Keski-ikäiset ”itsenäisen työn sankarit” joutuvat Pohjois-Karjalassa sairaalahoitoon lumenpudotuksen seurauksena – muualla Suomessa vastaavaa ei tapahdu

Julkaistu:

Omakotitalon katoilta lumen pudottaminen on lääkärin mukaan turhaa ja vaarallista.”Katto on helpompi korjata kuin lantio”
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on hoidettu viikon aikana kymmeniä katolta alas tulleita lumenpudottajia. Uutisesta kertoi ensimmäisenä Karjalainen.

Kaikki hoidettavat ovat miehiä, ikähaitarilta 45–90 vuotta. He ovat pudonneet omakotitalon katolta, kun ovat luoneet lunta ilman minkäänlaisia varmistusköysiä.

– Kaikki ovat olleet tällaisia itsenäisiä työn sankareita. Otin torstaina yhteyttä Karjalaiseen, kun huomasin, että näitä tulee nyt koko ajan, kertoo Pohjois-Karjalan keskussairaalan apulaisylilääkäri Ville Vänni Joensuusta.

Eri asteisia vammoja on tullut paljon. Alaraajamurtumia eli nilkka-, sääri-, reisi- ja lonkkamurtumia on tullut runsaasti. Lisäksi on selkärankavammoja, rintakehän vammoja ja lantionmurtumia. Osaan rankavammoista voi liittyä halvaantumisia, osa rintakehävammoista joutuu väliaikaisesti hengityskoneeseen.

– Lantionmurtumat ovat suhteellisen harvinaisia, mutta nyt niitä on tullut viikon sisällä viisi, kaikki näitä lumenpudottajia. Tällaisia murtumia hoidetaan meidän kokoisessa sairaalassa tavallisesti kymmenkunta vuodessa.

Vänni luettelee, että potilailla on lisäksi muun muassa rankamurtumia ja rintakehävammoja.

Hänen tietojensa mukaan yksikään potilaista ei ole kuollut. Loukkaantumiset voivat kuitenkin olla huomattavia.

– Toimintakyky saattaa mennä pidempiaikaisesti. Pudotuksen seurauksena saattaa halvautua. Osa potilaista on niin iäkkäitä, että alaraajamurtuman myötä liikuntakyky ei koskaan palaudu.

”Katto on helpompi korjata kuin lantio”

Varsinkin lehtijutun jälkeen tilanne on Joensuussa rauhoittunut, eikä uusia katolta pudonneita potilaita ole tullut.

– Nämä tapaturmat ovat kaikki tarpeettomia, kun kaikki potilaat ovat tippuneet omakotitalojen katoilta. Harjakattoiselta katolta ei tarvitse pudottaa lunta.

– En ole mikään kattoekspertti, mutta sen verran tiedän, että katto on helpompi korjata kuin lantio. Omakotitalon kattoja ei ole sortunut paineen alla dokumentoidun historian aikana.

Vänni kertoo, että tänä vuonna tapaturmia on ollut poikkeuksellisen paljon. Tämän on tehnyt runsasluminen talvi ja pitkä pakkasjakso. Kun mediassa on puhuttu ilmojen lauhtumisesta ja lumimassojen käymisestä raskaammiksi, moni on kivunnut katolleen.

– Viimeksi vastaavanlainen määrä katoilta pudonneita henkilöitä oli 2010, jolloin Joensuussa oli runsasluminen talvi ja pitkä pakkasjakso.

– Silloin taisi olla Jan Vapaavuori ministerinä. Hän sanoi että lunta tulee tiputtaa katolta. Silloin tuli yhden vuorokauden aikana viisi kaularangan murtumaa, Vänni sanoo.

Vuonna 2010 talviset kattotapaturmat olivat hyvin synkkiä, sillä silloin sai surmansa kaksi henkilöä.

Vastaavanlaista ilmiötä ei ole havaittu muissa Ilta-Sanomien tavoittamissa kaupungeissa. Muun muassa Helsingin pelastuslaitoksella ei oltu kuultu vastaavasta.

Kyselyyn vastasivat myös Tampereen yliopistollinen sairaala, Oulun yliopistollinen sairaala sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

– Olemme selvittäneet juuri asiaa ja tällaista ilmiötä ei ole ollut meillä tänä talvena. Hoitajamme ja lääkärimme eivät muistaneet yhtään vastaavaa tapausta. Toki yksittäisiä tapauksia voi silti olla, kertoo Ilta-Sanomille TAYSin toimialuejohtaja Sally Järvelä.

– Tällaisia vammoja ei ole tullut tänne meille, ei ole tullut vastaan, ei ainakaan tässä määrin tänä talvena, kertoo Oulun yliopistollisen keskussairaalan keskuspäivystyksen vuorovastaava Mirva Lamminaho.

Ilmiö ei soita äkkiseltään kelloja Turussakaan.

– Ei meillä nyt kymmenittäin katolta pudonneita henkilöitä täällä ole ollut hoidossa, että olisi ihan jonoksi asti ollut. Tosin ei täällä luntakaan ole katoilla paljon ollut. Liukkaus on meillä pahempi ongelma, kertoo TYKS:n viikonlopun traumatologian takapäivystäjä lääkäri Mikko Karvonen.