Teuvo Lomanin käräjät päättyivät – oikeudessa todistajina tunnettuja naisnäyttelijöitä

Julkaistu:

Helsingin käräjäoikeus antaa stylisti Teuvo Lomanin seksuaalirikosjutussa tuomion maaliskuussa.
Sisustus- ja vaatesuunnittelija Teuvo Lomanin seksuaalirikossyytteen käsittely saatiin päätökseen Helsingin käräjäoikeudessa torstaina. Lomania syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joka syyttäjän mukaan olisi tapahtunut 20 vuotta sitten.

Tuomio jutussa annetaan 7. maaliskuuta.

Käräjäoikeus käytti jutun käsittelyyn kolme istuntopäivää. Koko käsittely ja kaikki asiakirjat määrättiin salaisiksi. Käräjäoikeus aikoo kuitenkin antaa tuomiosta julkisen selosteen.

Käräjäoikeus kuuli jutussa useita henkilötodistajia, joista osa oli syyttäjän ja osa puolustuksen nimeämiä. Syyttäjän todistajista kaksi on IS:n tietojen mukaan tunnettuja näyttelijänaisia.

IS ei paljasta todistajien henkilöllisyyttä, koska kyse on arkaluonteisesta ja salassa pidettävästä asiasta, jossa heitä itseään ei syytetä mistään. Suljettujen ovien takana kuultuina todistajina he ovat myös salassapitovelvollisia oikeudenkäynnin kulusta.

Loman ei ole kommentoinut syytettä julkisuudessa, eikä hänen avustajansa kommentoinut sitä IS:lle käsittelyn päätyttyäkään. Myös asianomistajan asianajaja ilmoitti, ettei hänen päämiehensä kommentoi asiaa.

Syyte on sikäli harvinainen, että se koskee 20 vuotta sitten tapahtuneeksi epäiltyä rikosta. Epäillyn rikoksen tekoaika on tammikuussa 1999.

Tapaus on tullut tutkintaan lähes viime tingassa, sillä syyteoikeus olisi vanhentunut tammikuussa 2019.

– Jos teko on tapahtunut vuonna 1999, niin silloisen lain mukaan syyteoikeus törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vanhenee 20 vuodessa, kertoi rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta IS:lle oikeudenkäynnin alkuvaiheessa.

Perusmuotoinen lapsen seksuaalisen hyväksikäyttö olisi vuonna 1999 tapahtuneen teon kohdalla jo vanhentunut. Siinä vanhentumisaika on silloisen lain mukaan vain kymmenen vuotta.

Jos käräjäoikeus Lomanin kohdalla arvioisi, ettei törkeän tekomuodon tunnusmerkistö, syyte siis hylättäisiin vanhentuneena.

Kesäkuussa 2006 hyväksikäyttörikosten vanhentumista koskeva laki muuttui. Lainmuutoksen jälkeen tapahtuneet lasten seksuaaliset hyväksikäytöt vanhentuvat aikaisintaan kymmenen vuoden kuluttua siitä, kun uhri on tullut täysi-ikäiseksi.