Pizzalähetin painajainen: espoolais­parilla ei ollutkaan rahaa – vilkaisusta alkoi tyly myllytys

Julkaistu:

Rikos
24-vuotiaat ryöstäjät puolustautuivat sanomalla, ettei heillä ollut ryöstösuunnitelmaa vaan tarkoitus hankkia syötävää.
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Espoossa asuvan miehen ja naisen pizzalähetin ryöstöstä. Tuomitut ovat 24-vuotiaita.

Ryöstö tapahtui viime vuoden helmikuussa. Pizzalähetti kertoi oikeudessa menneensä viemään asuntoon 57 euron pizzatilausta. Kaksikko oli odottanut häntä alaovella, ja kun tuli maksun aika, miehen kortilla ei ollutkaan katetta.

Pizzalähetti ilmoitti miehelle, ettei anna ruokia ilmaiseksi, mutta sanoi tekevänsä laskun, jos saisi henkilötiedot. Kun lähetti käänsi katseensa hetkeksi poispäin, pizzaa tilannut mies löi häntä nyrkillä kasvoihin.

Tämän jälkeen mies riisti pizzat lähetin käsistä. Kun lähetti yritti estellä, nainen säntäsi hänen kimppuunsa ja alkoi kuristaa.

Lähetti puri naista kädestä päästäkseen irti, mutta nainen jatkoi mukilointia takomalla lähettiä tämän maksupäätteellä ja nyrkeillä päähän. Kun lähetti kyyristyi maahan suojatakseen itseään, mies alkoi potkia häntä vatsaan.

Väitti lyöneensä vain kerran

Espoolaispari kiisti syytteet. Mies sanoi lyöneensä lähettiä vain kerran ja nainen kiisti osallistuneensa mitenkään pahoinpitelyyn.

He selittivät, ettei heillä ollut suunnitelmana ryöstää lähettiä vaan ottaa niin sanotut ”juoksupizzat”. Tarkoitus oli ainoastaan hankkia syötävää.

Oikeus ei uskonut selitystä vain yhdestä nyrkiniskusta. Lääkärinlausunto antoi viitteitä laajemmasta väkivallasta ja lähetin vaatteet olivat repeytyneet ja veressä.

Lisäksi lähetin avunhuutojen takia tapahtumapaikalle tullut todistaja kertoi oikeudessa nähneensä sekä miehen että naisen hakkaavan lähettiä.

Todistaja kertoi naisen lopettaneen hakkaamisen heti, kun oli nähnyt hänen tulevan paikalle.

Tuhansien korvaukset

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus totesi, että vaikka pizzojen arvo oli vähäinen, oli kaksikon teko kokonaisuutena arvostellen törkeä.

24-vuotias nainen tuomittiin ryöstöstä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Mies sai 4 kuukauden ja 15 päivän vankeusrangaistuksen ehdottomana kokonaisrikollisuuden perusteella, sillä hänet oli tuomittu vuoden 2018 heinäkuussa ryöstöstä, laittomasta uhkauksesta, maksuvälinepetoksesta ja neljästä näpistyksestä 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Lisäksi heidät velvoitettiin korvaamaan pizzalähetille pizzojen lisäksi kivusta ja särystä sekä tilapäisestä haitasta 700 euroa ja henkisestä kärsimyksestä 1 000 euroa. Heidän on myös korvattava lähetin terveydenhoitomenot, rikkoutunut kännykkä ja repeytyneet vaatteet.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.