Sinisten ja Sipilän kiista EU-kokouksista ratkesi – porttikielto ja boikotti peruttiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sinisten ja Sipilän kiista EU-kokouksista ratkesi – porttikielto ja boikotti peruttiin

Sinisten Simon Elo (vas.) ja Samuli Virtanen sekä Keskustan Juha Sipilä.

Julkaistu: 17.2.2019 21:06

Pääministeri Sipilä kertoi, ettei sinisten valtiosihteerillä ei ole porttikieltoa ministerivaliokunnan kokoukseen. Siniset perui samalla aikeensa boikotoida EU-ministerivaliokunnan kokouksia.

Riita oli melkoisen lyhyt ja kiihkeä.

Keskiviikkona se alkoi, ja päättyi tänään sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla.

– Pääministeri on päättänyt rauhoittaa tilanteen, ryhmäjohtaja Simon Elo (sin) sanoi IS:lle.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi Ylen haastattelutunnilla, että sinisten valtiosihteeri Samuli Virtasella ei ole porttikieltoa EU-ministerivaliokunnan kokouksiin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi haastattelutunnilla, että sinisten valtiosihteeri Samuli Virtanen on tervetullut EU-ministerivaliokunnan kokouksiin.

– Ei porttikieltoa ole laitettu, hänellä on oikeus osallistua, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa.

Sipilän mukaan mitään tietoa sinisten ministereiden boikotista ei hänellä ole.

– Eilen illalla keskustelin Sampo Terhon (sin) kanssa. Ei hän indikoinut, että heidän ministerinsä eivät osallistuisi EU-ministerivaliokunnan kokouksiin, Sipilä totesi haastattelutunnilla.

Siniset oli eri mieltä kuin hallituskumppaninsa kokoomus ja keskusta siitä, mikä on Suomen tuleva kanta Euroopan vakausmekanismin (EVM) sääntömuutoksiin.

IS kertoi keskiviikkona, että kokoomus ja keskusta olisivat valmiita muuttamaan EVM:n päätöksentekoa.

Keskusta ja kokoomus ovat kannattaneet, että yksimielisyydestä EVM:n päätöksenteossa voitaisiin tinkiä ja tehdä päätöksiä 85% määräenemmistöllä. Siniset ei halua tinkiä yhtään EVM:n yksimielisyysvaatimuksista.

Tunteet kävivät kuumina.

Siniset halusi pitää kiinni vakausmekanismi EVM:n yksimielisyysvaatimuksesta. Keskusta ja kokoomus halusivat, että EVM:ssä voitaisiin jatkossa tehdä päätöksiä myös 85 prosentin määräenemmistöllä. Kuvassa porttikiellon saanut valtiosihteeri Samuli Virtanen.

IS kertoi perjantaina, että pääministeri Sipilä oli torstai-iltana antanut valtiosihteeri Samuli Virtaselle porttikiellon EU-ministerivaliokunnan kokouksiin.

Virtanen oli ollut sinisten ainoa edustaja toissa viikon perjantain kokouksessa. Kokouksessa ei tehty päätöksiä, koska paikalla ei ollut ainuttakaan sinisten ministeriä ja valtiosihteerillä ei ole ministerivaliokunnan kokouksissa puheoikeutta.

Siniset suivaantuivat Sipilän langettamasta porttikiellosta Virtaselle.

Ryhmäjohtaja Elo kertoi lauantaina IS:ssa, että siniset alkavat boikotoida EU-ministerivaliokunnan kokouksia Virtasen saaman porttikiellon vuoksi.

Pääministerin haastattelutunnin jälkeen sinisten ja Sipilän välillä oli taas rauha.

Sinisten ryhmäjohtaja Simon Elon mukaan rauha on nyt maassa. Sipilä perui sinisten valtiosihteerille langettaman porttikiellon, ja sinisten ministerit lopettivat suunnittelemansa boikotin EU-ministerivaliokunnan kokouksiin.

Kun Virtaselle porttikieltoa ei ole, myös siniset purkivat omat boikottinsa.

– Meidän puolesta rauha on maassa silloin, jos meidän esittämämme virkamies ministerivaliokunnan ohjesäännön mukaan voi kokoukseen osallistua. Ja asiakysymys on kunnossa, ryhmäjohtaja Elo totesi IS:lle.

– En ota kantaa, mitä pääministeri on kulissien takana asioista puhunut. Oleellista on, että hän on julkisesti todennut, että meidän valtiosihteeri on EU-ministerivaliokunnan kokoukseen tervetullut, ja on todennut – mikä tärkeintä – että tästä yksimielisyysvaatimuksesta pidetään kiinni, Elo jatkoi.

Vuonna 2012 aloittanut Euroopan vakausmekanismi (EVM) on euromaiden perustama rahoituslaitos, jonka avulla pyritään turvaamaan euroalueen rahoitusvakaus esimerkiksi kriisilainoja myöntämällä.

Jos jonkun euromaan pankit haluavat EVM:ltä rahoitusta, euromaiden pitää tehdä päätöksensä yksimielisesti.

Nyt suunnitelmissa siis oli, että päätöksiä voitaisiin tehdä myös 85 prosentin määräenemmistöllä.

Elo muistutti, että EVM:ssä voi jo nyt tehdä päätöksen kriisitapauksessa määräenemmistöllä.

– Vaikka Suomi olisi 2015 vastustanut Kreikan tukemista, silloin olisi otettu käyttöön hätätilamenettely, ja menty määräenemmistöpäätöksen mukaan. Siniset ei voi hyväksyä, että jokaisessa päätöksessä mentäisiin määräenemmistön mukaan, Elo sanoi.

Koska Sipilän hallitus ei päässyt Suomen kannasta yksimielisyyteen, hallitus siirsi EVM:n sääntömuutoksista päättämisen seuraavalle eduskunnalle.

– Kiitän, että pääministeri on järkevällä linjalla ja ymmärtää niin kuin mekin, että tällaisella asialla ei ole kiire. Se vaatisi perustuslakivaliokunnan lausunnon ja annetaan seuraavan eduskunnan päätettäväksi.

– Seuraava eduskunta tekee päätökset kesäkuun EU:n huippukokoukseen, että muuttaako Suomi linjaansa jollain tavoin. Mutta tämä hallitus ei linjaa muuta, Elo summasi riidan lopputuloksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?