Kalastuslaki kiilasi soten edelle – Risikko: ”Etenemiselle voi olla parempi, että välillä puhutaan muusta”

Julkaistu:

Puhemiesneuvosto ei ehtinyt keskustella tänään soten etenemiseen liittyneistä huolista.
Perustuslakivaliokunnan sote- ja maakuntauudistusta koskeva lausunto ei valmistunut tänäänkään, ja sen rustaamiseen saattaa kulua valiokunnalta vielä hyvä tovi. Valiokunta ei käsittele kokouksissaan vain sote- ja maakuntalakipakettia. Tänään keskiviikkona se käytti aamupäivän esimerkiksi kalastuslakin käsittelyyn.
Eduskunnan puhemies Paula Risikko pitää myös muiden asioiden eteenpäin viemistä tärkeänä. Hänen käsityksensä on, että valiokunta on pyrkinyt työssään keskittymään sote- ja maakuntauudistusta koskevan lausuntonsa rustaamiseen.

– Käsittääkseni he ovat niin tehneet. Totta kai siinä rinnalla viedään joitakin muita asioita eteenpäin. Monta kertaa prosessin etenemisen kannalta on parempi, että välillä puhutaan jostakin muusta.

Puhemiesneuvosto ei keskiviikkona ehtinyt käsitellä soten etenemiseen liittyviä huolia, koska tiedustelulakipakettien vetäminen pois iltapäivän istunnosta vei sen ajan. Eduskunnassa on esitetty näkemyksiä siitä, että oppositiopuolueet, Sdp etunenässä, jarruttaisivat tahallaan sote- ja maakuntauudistuksen etenemistä. Risikko tiivisti soten etenemiseen liittyvän näkemyksensä seuraavasti:

– Kantani on se, että pitää viedä eteenpäin sotea, mutta myös muita lakeja.

Puhemiesneuvosto keskustelee asiasta mahdollisesti huomenna. Valiokunnassa istuva kansanedustaja Matti Torvinen (sin) oli tänään huolissaan siitä, että sote-lausunnon kirjoittamiselle ei oteta lisäaikaa. Yksi esillä ollut mahdollisuus olisi se, että valiokunta ryhtyisi kokoustamaan myös iltaisin.

– Sen asian päättää perustuslakivaliokunta itse, Risikko sanoi.