Siniset torppaavat Suomen EVM-linjan muutosvaatimukset – Jari Lindström: ”Mistä tämä kiire oikein tuli?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Siniset torppaavat Suomen EVM-linjan muutosvaatimukset – Jari Lindström: ”Mistä tämä kiire oikein tuli?”

Valtiovarainministeriön esitys Suomen uudeksi EVM-linjaksi ei käy sinisille.

Julkaistu: 14.2.2019 20:00

Siniset tyrmäävät valtiovarainministeriön esityksen, että Suomi luopuisi Euroopan vakausmekanismin (EVM) päätösten osalta yksimielisyysvaatimuksesta ja antaisi päätösvaltaansa suurille euromaille. – Ei käy, linjaa sinisten työministeri Jari Lindström.

Vuonna 2012 aloittanut Euroopan vakausmekanismi (EVM) on euromaiden perustama rahoituslaitos, jonka avulla pyritään turvaamaan euroalueen rahoitusvakaus esimerkiksi kriisilainoja myöntämällä.

Tähän saakka sen päätöksiin on vaadittu yksimielisyyttä, mutta nyt isot maat, kuten Saksa ja Ranska, vaativat, että nopeat kriisipäätökset voitaisiin tehdä jatkossa 85 prosentin määräenemmistöllä.

Se tarkoittaisi Suomen vaikutusvallan merkittävää vähenemistä. Suuriakin tukipäätöksiä voitaisiin tehdä Suomen kannasta huolimatta, joskaan EVM:n noin 500 miljardin euron limiittiä ei muutettaisi. Valtiovarainministeriön asiaa koskevan muistion mukaan ”Suomen vastuut EVM:stä eivät suoraan kasva, joskin riskit voivat muuttua”.

IS uutisoi keskiviikkona, että asiasta on syntynyt hallituksessa lihava riita. Hallitukselle asian tuominen eduskuntaan juuri vaalien alla on enemmän kuin kiusallista, ja lakimuutosta onkin viety eteenpäin hiljaisuuden vallitessa.

Asia jäi pöydälle viime perjantaina EU-ministerivaliokunnassa ja hallitustrio pääministeri Juha Sipilän (kesk) johdolla päätti keskiviikkona, että asian käsittelyä jatketaan vasta ensi viikolla. Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) toivovat pikaista päätöstä, että Suomi mukautuu suurten euromaiden linjaan.

”Mistä tämä kiire oikein tuli?”

Sinisille uusi linjaus ei kuitenkaan käy. Hallitustriossa istuu Eurooppa-, kullttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho, mutta työministeri Jari Lindström sanoo IS:lle suoraan, ettei puolue tue muutosta.

Hän ihmettelee, miksi Sipilä ja Orpo ajavat kiireellä esitystä läpi.

– Me emme ensinnäkään ymmärretä, mistä tämä kiire oikein tuli. Minkä takia täytyy kiirehtiä? Toisekseen me olemme tehneet tietyt sopimukset jo hallituskauden alussa ja meillä on hallitusohjelmassa tietyt sitoumukset, ja niistä me haluamme pitää kiinni, Lindström sanoo.

Varsinkin Sipilän kerrotaan kirehtivän lakimuutosta. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan pitäisi ehtiä käsitellä asia ennen vaaleja, vaikka se on jo muutenkin tukehtumassa työtaakkansa alle.

Käytännössä aikataulu on liki mahdoton.

– Siltä se näyttää. Luulen, että tämä olisi viisasta jättää seuraavalle hallitukselle, vaikka olen ymmärtänyt, että pääministerillä onkin halua tässä kiirehtiä.

Jos siniset antaisivat asiassa periksi, perussuomalaiset saisivat jälleen yhden aseen käsiinsä puolueiden välisessä veljessodassa. Moni muistaa, miten Timo Soini (sin) söi vanhat puheensa ja kääntyi tukemaan Kreikan lainapakettia kesällä 2015 päästyään Sipilän hallituksen ulkoministeriksi.

– Ei meidän tarvitse perussuomalaisia pelätä. Ylipäätään EVM- ratkaisu oli jo alun perinkin tuskaisen vaikeaa meille, siis silloisille perussuomalaisille, joita silloin edustin. Silloin saatiin aikaiseksi tällainen rauhantilanne, niin en ymmärrä, miksi sitä pitää pöyhiä.

Myös oppositiossa istuvat perussuomalaiset käsittelivät asiaa tänään. Puolueen mukaan hallitus on antamassa periksi isojen euromaiden painostuksen edessä ja on valmis luopumaan yksimielisyysvaatimuksesta.

– Suomen vastuut voisivat kasvaa uusien myönnettyjen tukien myötä, eikä Suomi voisi tehdä asialle mitään. Miksi hallitus haluaa luopua yksimielisyysvaatimuksesta? Suomi on käytännössä tipauttamassa itseään pois päätöksentekopöydistä, valtiovarainvaliokunnan jäsen, edustaja Ville Vähämäki ihmettelee ja pelkää, että Italia voi vetää koko EU-alueen taantumaan.

– Talouskriisi voi eskaloitua Suomen tulevalla EU-puheenjohtajakaudella. Tällöin joudutaan tekemään vaikeita päätöksiä ja tukemaan Etelä- Euroopan velkamaita. Hallitus pakoilee vastuuta ja on tekemässä Suomen edun vastaisen päätöksen luopumalla yksimielisyysvaatimuksesta. Tällöin puheenjohtajuuskaudella voidaan vedota siihen, ettei Suomi enää voinut asialle mitään, Vähämäki sanoo.

Ministeriö kiirehtii – mutta Orpo ei enää

Petteri Orpo yrittää rauhoitella syntynyttä kiistaa.

– Me emme ehtineet edes riidellä, kun totesimme, että meidän täytyy (vielä) pohtia tätä asiaa, Orpo muotoilee IS:lle ja sanoo, ettei muutos olisi edes merkittävä, vaikka Suomen peruslinja onkin ollut tähän saakka pitää kiinni EVM:n yksimielisyysvaatimuksesta.

Orpon mukaan ”valtiovarainministeriön virkakanta” lähtee siitä, että jatkoa varten pitäisi saada asiaan eduskunnan selkeä kanta.

Ministeriössä kirjoitetun muistion mukaan asia pitäisi saada eduskunnan käsittelyyn ”viipymättä”, sillä EVM:n sääntöjen muutoksesta pitäisi päättää eurokokouksessa jo ensi kesäkuussa.

Torstaina Orpon kanta oli se, ettei asiassa sittenkään tule kiirehtiä.

– Varmaan kun käytetään aikaa ja perehdytään kunnolla, niin sitten kannat ratkeavat. Minusta tässä ollaan perehtymisvaiheessa. Itse en nyt kiirehdi asian ratkaisemista, kun ei olla niin sanotusti jäniksen selässä.

Orpo korostaa neuvotelleensa joulukuun huippukokouksessa koko yön, jotta Suomi sai kirjatuksi päätökseen sen, että asiassa täytyy ottaa huomioon myös kansalliset perustuslailliset näkökohdat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?