Rikosepäily: Lapset kertoivat koulukyytien kuljettajan huolestuttavasta käytöksestä – poliisi vaikenee yksityiskohdista

Julkaistu:

Sivistystoimenjohtajan mukaan huoli heräsi, kun muutama yläkouluikäinen oppilas kertoi perjantaina kouluhenkilökunnalle kuljettajan ”epäasiallisesta käyttäytymisestä.”
Keskisuomalaisessa kunnassa koulukyytejä ajavan kuljettajan käyttäytymisestä muutamia alaikäisiä oppilaita kohtaan on tehty rikosilmoitus.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo IS:lle, että rikosilmoitus tehtiin perjantaina 8. helmikuuta, ja sen pohjalta on aloitettu esitutkinta.

– Tämä on koulun tekemä rikosilmoitus. Tällä hetkellä rikosnimike on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Aaltio korostaa, että esitutkinta asiassa on vasta aivan alkuvaiheessa.

– Tavallaan meillä olisi mahdollista käyttää esiselvittelyä, mutta kyllä tuossa sen verran on jo meillä tietoa, että sen perusteella on syytä tehdä selvittely rikostutkinnan kautta.

Aaltio ei avaa tapauksen yksityiskohtia, kuten sitä, mitä kuljettajan epäillään tehneen.

Rikoslain mukaan lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy, jos koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan tämän kehitystä, tai saa tämän ryhtymään sellaiseen tekoon.

Lain mukaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan myös se, joka on sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman lapsen kanssa.

Aaltion mukaan epäilty teko on lievästä päästä kyseistä rikosnimikettä.

– Rikosnimikkeestähän sen voi lukea, että epäilty teko on tehty koskettelemalla tai muulla tavoin. Tämä (epäilty teko) on sieltä hyvin lievästä päästä. Mutta kun emme vielä tiedä, että mitä kaikkea tähän voi mahdollisesti liittyä. Sitä alamme nyt tutkia.

Aaltio ei tässä vaiheessa kerro epäillyn kuljettajan sukupuolta tai ikää.

– Epäilty henkilö tekee koulukuljetuksia. Todennäköisesti on niin, että näiden koulukuljetusten aikana on tullut tämä yhteydenpito.

Aaltio ei kommentoi myöskään asianomistajien määrää tai sukupuolta, mutta sanoo kuitenkin, että alaikäisiä asianomistajia on useampia kuin yksi.

– Tapauksen asianomistajat ovat kaikki alle 15-vuotiaita. Tämän (epäillyn toiminnan) epäillään jatkuneen ihan viime viikon loppuviikkoon saakka.

Sivistystoimenjohtaja: ”Ei nyt toistaiseksi ole meillä koulukuljettajana”

Kyseisen keskisuomalaisen kunnan sivistystoimenjohtaja sanoo, että tutkintapyyntö koulukyydin kuljettajasta tehtiin perjantaina 8. helmikuuta.

– Perjantaina tuli muutaman yläkouluikäisen oppilaan kautta tietoon asia, joka meidän oli vietävä eteenpäin. He kertoivat tästä ensin koulukuraattorille. Laitoimme poliisille tutkintapyynnön, ja poliisi sitä tällä hetkellä nyt tutkii.

– Tieto kuljettajan epäasiallisesta käyttäytymisestä herätti meidän huolen siinä määrin, että olimme poliisiin yhteydessä.

Hän ei kuitenkaan avaa tarkemmin, mistä epäasiallisessa käyttäytymisessä olisi ollut kyse. Hän ei ole toistaiseksi itse kuullut kuljettajaa väitteisiin liittyen.

Sivistystoimenjohtajan mukaan kyseinen henkilö ei tee koulukuljetuksia esitutkinnan ollessa käynnissä.

– Meillä ei ole työsuhdetta hänen kanssaan, vaan kuljetusyrityksen kanssa on tehty kuljetussopimus. Olemme tämän kuljetusyrityksen kanssa sopineet perjantaina, että kyseinen kuljettaja ei nyt toistaiseksi ole meillä koulukuljettajana. Hän on poissa näistä tehtävistä nyt esitutkinnan ajan ainakin.

Hän kertoo, että huoltajia on informoitu asiasta.

– Laitoimme kaikille perusopetuksen oppilaiden huoltajille tiedotteen, että tällainen koulukuljettajaan liittyvä tutkinta on käynnissä.