Espoolainen oppilaitos määrättiin tyhjennettäväksi vajoamisen vuoksi – tältä näyttävät vaaralliset halkeamat ja painumat

Julkaistu:

Ilta-Sanomat vieraili perjantaina Metropolian Leppävaaran huonokuntoisessa kampusrakennuksessa. Opetus määrättiin siirrettäväksi rakennuksesta muualle opiskelijoiden ja työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi.
Espoon kaupunki tiedotti perjantaina, että sen omistaman Metropolian Leppävaaran kampusrakennuksen rakenteissa on ilmennyt äkillisesti lisääntyviä vakavia halkeamia ja painumia, minkä takia kampuksen toiminnot joudutaan siirtämään muualle.
– Tähän mennessä keräämämme tiedon perusteella, ja varmistaaksemme opiskelijoiden ja työntekijöiden turvallisuuden, rakennusta ei voida enää pitää riittävän turvallisena, vaan rakennuksen käytön rajoittaminen ja hallittu tyhjentäminen on aloitettava välittömästi, Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kommentoi tiedotteessa.


Ilta-Sanomat vieraili Metropolia Ammattikorkeakoulun Leppävaaran kampuksella Espoossa perjantaina iltapäivällä.

Ongelmat osuvat silmään vasta harmaan rakennuksen sisäpuolella, kun rakennuksessa kävelee ja ympäristöään tarkemmin tutkailee. Pienempiä ja isompia halkeamia näkyy siellä täällä seinissä joissain rakennuksen tiloissa.


Kiinteistönhoitaja esittelee IS:lle halkeamia, joita löytyy niin luokkahuoneista kuin yleisistä tiloista. Hän kertoo, että vaikka rakennuksen vauriot ovat olleet näkyvillä ja tiedossa, tuli tieto kampuksen tyhjentämisestä silti yllätyksenä.

– Onhan täällä näitä insinöörejä pyörinyt, mutta kyllä tämä silti sinänsä tuli puskista. Aika radikaali liike, että koulu laitetaan kiinni, hän ihmettelee.


Rakennuksen aulassa vastaan tulee Metropolian tieto- ja viestintätekniikan osaamisaluepäällikkö Janne Salonen. Hän sai tiedon opetustoiminnan siirtämisestä muualle vasta torstaina illansuussa.

– Kyllä se tietysti vähän järkytys oli, että tämä oli näin huonossa kunnossa. Onhan täällä ollut näitä halkeamia ja muita. Mutta oli sellainen ikään kuin hiljainen ymmärrys, että se olisi sellaista, mikä on korjattavissa. Siihen nähden tämä on ollut yllättävää.Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo IS:lle, että ensimmäiset halkeamat ja painumat on havaittu jo vuonna 2004. Rakennukselle on tehty useita kuntotutkimuksia, ja rakennuksen liikkeitä on seurattu siirtymä- ja painumamittauksilla.

– Tämä on ollut koko ajan tiedossa, että rakennus vähän liikkuu ja painuu, ja sinne muodostuu halkeamia. Ja niitä on tässä seurattu ja tutkittu vuosien varrella.


Mikä rakennuksessa sitten oikein mättää?

– Ongelmana on se, että perustuksista puuttuu vinopaalut. Se aiheuttaa osittain sitä liikkumista. En tiedä mitkä ovat olleet perusteet silloin vuonna 89, kun sitä on rakennettu. Siellä on pystypaalut vain. En tiedä miksi, en ole ollut silloin rakentamassa.

Entä pitäisikö tässä nyt pelätä rakennuksen romahtamista?

– Ei voi sanoa, että olisi huomattu hirvittävää pahenemista. Mutta se on huomattu, että se ei ole loppunut. Eli painumat ja halkeamat edelleen lisääntyvät, ja vesikaton kanssa on ollut ongelmia. Vesikattoon tulee ilmeisesti tämän liikkumisen vuoksi repeämiä. Siitä aiheutuu se, että vesi pääsee yläpohjarakenteisiin.

– Näiden perusteella päätettiin sitten, että nyt lopetetaan tämä tutkinta, tartutaan toimeen ja haetaan väistötiloja. Että on parempi, että sitä ei käytetä. Mutta ei tässä ole kriisistä kyse. Ei tässä tapahdu huomenna mitään. Metropolian kanssa tänään puhuttiin, että maalis-huhtikuu olisi se aikataulu, että he pystyisivät järjestämään väistön niille opetustiloille.


Rakennuksen vanha osa on valmistunut 1989 ja uudempi laajennusosa 2002. Metropolian Leppävaaran kampuksella on noin 3000 opiskelijaa ja 140 työntekijää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt