Teinipoika kuoli jyrkkään, kivikkoiseen mäkeen Himoksella – tämä onnettomuudesta tiedetään nyt

Julkaistu: , Päivitetty:

Poika kuoli todennäköisesti tapahtumapaikalla. Hän oli rippileiriläinen Paraisilta ja vasta ensimmäistä päivää hiihtokeskuksessa.
Paraisilta lähteneiden nuorten rippikoululeiri sai lauantaina järkyttävän päätöksen Jämsän Himoksella, kun 15-vuotias poika kuoli lasketteluonnettomuudessa.

Poika oli lähtenyt kavereidensa kanssa laskettelemaan. Rippikoululeirille osallistui kahdeksan poikaa.

Himoksella leiriläiset hajosivat omiin ryhmiinsä.

15-vuotias lähti neljän kaverinsa kanssa laskettelemaan Himoksen pohjoisrinteiden merkittyjen ja hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella.

Pojat laskettelivat kivikkoista mäkeä. 15-vuotias kaatui jyrkässä kohdassa ja loukkasi hengenvaarallisesti itsensä.

IS:n tietojen mukaan poika oli laskenut alas jyrkänteeltä ja kaatunut.

– Ilmeisesti 15-vuotias oli laskenut porukan viimeisenä. Kaverit olivat pysähtyneet johonkin kohtaan rinnettä ja rupesivat ihmettelemään, missä yksi kaveri on, rikoskomisario Kari Aaltio kertoo tapahtumista.

Muut pojat lähtivät katsomaan, mihin 15-vuotias jäi. He kipusivat rinnettä ylös ja löysivät pojan lumesta makaamassa. Kaverit soittivat apua välittömästi turman huomattuaan.

Aaltio sanoo, että kyseessä ei ole törmäysonnettomuus. Poika ei ollut törmännyt puuhun.

– Siellä on jyrkkiäkin kohtia. Vaikka ollaan Keski-Suomessa, löytyy myös jyrkkiä kohtia.


Uutistoimisto STT:lle Aaltio kertoi, että poika kuoli mitä todennäköisimmin tapahtumapaikalla.

Minkälainen lumitilanne on rinteessä, näkyykö paikassa kiviä?

– Keski-Suomessa on paljon lunta tällä hetkellä.

Minkälainen laskettelukokemus pojalla on?

– Jos on 15-vuotias, silloin ei voi olla kovin kokenut laskija vielä. Ja tietäen henkilön asuinpaikan, veikkaan, ettei ole hirveästi laskettelukokemusta.

”Normaalia laskettelua”

Rikoskomisario Aaltio ei osaa vielä sanoa, oliko pojalla kypärä. Hän ei myöskään tiedä, lasketteliko poika lumilaudalla vai suksilla. Poliisin mukaan ei ole viitteitä siitä, että poikaa olisi mitenkään yllytetty laskemaan.

– Ihan normaalia laskettelua on, että mennään rinnealueiden ulkopuolelle ja katsotaan, mitä siellä on.

Onnettomuus sattui noin kello 16. Keski-Suomen pelastuslaitos sai ensimmäisen hälytyksen kello 16.03. Paikalle hälytettiin ambulanssi.

Himos-yhtiöiden toimitusjohtajan Elsi Ojalan mukaan viikonlopun aikana Himoksen rinteissä on useita tuhansia laskijoita.

– Onnettomuuspaikka sijaitsee selkeästi merkattujen ja kunnostettujen rinteiden ulkopuolella. Näitä ulkopuolisia alueita ei kuitenkaan ole mitenkään aidattu, eikä sitä pysty mitenkään vahtimaan, jos joku menee sinne laskemaan, Ojala kertoi lauantaina.

Tragedia kesken rippikoulun

Rippikoululaiset olivat lähteneet aamulla Paraisilta ja saapuneet päivällä Himokselle. Suunnitelmissa oli viettää viikko rippileirillä. Viikko on myös koululaisten hiihtolomaviikko.

Rippikoululaiset lähtivät illalla takaisin kotiinsa.

Rippileirin järjestäneen Paraisten ruotsinkielisen seurakunnan (Väståbolands Svenska Församling) kirkkoherran Harry Backströmin mukaan lasketteluleiri on seurakunnan monivuotinen perinne. Rippileiriläisten valvojalla on vuosien kokemus niiden järjestämisestä ja nuorista huolehtimisesta.

– Ohjeet ovat tarkat ja kaikki turvatoimet on käyty monenmonta kertaa läpi. Nuoret ovat kuitenkin nopeita liikkeissään ja he olivat päässeet sellaiselle alueelle, minne ei olisi pitänyt mennä. Kaikki oli käynyt niin nopeasti, Backström kertoi lauantaina.

Kirkkoherra kertoo olleensa puhelimitse yhteydessä poikien valvojaan ja keskustelleensa hänen kanssaan tapahtuneesta. Valvoja on kirkkoherran mukaan äärimmäisen järkyttynyt rippileiriläisen kuolemasta.

– Hän kuitenkin teki kaiken, mitä siinä tilanteessa vain voi tehdä. Vaikka tätä ei olisi pitänyt tapahtua, se kuitenkin tapahtui, ja tapahtunutta ei voi peruuttaa.

Poliisi tavoitti omaiset illalla.
Juttua päivitetty klo 23.01: Onnettomuus ei tapahtunut rinnealueella, vaan sen ulkopuolella.