Sipilä antoi porttikiellon sinisten valtiosihteerille hallituksen EU-kokouksiin – syynä luottamuspula EVM-kiistassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sipilä antoi porttikiellon sinisten valtio­sihteerille hallituksen EU-kokouksiin – syynä luottamuspula EVM-kiistassa

Hallituksen sisäinen riitely Suomen Euroopan vakausmekanismia (EVM) koskevasta linjamuutoksesta kovenee. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kielsi sinisten hallitusryhmän valtiosihteeriltä Samuli Virtaselta osallistumisen hallituksen EU-kokouksiin.

Pääministeri Juha Sipilä antoi sinisten ministeriryhmän valtiosihteerille Samuli Virtaselle (kuva vas.) porttikiellon hallituksen EU-ministerivaliokunnan kokouksiin.

15.2.2019 14:27

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti sinisten ministeriryhmän valtiosihteerille Samuli Virtaselle IS:n tietojen mukaan torstai-iltana, ettei tällä ole asiaa jatkossa hallituksen EU-ministerivaliokunnan kokouksiin.

Kyseessä on erittäin harvinainen porttikielto.

Perjantaiaamun EU-ministerivaliokunnan kokoukseen Virtasella ei ollut enää pääsyä.

Valtiosihteeri Samuli Virtanen.

Tiettävästi Sipilä on hermostunut Ilta-Sanomien asiaa koskevista uutisista. IS on kertonut kahdessa uutisessaan, että hallituksen EVM-linjaa ollaan muuttamassa, mutta hallitus ei pääse asiasta yksimielisyyteen. Jatkossa EVM:n pikaiset kriisipäätökset voitaisiin tehdä 85 prosentin määräenemmistöllä, eikä yksimielisyysvaatimusta olisi, jos valtiovarainministeriön virkamiesesitys menee läpi.

Lue lisää: Hallituksessa syntyi lihava riita Suomen EVM-vastuista – Suomen päätösvaltaa EVM:ssa ollaan kaventamassa

Työministeri Jari Lindsröm (sin) kertoi IS:ssa torstaina, että linjaus ei sovi sinisille.

IS:n tietojen mukaan Sipilä epäilee Virtasen vuotaneen asian Ilta-Sanomille.

EVM-linjaus oli esillä hallituksen EU-ministerivaliokunnassa viime viikon perjantaina, jossa sinisiä edusti valtiosihteeri Virtanen EU-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin) poissaolon takia.

Virtanen oli kokouksessa kertonut, ettei siniset tue esitystä, jonka Sipilä olisi halunnut viedä eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Samaa vaaditaan myös valtiovarainministeriön julkisessa virkamiesmuistiossa.

Sinisten kannan takia linjausta ei saatu eduskunnan suureen valiokuntaan. Keskiviikkona hallitustrio sopi, että asiasta neuvotellaan uudestaan ensi viikolla.

Sipilän kiirehtimistä on ihmetelty, sillä muutos pitäisi käyttää myös eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Käytännössä EM-linjauksen käsittely on aikapulan takia mahdotonta ennen vaaleja, sillä perustuslakivaliokunta on jo nyt täysin työllistetty.

Lue lisää: Siniset torppaavat Suomen EVM-linjan muutosvaatimukset – Jari Lindström: ”Mistä tämä kiire oikein tuli?”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) yritteli rauhoitella kiistaa eilen IS:lle.

– Itse en nyt kiirehdi asian ratkaisemista, kun ei olla niin sanotusti jäniksen selässä, Orpo sanoi.

Uudesta EVM-linjauksesta pitäisi päättää eurohuippukokouksessa kesäkuussa, mutta Suomessa asia vaatii sitä ennen eduskunnan ja perustuslakivaliokunnan hyväksymisen.

Yhdeksi syyksi Sipilän kiirehtimiselle on epäilty sitä, että pöytä halutaan puhtaaksi ennen Suomen EU-puheenjohtajuutta, joka alkaa heinäkuun alusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?