Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puolittamista kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puolittamista kouluissa, päivä­kodeissa ja vanhain­kodeissa

Helsingin kaupunginvaltuuston hyväksymä aloite kaupungin maito- ja lihatuotteiden kulutuksen puolittamisesta etenee valmisteluun.

14.2.2019 11:43

Keskiviikkona hyväksytyllä vihreiden valtuustoaloiteella tavoitellaan Helsingin liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä.

Aloitteen läpimeno ei ole vielä varmaa. Seuraavaksi aloite siirtyy tarkempaan valmisteluun, minkä jälkeen suunnitelma palaa kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Mikäli ehdotus toteutuu, on ruokailuun odotettavissa muutoksia esimerkiksi kaupungin päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja kouluissa.

– Tavoitteen piiriin kuuluisivat kaikki kaupungin omistamat firmat ja joukkoruokailut. Miten se sitten jakautuisi, on valmistelussa hyvä kysymys: olisiko kaikkialla puolitettu lihan ja maidon määrä vai näkyykö se jossain erityisesti. Mielenkiinnolla odotan, miten tavoite sorvautuu käytännön toimiksi, aloitteen tehnyt Atte Harjanne (vihr) sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti syyskuussa 2017 kaupungin uudesta ilmasto-ohjelmasta, jonka tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Harjanteen mukaan ruokailuun keskittyvät ilmastotavoitteet vaativat silti täydennystä.

– Meillä on hyvä ilmasto-ohjelma, mutta siinä on vain löyhä kirjaus aiheesta. Ohjelma keskittyy kaupungin mitattavaan päästötaseeseen, johon ei pääasiallisesti lasketa kulutuksellisia päästöjä. Pointtina on täydentää ohjelmaa.

Kaupunginvaltuustossa eilen hyväksyttyä aloitetta vastustivat kokoomus, perussuomalaiset ja enemmistö SDP:stä. Vastustus perustui suurin osin jo olemassa olevaan ilmasto-ohjelmaan.

– Nykyisellään kunnianhimo ei olisi tätä tasoa: tuskin maito- ja lihatuotteiden kulutus puolittuisi kuudessa vuodessa pelkästään sillä yleisluontoisella kirjauksella, että lisätään kasvisruokaa kouluissa, Harjanne sanoo.

”Syöminen on jokaisen oma asia”

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Mika Raatikainen tyrmää aloitteen.

– Maapallo ei tule pelastumaan sillä, että Helsingissä syödään vähän vähemmän lihaa tai juodaan vähän vähemmän maitoa. Nämä ovat kauniita tarinoita ja utopioita, mihin tietynlainen ihmislauma on lähtenyt mukaan. Nämä ovat juttuja, mitä on kiva jossain eiralaisessa punaviinibaarissa pohtia, mutta oikeasti ei olla valmiita tekemään mitään todellista maapallon parantamiseksi, Raatikainen lataa.

Hän lisää, että ruokailun vahtiminen on sopivaa vain lasten kohdalla.

– Syöminen on jokaisen oma asia. Jos ihminen kokee, että hän voisi syödä vähemmän lihaa, niin kyllä sen pitää lähteä itsestä, ei kaupungin tai muun viranomaisen määräämänä. Jos edelleen haluaa syödä pihvin silloin tällöin, niin en näe järkeä siinä, että siitä pitäisi potea huonoa omaatuntoa. Kyllä tätä maailmaa tuhotaan ihan muualla kun Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?