 3 700 tonnista maksamatta jätetyn jäteveron arvo olisi noin 260 000 euroa.

Takavarikon syynä oli se, että epäillyn pelättiin kätkevän omaisuuttaan viranomaisilta.

Asiasta on uutisoinut aiemmin Etelä-Saimaa.

Juttua muokattu 19.2.2019 kello 11.40: juttuun on lisätty linkki Etelä-Saimaan uutiseen.